Вести

Вучић: Верујемо да можемо да изградимо снажнију и успешнију Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, на отварању радова на изградњи индустријског парка у Добановцима, чији је инвеститор паневропска компанија "VGP", да ће ти капацитети унапредити свеукупне логистичке и индустријске капацитете наше земље и повећати конкурентност Србије у региону и додатно привући инвеститоре.

Веома је важно што ће ови капацитети унапредити свеукупне логистичке и индустријске капацитете наше земље и повећати конкурентност Србије у региону и додатно значити привлачење нових инвестиција, рекао је председник Вучић и изразио очекивање да ћемо и ове године привући више од четири милијарде страних директних инвестиција.

"Ми ове године очекујемо, поново, без обзира што је тешка година уз много турбулентних догађаја у само последња два дана, чини ми се да се у финансијском сектору и у светској економији, уз све политичке догађаје, догодило више него у претходне две или 10 година, дакле уз све то, сигуран сам да ћемо и ове године бити шампиони у привлачењу страних директних инвестиција и опет прећи четири милијарде и верујем да ће овакви логистичко-индустријски и логистичко-трговински центри имати посебан значај", навео је председник Вучић.

Истакао је да је посебно важна за нашу земљу опредељеност "VGP" за развој зелених технологија у својим пројектима, јер ће и то допринети одрживој и отпорној економији.

Замолио је ту белгијску компанију да размисле о додатним инвестицијама на југу Србије, на пример у Нишу и Лесковцу.

"Сада радимо са Европском унијом пругу Ниш-Брестовац од 23 км. Лесковац ће бити ускоро много ближи. Такође, радимо и брзу пругу Београд-Ниш, тако да ће путници од краја 2027. године моћи да путују за само сат и 40 минута од Београда до Ниша, док ће у карго саобраћају то бити три или четири пута брже. Градићемо и пругу до Прешева и Димитровграда, тендер је већ расписан. Тако да ћете имати прилику да доведете инвеститоре које хоћете, молим вас да размислите", поручио је председник Вучић.

Додао је да је наша држава спремна са много више средстава да помогне нове инвестиције.

Председник Вучић указао је да је добра логистика потребна за победу у свакој утакмици, а нарочито у оној на тржишту и у економији.

Рекао је да добра логистика значи ниже трошкове и боље услуге, као и већу конкурентност производа на тржишту.

Председник Вучић истакао је да је "Delhaize" отворио први модеран логистички центар у Старој Пазови пре девет година и да су после све компаније почеле исто да раде и праве сличне логистичке центре, јер је тешко замислити било какав успех у производњи и трговини без логистике.

Напоменуо је да "Delhaize" сваке године исплаћује за плате нашим грађанима 100 милиона евра.

Председник Вучић рекао је да "VGP" проналази кориснике капацитета и некретнина које изграде и да то увек буду велике компаније, попут компанија "Delhaize", "BMW", "Audi" и других.

Додао је да гости из Белгије, како говоре, верују у европску будућност Србије.

"Ми се надамо, као и ви, верујемо да можемо да изградимо снажнију, економски моћнију и успешнију Србију, баш онако као што сте ви били сведок напретка једне Чешке после пада гвоздене завесе", додао је председник Вучић.

Истакао је да му је драго што је "VGP" баш Србију изабрао за своју дестинацију и да му је посебно важно што  су му представници те компаније рекли да је наша администрација радила боље и брже него многе европске администрације.

"Све ћемо решити што постоји као проблем, и путну петљу и трафо-станицу и друго, на најбржи и најбољи могући начин", поручио је председник Вучић.

Додао је да зна да та компанија не узима субвенције, али да уколико буду хтели да иду у Ниш и Лесковац, да је држава много спремна да помогне.

Имаћемо већ за две године пристојне плате и за европски ниво, у северном делу земље, али морамо да подигнемо југ земље, навео је председник Вучић.

Камен темељац су на крају обраћања пред новинарима положили председник Вучић и извршни директор "VGP" Јан Ван Гит, у који су убацили тзв. временску капсулу.

 

 

Грађани могу да буду сигурни у банке које раде уз дозволу НБС

Председник Вучић изјавио је да банке у Србији спроводе стриктну супервизију и да грађани могу да буду сигурни у банке које раде уз дозволу Народне банке Србије.

Председник Вучић тако је одговорио на питање каква је ситуација са банкама у Србији након пропасти банке у Сједињеним Америчким Државама и додао да ће Србија водити рачуна да не буде проблема.

"Очигледно је шта се ту догодило, они су једна од кључних банака за стартапове и давали су фиксне каматне стопе на велике своте, у турбулентним временима. То је велика криза не само у САД. Видим да министарство финансија САД ради на посвећен и озбиљан начин да не буде већих проблема и последица, али проблема има. Видим и да се Риши Сунак бави тиме да спасава британску филијалу", рекао је председник Вучић.

Поменуо је да се свашта дешава у последње време, попут најављеног сусрета Си Ђинпинга и Владимира Путина наредне недеље.

"Ко зна каква ћемо чуда да видимо. Март је. Свакаква чуда се у марту дешавају, поларизација је све већа", рекао је председник Вучић.

 

Данас и сутра са Лајчаком, пре Охрида ћу рећи шта мислим

Председник Вучић рекао је да ће данас и сутра разговарати са специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, а да ће у среду или четвртак пре пута у Охрид изнети више информација како види ситуацију поводом Косова и Метохије и шта треба чинити.

"Не желим много да говорим пре сусрета, данас и сутра ћу бити са њим и покушати да радим, не о томе о чему ћемо да маштамо, већ шта је то шта можемо да урадимо", рекао је председник Вучић одговарајући на новинарско питање о европском споразуму, Лајчаковој посети Приштини и Београду као и очекивањима од предстојећег састанка у Охриду,  Бриселском споразуму и Заједници српских општина.

Додао је и да не види шта је смисао ако неко не жели ни да разговара о Заједници српских општина.

"Ако неко не жели ни да разговара, а камоли да имплементира Заједницу српских општина не видим шта је смисао, да не говорим ништа више од тога. Данас и сутра ћу да разговарам са Лајчаком, а у среду или четвртак, пре пута у Охрид, ћу рећи како све видим, шта мислим о свему и шта нам је чинити у наредном периоду", рекао је председник Вучић.

 

Кампања која се против мене води сваког дана заснована на бесмислицама

Председник Вучић рекао је, одговарајући на питање да прокоментарише објаву блиског сарадника Вука Јеремића, Жељка Бошковића, на којој су објављене поплаве из Копривнице у Хрватској, а за које је он тврдио да су биле у Београду на води, да се против њега води кампања на дневном нивоу и да је она заснована на бесмисленим стварима.

"Сећате се да је буквално 60 или 70 одсто људи мислило да сам се ја стварно грлио са Куртијем, јер су они направили фотомонтажу, па уместо Дендијаса, ставили моју слику. Ја се са човеком никада нисам ни руковао. Не хвалим се тиме, само вам кажем чињенице", рекао је председник Вучић и подсетио да је и раније објављена фотомонтажа на којој он, док је још био у СРС, носи наводно бокс пива, а била је реч о кутији са папирима за Републичку изборну комисију.

"Ана ми је показала, објавили су текст да имам неког Ј. М. у Сремској Митровици, којем сам наводно омогућио технички преглед мимо закона да прође у некој нишкој општини. Само да се прекрстите докле то лудило може да иде", рекао је председник Вучић.

Оценио је да живимо у време друштвених мрежа, у којем "неретко најгори имају најбољу прођу, јер добију највише лајкова", и у којем су, како је навео, нормални сувише нормални да их неко лајкује.

"Ја сам за то да имамо више нормалних, да се не мери све по лајковима, већ по стварном успеху, и ономе што пружате свом народу и заједници и друштву", рекао је председник Вучић.

Упитан да ли му све чешћи позиви америчког и немачког амбасадора у Приштини да се што пре формира Заједница српских општина звуче искрено, председник Вучић рекао је да не може "судити о њиховим речима пре него што се ишта уради". 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк