Вести

Вучић: Влада је радила на резултату, не на популарности

Одлазећи премијер Александар Вучић рекао је вечерас да владу напушта не без емоција, посебно владу која је направила резултат, јер је радила у интересу будућности, а не популарности и рејтинга, а да се кандидовао за председника како би спречио да се врате на власт они који су урушавали земљу.

"Морали смо да знамо да је пред нама будућност, а не само да купујемо тренутну подршку народа", рекао је Вучић за Пинк телевизију у последњем интервјуу у својству председника владе.

Он је рекао и да зна да људи у Србији живе тешко, али да долазе нова времена, која је, како је подсетио, још раније називао златним добом, те најавио значајно повећање плата у јавном сектору.

''У време фискалне консолидације питали су ме сваког дана када ћемо вратити плате. Међутим, те мере су као када играте финале Лиге шампиона када морате да направите свеобухватни систем, да имате јаке играче са свих страна, да правите раст и напредак земље. Истрпели смо тешке критике и захвалан сам народу који је веровао у мене и владу коју сам водио, као и план и програм", рекаоје он.

Подсетио је да је, када је преузео владу, у Србији просечна плата била 354 евра, а данас је 403 евра.

Према његовим речима, ове године ће се плате у јавном сектору драстично повећати и сви ће имати веће плате.

На основу тога ће пре краја године просечна плата износити око 445 евра, а идуће године, како додаје, ако се одржи фискална стабилност, можемо да се приближимо просечној плати од 500 евра.

Говорећи о незапослености, Вучић је рекао да је са 25,9 одсто у 2012. она пала на 15,3 одсто у 2016.

"У 2017. је незапосленост већ 13 одсто, а очекујемо до краја године да она буде још нижа. Можете да кажете шта желите, али ја мислим да је то озбиљан резултат. У последње три године незапосленост стабилно иде на доле", рекао је Вучић.

Казао је да је то све успело захваљујући дисциплини, одговорношћу владе и поверењу народа.

''Успели смо што нисмо одговарали са ''да" када су долазили да штрајкују. Називали су ме свакаквим именима - све сам то, али не дам паре зато што смо морали да спустимо ниво јавног дуга и да знамо да је пред нама будућност, а не да купујемо наклоност", истакао је Вучић.

Упитан за емоције поводом одласка из владе рекао је да му није свеједно.

''Можда ће се неки радовати, биће мање дисциплине и повишеног тона. Није ми свеједно", рекао је он додајући да је влада радила дисциплиновано.

Подсетио је да је најављивао да ће напустити владу када странка коју води буде имала 26 одсто подршке, а у овом тренутку има преко 55 процената, што је незабележно од увођења вишестраначког система.

Рекао је и да Србија фискално веома добро стоји, да има проблема са неким јавним предузећима, али и да следи још тешких и болних мера.

"Тежак је закон о платама, некима се неће допасти, јер се ради о расподели, а не о повећању или смањењу плата. Имамо проблема са неким јавним предузећима, пре свега у хемијском комплексу - МСК и Азотара. Али, не у овом тренутку, да буде јасно, али ћемо имати проблеме када буде повећана цена гаса. Имамо проблема и са РТБ Бором, али борићемо се. Клечим пред кинеским пријатељима да помогну као што сам и за Железару која данас производи профит", рекао је он у емисији на ТВ Пинк.

Он је подсетио да су за време његове владе направљени тешки резови, спроведене мере консолидације што је било најтеже прогутати, а ту је и закон о стечају.

На оптужбе да се држава сада задужује за 10 милијарди каже да су то измишљотине. Подсећа да је Србији повећан кредитни рејтинг, док је земљама у окружењу смањиван. Такође, навео је да је БДП за шест милијарди већи него 2009., а догодине за још милијарду.

Вучић, међутим, каже да ће Србија бити на "зеленој грани" када се буде приближила томе да инвестиције премаше 21 одсто БДП.

"Раст је све вредности коју створите на територији земље у једној години. Сада стварамо 37 милијарди долара, али док не дођемо до 60 милијарди бићемо сиромашна земља а то ће бити за десетак година", рекао је Вучић.

 

Одговорне државе не објављују прислушкиване разговоре

Одговорне државе не објављују прислушкиване разговоре, рекао је вечерас одлазећи премијер Србије Александар Вучић поводом објављивања информација о праћењу новинара Мирослава Лазанског у Македонији.

''У Србији се прислушкивани разговори у медијима нису објављивали протеклих година, барем не они после 2012. године. Наравно да их има, у складу са законом, али не у медијима. Одговорне државе се понашају на одговоран начин", истакао је он.

Упитао је зашто су македонске власти уопште пратиле и прислушкивале новинара Лазанског, те рекао је да је срамота шта је урађено и што се неко поноси тиме што је објавио те прислушкиване разговоре.

Мисли и да иза пуштања транскрипта не стоје македонске, већ једна западна служба.

 

Бирам српску столицу, нећемо у НАТО

Изабрани председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је пут ка ЕУ за Србију веома важан, али да наша земља нема жељу и аспирацију да уђе у НАТО.

Одговарајући на питање лидера СРС Војислава Шешеља докле мисли да седи на две столице и да води политку и Русија и ЕУ, Вучић је одговорио:

"То нису две столице. Он је тај који бира једну од две столице са стране, а ја бирам једну, ону у средини, а то је српска столица. Нећу да бирам било чију другу столицу".

Он је подсетио да Србија у земље ЕУ извози две трећине производа, односно 67 одсто, а 20 одсто у регион, у којем су све земље на путу ка ЕУ.

На констатацију да је највећи број инвестиција у Србији из западних земаља и ЕУ, и на питање да ли су Руси нудили неку инвестицију, он каже:

"Јесу, и они ће да улажу, ту је РЖД, која обнавља наше железнице."

Што се тиче НАТО, Вучић каже да Србија не изражава жељу за уласком у тај савез.

"Био сам на савету НАТО и свима сам рекао да немамо ту аспирацију. Они траже прво да се изјасните, па онда износе свој став. Наша намера је да будемо војно неутрални, желимо да будемо ван војних блокова", поручио је он, додавши да смо због тога улагали у нашу безбедност.

У том контексту подсетио је да су војска и полиција обновили униформе, да стиже 9 нових хеликоптера и да у року од 60 дана стижу руски МИГ-ови.

Најавио је да ће 1. септембра извршити смотру 1.500 војника са најбољим могућим наоружањем.

"Наша је одлука - супер је, сарађујемо са НАТО и са ОДКБ, али желимо да имамо своју војску, чисто небо, да се тако понашамо. То је и наше историјско право", закључио је.

 

Минимална цена рада 140 динара до краја године

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да би до краја године минимална цена рада могла да буде 140 динара, али да ће то бити на Влади Србије да донесе одлуку.

"Минимална примања смо већ увећали. Радни сат смо повећали са 121 динар на 130 динара, уз пуну сагласност и подршку синдиката. А моја идеја је да повећамо и на 140 динара до краја године, али то ће влада одлучити", рекао је Вучић гостујући на телевизији Пинк.

Он је објаснио да ће тиме зараде оних који најлошије живе бити повећане за осам одсто.

"Сада то можемо да учинимо у јавном сектору. Морамо да видимо да ли приватни сектор то може да поднесе, а мислим да може", рекао је Вучић.

Вучић је, на питање лидера СРС Војислава Шешеља када ће бити надокнађене плате које су смањене пре две године, рекао да председник радикала није упућен и да су оне већ повећане.

"Плате у јавном сектору, осим радницима јавне управе, враћене су свима. Просветари имају минимално већу, војска и полиција за један одсто нижу, али свима је враћено, сем људима у влади, у јавној управи", рекао је Вучић.

Премијер је додао да ће сви имати повећање до краја године за девет, десет или 11 одсто, али да ће ту одлуку донети Влада Србије.

 

Нећу се одрећи Косова, али морамо отворити све болне теме

Изабрани председник Александар Вучић рекао је вечерас да са ступањем на дужност шефа државе има намеру да отвори питање Косова, премда нема намеру да га се одрекне.

"Заклећу се на Уставу. Немам право да се одричем Косова, али ми морамо да отворимо ту тему", рекао је Вучић, одговарајући на питање лидера ЛДП Чедомира Јовановића да ли ће као председник земље раскидати Гордијеве чворове који замагљују европску перспективу земље, пре свега када је реч о Косову.

"Нећу признати Косово, то није моја политика, али сам спреман да разговарам и да прихватим чињеницу да код нас има много митова и легенди", рекао је Вучић.

Он је додао да ће се као председник бавити и неким другим стратешким питањима, као што су измене Устава Србије, у погледу овлашћења председника Републике, те образовањем...

На питање Чедомира Јовановића да ли ће бити председник свих - и оних који су гласали за њега и оних који су протестовали, Вучић је, подсетивши колико је убедљиво победио све остале опције различите оријентације, рекао да "ништа није подељено" у Србији.

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић је поставио питање који ће први корак бити Вучићев по преузимању председничке функције, да ли ће бити председник свих.

Јовановић је поставио и питање политике национализма, ситуације на Косову и Метохоији и европске политике.

"Нећу моћи да решавам све проблеме, више ћу имати времена за стратешка питања, попут Устава, Косова и Метохије, образовања. Морамо да отворимо све теме које су тешке и болне за друштво и Косово и Устав, почев од избора председника", рекао је Вучић.

Одговарајући на питања лидера ЛДП, Вучић је рекао да постоји прича о подељеној Србији, ништа у Србији није подељено.

 

Јоргованка одговорно ради

Одлазећи премијер и изабрани председник Александар Вучић изјавио је вечарас да је гувернерка НБС Јоргованка Табаковић одговорно радила и сачувала стабилност динара.

Он је одговарајући на питања лидера СРС Војислава Шешеља преко линка, рекао да је 2008. године евро био 81 динар, 6. августа 2012. године 117,56 динара, а да је данас један евро вредан 122,86 динара.

Како је рекао, то говори како је радила гувернерка Табаковић, а и о томе каква је стабилност постигнута заједничким радом НБС и владе.

Вучић је додао и да је претходник Јоргованке Табаковић који сада "прича приче" за 35 одсто унизио динар за три године, а за време Јоргованке Табаковић за пет година свега три одсто је динар "пао" у односу на евро.

 

Бићу председник и Јовановића и Шешеља..

Бићу председник свим грађанима, и (Чедомира) Јовановића ћу да слушам шта има да каже, као и (Војислава) Шешеља и сваког другог, али ћу водити политику у интересу Србије, не додворавајући се ни Шешељу, ни Јовановићу, ни било коме другом, рекао је вечерас за Пинк Александар Вучић.

Баш ме брига, рекао је, што Шешељ мисли да треба да будемо са Русима или што Јовановић мисли да будемо у непријатељским односима са Русијом.

"Ја мислим да треба да будемо на европском путу, а да имамо најбоље могуће односе са Руском Федерацијом. И то је најбоља и једина могућа политика Србије", рекао је Вучић.

Он је тако одговорио на питање лидера ЛДП да ли ће бити другачији као председник него као премијер и да ли ће бити председник свих грађана Србије.

Вучић је такође рекао да функција председника Србије није протоколарна, а да сада то говоре они којима није била протоколарна када је њихов кандидат био у питању.

То је тада било питање свих питања, он би био "Бог и батина", а сада причају да је протоколарна, рекао је Вучић одговарајући на питања на ТВ Пинк која му је упутио лидер ЛДП Чедомир Јовановић.

Како је рекао, председник државе је и врховни командант и има велику улогу у систему одбране, представља земљу, врши контролну функцију.

 

Вучић о Калабићу

Изабрани председник Александар Вучић изјавио је поводом "случаја Калабић" да треба имати у виду да није реч о томе да четнички командант није чинио злочине, већ да је 2006. године, у време ДОС-а, донет "идиотски" закон, који говори о томе да ли је неко имао право на правично и фер суђење, што је јасно да тога тада није било

"Никола Калабић, по ономе што знам, учествовао је у злочинима", рекао је Вучић и подсетио да пресуда која је донета пре неки дан у Ваљеву није правноснажна.

Према његовим речима, злочини су и Јасеновац и Олуја, али и Сребреница где су Срби починили злочин и он нема проблем да то каже за разлику од неких других.

У том смислу он је додао да је када је у питању канонизација Алојзија Степинца реч о срамоти и да заиста мисли да је срамно и бестидно, а да такође у 12 градова Хрватске постоји улица Миле Будака усташког идеолога.

 

Вучић о "контрамитингу": Никог не можете да бијете

Никоме неће бити дозвољено да уруши стабилност и мир земље, поручио је вечерас изабрани председник Александар Вучић поводом најаве да ће на дан његове инаугурације, када ће се окупити око 2.000 људи да га поздрави, бити "организован контрамитинг".

"Најављују контрамитинге, да ће неког да туку, рекли су ми из служби. Не можете никог да бијете, нећемо вам дозволити, ником нећемо дозволити да уруши стабилност и мир", рекао је Вучић за Пинк.

Он је такође нагласио да је скуп оних који желе да га поздраве уредно пријављен. Казао је да је друга страна увек тражила само сукобе и да покушава да нађе начин да направи сукоб.

"То је зато што је то једина могућност да лажни елитисти добију простор у јавности", закључио је он.

 

Вучић и медији

Одлазећи премијер Александар Вучић негирао је вечерас злоупотребу медија, која му се често пребацује.

Он је, на телевизији Пинк, одговарајући на питања Чедомира Јовановића, казао да су тврдње о злоупотреби медија комичне и да је он спреман на дебату о томе.

 

''Прихватам захтеве демонстраната. Сматрам да су у праву по питању РТС. Међутим, што се тиче других, не стоје критике'', казао је Вучић.

Он је указао да код Миломира Марића, на пример, на Хепи тв долази кога он позове. Пинку је, како је додао, захвалан на томе што власник, који је приватник, гледа у будућност, јер сматра да је добро имати стабилно тржиште.

''Он сталоженије пружа подршку одређеној политици, него што чине ЦНН или други амерички медији'', рекао је он.

Указао је да на Првој три пута недељно постоји хумористичка емисија која је усмерена против њега, те емисија о социјалним и друштвеним феноменима коју води новинарка из тима Саше Јанковића, као и да на Б92 постоје емисије против њега. Од штампаних медија, како је казао, Курир, Блиц су против њега, Политика у последње време нешто уравнотеженија.

''Који су то медији за мене? Што се тиче Информера и Драгана Вучићевића, једном сам питао што је скинуо вест о мени са сајта након два сата, а онда држао Путина 48 сати. Рекао ми је да његови читаоци то више прате. Тада сам питао и нисам више'', објаснио је он.

Истакао је да се ради о приватним новинама, које могу да раде шта хоће, додајући да Вучићевић њега лично поштује, али не и његову странку.

Указао је да неки када говоре о злоупотреби медија то чине јер не могу да кажу за себе да нису били довољно вредни, па су зато добили један одсто гласова.

 

И Саши Јанковићу сам председник

Александар Вучић рекао је вечерас да је председник и Саши Јанковићу, као и Војиславу Шешељу и Чедомиру Јовановићу, и свим грађанима, без обзира на политичка уверења.

На питање у оквиру интервјуа Пинк телевизији да ли је председник и Саши Јанковићу, противкандидату на председничким изборима, он је рекао:

"Него шта сам него сам му председник. Увек сам му био најбољи председник. Он сада бар зна ко му је председник. И као председник владе обезбедио сам му највећу плату, три пута већу него моју. Зашто би био незадовољан?".

Коментаришући изјаву Јанковића да Јоханес Хан, када се "запањи" у Београду количином напретка Србије, то треба да задржи за Аустрију, те да је то једна врста понижења, имајући у виду да у Србији нема ни политичких, ни социјалних права, ни близу као у време Југославије, Вучић каже:

"Био је са мном на састанку са Ангелом Меркел и био је мањи од маковог зрна. Мање од 30 секунди је говорио, а ни она баш није била заинтересована да га слуша. Храбар је само пред новинарком (Н1) и није једини такав. Са Ханом и Могерини, не знам да ли их је видео једном или два пута, увек је био мањи од маковог зрна и такав ће увек да буде".

На питање новинара да ли опозициони политичари на тим састанцима траже подршку за његово уклањање са власти, Вучић је одговорио:

"Они никад о Србији не говоре ништа лепо на састанцима са страним званичницима, то можете видети у службеним белешкама. Они сада говоре све најгоре о мени и мисле да тако добро говоре о себи".

Када је реч о социјално-економским правима данас и у време Југославије, он каже:

"Јесте, било је. Али, они са којима је (Јанковић) изашао на изборе, они су нам уништили сва права, покрали и опљачкали све", навео је Вучић.

Вучић се осврнуо и на случај Јанковићевог убијеног пријатеља, рекавши да је он несумњиво убијен из оружја Саше Јанковића, те упитао шта би било и шта би се све причало да је неко убијен из његовог, Вучићевог, оружја.

"Замислите да је из мог оружја неко убијен, на шта би то личило", запитао је Вучић.

Такви ме никада неће победити, знам их одлично, за победу би морали да буду марљивији, да понуде план и програм.

"Овако не могу да победе", закључио је.

 

Вучић позвао Србе на КиМ да гласају за Српску листу

Премијер Србије Александар Вучић позвао је вечерас грађане Србије на Косову и Метохији да гласају за Српску листу, наводећи да је то важно за живот Срба на Косову.

Вучић је рекао да се никада више српске деце није рађало на Косову и Метохији, него последњих година, јер, како је рекао, људи остају на тој територији и осећају да је држава уз њих.

Одговарајући на критике бившег председника Србије Бориса Тадића у вези са Косовом и Метохијом, Вучић је рекао да је Тадић урадио нешто чиме нас је драматично ограничио - увођење границе на Јарињу, али да је то у мањој или већој мери морало да се догоди.

"Заједница српских општина је кључни део Бриселског споразума, то је био најпаметнији акт у тешким временима", рекао је Вучић.

Како је истакао, Тадић није волео да доноси одлуке, "волео је да тако пролазе дани, био је способан и шармантан, као и други, али одлуке није доносио".

"Ми смо донели одлуку да ће сви полицајци бити српске националности, да албанска чизма неће крочити на север Косова", рекао је Вучић.

Он је додао да је Тадићу немачка канцеларка Ангела Меркел рекла да је обмањивао за све што је говорио.

"Она не подноси оне који лажу и обмањују, а неки из тима Бориса Тадића су је стално лагали", рекао је Вучић.

 

Кад зову амбасадори, у зору, да се не поштује закон

Одлазећи премијер Александар Вучић рекао је вечерас да је спреман да разговара како би се решио проблем муслиманских верника у Земун пољу, али да неће разговарати са уцењивачима.

''Био сам обавештен о покушају рушења, јер ме је у 4. 40 ујутро звала моја саветница, пошто је њу звао амбасадор једне стране земље вршећи притисак да се не спроводи закон. Потом ме је звао и други амбасадор са истим захтевом. Има ту лажног морала'', казао је Вучић у емисији на телевизији Пинк.

Пренео је да су се најпре грађани појавили на протестима, хтели да линчују, јер наводно, Вучић дозвољава да се бесправно зида џамија. Навео је да му је речено да се не зида џамија, али да се установило да је ипак била намера да се она изгради.

''Годину дана траје та прича. Хоће да праве меџлит, џемат или џамију. Када су сазидали до другог спрата, када су дошли да руше, звали су ме и тражили да се не руши уз обећање да неће даље градити. Звао сам председника општине и рекао да су нам важни добри односи са исламском заједницом и да треба разговарати, како би се видело шта може да се учини'', пренео је Вучић.

Казао је да су из исламске заједнице рекли да неће наставити градњу, али су погазили обећање.

''Наставили су да раде супротно закону и својој речи, доводећи у велику опасност, заједно са неким политичарима и медијима, цртали су мету некима само зато што су поштовали закон'', истакао је Вучић.

Указао је да се у Лондону руше бесправно изграђени верски објекти, али и да је он спреман да разгоавра са муслиманима о Србији о свему. Рекао је да не може да разговара са уцењивачима, и да жели да реши проблем.

''Ти исти који данас кажу да су за џамије, нападали су ме пре годину дана да 'џамијам' Београд'', подвукао је Вучић.

Рекао је да је као председник увек спреман да заштити све муслимане и припаднике свих вероисповести.

Грађани, према његовим речима, не смеју да се деле по националној, верској припадности, већ по томе ко је одговоран, вредан и ко жели добро земљи.

 

Кандидати за премијера: Један из СНС, Дачић и нестраначка личност

Изабрани председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да има у виду три кандидата за свог наследника на месту премијера.

"Једна опција је неко из СНС. Једна опција је СПС, односно Ивица Дачић. Са њима смо изградили добре односе поверења. Захвалан сам им на подршци. И може да буде неко ко није члан ниједне странке. И, у том смислу, имам три кандидата у глави", рекао је Вучић.

Најавио је да ће о томе говорити 11. односно 12. јуна. Додао је да га не занима шта о томе пишу медији, и да не подноси притисак.

 

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк