Вести

Вучић: Видљива потврда успешних билатералних односа Србије и Турске

Председника Србије Александра Вучића данас је у Ескишехиру дочекао председник Турске Реџеп Тајип Ердоган на свечаности отварања Трансанадолијског гасовода (ТАНАП).

Моје присуство данас овде представља нову, врло видљиву потврду успешних билатералних односа Србије и Турске, који доприносе како напретку наше две земље, тако и региона Западног Балкана", рекао је Вучић.

Изградња ТАНАП-а је, истакао је Вучић, веома важна из два разлога: прво, зато што даје наду да регион Југоисточне Европе неће остати изолован када су у питању велики енергетски пројекти. Друго, зато што ће овај пројекат побољшати енергетску повезаност овог дела Европе, а самим тим ће имати и утицај на побољшање инвестиционе климе и, уверен је, долазак нових инвеститора у земље региона.

Све ће то, како каже, допринети јачој регионалној сарадњи за шта се и сам увек свесрдно залагао.

"Србија жели да види регион који је повезан инфраструктурним пројектима који превазилазе националне границе, али истовремено повезује земље региона са другим земљама", рекао је Вучић.

Према његовим речима, енергетска безбедност и сигурно снабдевање су кључан фактор економског прогреса не само за неку појединачну земљу попут Србије, већ и за регион у целини.

"А убеђен сам да ће ТАНАП и Јужни гасни коридор (азербејџански) томе допринети", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да је на свечаности данас на позив председника Ердогана, којем је, као и Алијеву, честитао на том пројекту.

Вучић је поручио да је веома срећан што је у Турској поново, само месец дана после званичне посете, када је имао разговоре са председником Ердоганом и другим турским званичницима али и када је српској делегацији указано изузетно гостопримство.

Вучић је подсетио да је недавно био и у званичној посети Азербејџану када је потврђено да је Србија озбиљан и поуздан партнер који успешно гради мостове пријатељства на међународној сцени.

Вучић је рекао да зна да и у Турској има људи који сумњају у велике пројекте које Ердоган реализује за своју земљу и народ.

"Ми се дивимо начину на који је председник Ердоган урадио одређене ствари за свој народ и своју земљу. Под вашим руководством Турска ће имати не само добре односе са Азербејџаном што је природно, већ и са Србијом, што је до пре неколико година било незамисливо али смо захваљујући вама успели да изградимо мостове и надам се да ћемо успети да их очувамо и унапредимо у будућности", истакао је Вучић.

 

Где се слонови туку, мали морају да сарађују

Вучић је оценио вечерас, на крају посете Турској, где је присуствовао свечаности отварања Трансанадолијског гасовода (ТАНАП), да је важно да Србија, у свету у којем се "слонови туку и у којем ће се тек борити", мора да пронађе не само сигурно скровиште, већ и да обезбеди "двориште" у којем ће да ради.

Вучић је, током боравка у Ескишехиру, имао билатералне разговоре, како са домаћином турским председником Тајипом Реџепом Ердоганом, председником Азербејџана Илхамом Алијевим и шефом украјинске државе Петром Порошенком.

Са председником Ердоганом, како је пренео Вучић, данас је разговарао у више наврата, месец дана после његове званичне посете Турској, а теме су биле политичка и економска сарадња, унапређење кооперације, поверења између наших држава и народа.

"Веома сам срећан што могу да кажем да Србија и Турска имају изузетно добре билатералне односе. То је страшно важно за нашу земљу. Људи то обично гледају по принципу ''а што би то нама било нарочито битно'', али ако погледате неколико малих места у Србији не би никада могла да доведу фабрику, запосле људе да није турских инвеститора и пријатељских односа са Ердоганом. Ако питате грађане Крупња, Лебана, Житорађе, Владичиног Хана и многих других места постаће свима јасно што је то битно", казао је Вучић.

Вучић је истакао да ће турских инвестиција бити још више, те указао да у Краљеву очекујемо ускоро једну велику фабрику, да ће турски инвеститори градити у Србији најбоље хотеле.

Посебно је указао да је по први пут један турски инвеститор заинтересован за РТБ Бор, где смо до сада имали само Кинезе и Русе, а сада је заинтересован и Мехмет Ченгиз.

"Турска долази, она је велика регионална сила, најзначајнија у нашем региону. Морамо да водимо рачуна и да искористимо све потенцијале из наше могуће сарадње", истакао је Вучић.

Вучић је указао да се ради и о енергетским потенцијалима, јер ће гас који буде долазио у Србију у будућности долазити свакако преко Турске, највише преко "Турског тока" и ТАНАП-а.

Вучић је подвукао да су разговори са Ердоганом били веома битни и увек важни за Србију, те да верује да ће ускоро бити поново настављени било у Београду или Анкари.

Са председником Порошенком, како је казао имао је разговор, који није никада лак, али користан и добар.

"Надам се да можемо да побољшамо билатералну сарадњу између наше две земље. Украјина није и неће признати независност Косова. Они поштују територијални интегритет Србије, а Србија поштује интегритет Украјине", подвукао је Вучић.

Пренео је да је са Порошенком разговарао о унапређењу сарадње, а чак и могућности организовања бизнис форума за привреднике две земље.

"Надам се да ћемо успети ту врсту прогреса да направимо јер готово да нема озбиљне трговинске размене између наше две земље и то из различитих разлога. У сваком случају мислим да имамо значајан потенцијал у развоју односа", рекао је Вучић.

Када је реч о разговору са председником Алијевим Вучић је казао да очекује у наредном периоду још више сарадње са Азербејџаном.

"Добро смо искористили једно после подне да представимо нашу земљу на отварању ТАНАП-а и обавимо важне билатералне разговоре и да научимо једну ствар, а то је да у овим условима у свету где се, тако да назовем, где се слонови туку, где ће тек да се боре и туку, ми сви мали морамо да пронађемо сигурно не само скровиште, већ и обезбедимо двориште у којем ћемо да радимо. Зато је важно да са свим овим земљама морамо да оставримо сарадњу и најбоље могуће контакте", закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг