Вести

Вучић: Водимо политику за српске интересе

Председник Србије говорио је за ТВ Пинк о свим актуелним темама, изјавама Рамуша Харадинаја, Хашима Тачија, о спољној политици Србије, посебно се осврћући на питање Косова и Метохије и његово решење.

Председник Србије Александар Вучић рекао је за Телевизију Пинк да је са Ангелом Меркел имао одличан састанак и истакао да је благонаклоност Немачке и најважнијих земаља ЕУ јако важна за Србију. 

Глупо је када неки мисле да можемо да се развијамо на европском континенту без подршке Немачке. Неки ставови нам се разликују, али нам је Немачка најважнији спољнотрговински партнер, каже председник за Пинк. 

Вучић истиче да "седи на српској столици" и да је његова политика успела да поврати поштовање и имиџ у свету. 

Ангела Меркел два пута у месец дана уз поштовање и почасти прими председника Србије. Онда се не може о Србији говорити лоше. Ова година неће бити лака јер ће постојати тежња да се косовско-метохијски чвор реши, имамо српску, албанску страну, а и америчку. Видели смо да политику на Косову води Америка, да Косово као држава не постоји и то је Харадинај отворено признао синоћ. Основни стуб државности, дакле, не постоји. Имамо разговоре, не са Албанцима, већ са државама које другачије од нас доживљавају Косово, истиче Вучић. 

Како каже, не плаши се изјава косовских лидера јер они који рационално размишљају могу да виде реалну ситуацију и направе разлику између "нас и њих".

Противници нам нису Албанци, већ они који су отимали Косово. Чујем да неки кажу да бих дао територију за фабрике! Коју територију ја то дајем? Па шта сте ви урадили? За ваше време Косово је прогласило независност. Хоћете да не платимо цену? Високе су цене за изгубљене ратове и погрешну политику, каже Вучић.

Вучић каже да се "спрдају са њим" јер се грчевито бори да избави Србију.

Хоћемо нове фабрике и имамо фабрике, за разлику од времена када су продаване и уништаване. Без фабрика нема ничега. А коју територију дајемо? Ону коју су 2008. прогласили као независну, а за коју се данас непрекидно боримо, истиче председник.

Говорећи о хапшењу Марка Ђурића и свакодневним претњама, председник каже да када Харадинај и Тачи говоре, они изговарају речи других које су наређене. 

То је и сам Харадинај недвосмислено потврдио. Ђурић је на време послао прву нотификацију, али постоји политика да обе стране буду криве и да их држе на повоцу. Важно је и да Београд не буде у праву, док им је Приштина као дете које морају да чувају и којем се прашта, каже Вучић.

Вучић подсећа апеле на уздржаност обе стране, чак и када се над Србима врши агресија. 

Поново се осврћући на поједине критике, Вучић истиче да је просечна плата већа, да су изграђени ауто-путеви и људи виде да је Србија на добром путу. 

Немачку не можемо да победимо, каже председник. 

Говорећи о изјави Борка Стефановића да је водио чудну политику и да је настављач Ђинђићеве политике, Вучић каже да Ђиласови имају идеју разарања. 

Од 2007, за пет година Ђилас је стекао стотине милиона евра. Никакав студент, никаква посебна памет, не разликује се много. Нису смели да покажу индексе, а годинама су причали причу о дипломама. Ипак, стекли су огромно богатство. Њихова идеја је да се обогате, да се представе као заштитници сиротиње и дају јој мрвице, каже Вучић.

Говорећи о нишком аеродрому, председник истиче да су по Уставу аеродроми државни и да је ово питање измишљено и сумануто. 

Чак и у такве ствари су се петљали чудни фактори, и то не само из наше земље. Неко хоће да ослаби позицију Србије по питању Косова и Метохије. И то не неки, него многи! Имамо много снажних фактора против себе и морамо да се боримо за њихову наклоност, код неких чак и за пријатељство. Они који се боре против, имам питање: да ли су сви они људи који су гласали за СНС са Косова луди? 80 одсто оних који нису ни посетили КиМ највише говоре о решењу за ову територију. Седе у Београду, али одлично знају како ће нешто да дају или не дају, каже председник. 

Његова политика је, како каже, "пружамо се колико смо дуги".

Не тражите од нас да трошимо и поклањамо новац како бисмо се додворавали било којој групи становништва. Успели смо да излечимо своју земљу, није нам то пало са неба већ смо радили вредно. Смањили смо незапосленост, па су тако Албанци из Македоније радили Београд на води. У обиласку тунела код Предејана радили су нам Албанци из Македоније, више немамо ни довољно радника. Надам се да људи ово виде. Зар не мислите да би ми било лакше да се додворавам Западу? Па управо зато ме поштују и нисам будала да водим Србију главом кроз зид. Нећу да водим људе у ратове и да седим у Београду и коментаришем. Ми смо нација у опадању и то не разумемо! Зато молим грађане да виде да им је отаџбина у опасности, каже Вучић.

Током састанка са Меркеловом, како каже, трудио се да искористи све време да изнесе све због чега је дошао. 

Наравно да нећу да једем шницлу, већ да се бавим заштитом нашег народа. Наравно да нисам ни спавао. Који одговоран човек би спавао пред тако важан састанак. Меркелова види колико сам забринут и то разуме. Чујем разне будале које конструишу по питању хапшења Марка Ђурића, а ја и данима после не могу ни да се насмејем јер знам колико смо близу сукоба били, каже Вучић за Пинк. 

Вучић је подсетио да је зауставио воз ка Митровици на 70 километара од града, а да су Албанци послали војску као провокацију.

Воз нису ни видели, али смо ми видели њихову провокацију. Објасним ово најважнијим круговима на западу, а онда се појаве демонстранти. Некима сам крив јер разговарам са Путином, други што разговарам са Меркеловом. Мислите да је Србија велика сила која може без Меркелове, Путина, Макрона?, каже председник.

Председник је истакао да је његов сан уређена земља и да има намеру да уради све што може да Србију спасе из провалије у коју су је бацили Ђилас, Јеремић, Јанковић, Тадић и остали.

И спасавам је полако, али сигурно, док други спас траже у детерџенту у фонтанама, рекао је Вучић.

Како каже, чуо је у Требињу да су му рекли да су прочитали на друштвеним мрежама или неким новинама да „ниједан Александар није преживео, да је сваки који је управљао Србијом смакнут".

Што се тиче самоубилачких намера имам намеру да урадим све што могу да Србију спасем. Изградићу нове фонтане, у Беогарду ће бити 54 нових, у Нишу нових десет, у Новом Саду нових 12. Полако ћемо наша места да улепшавамо, да градимо фабрике, поручио је Вучић везано за писање појединих медија да је болестан и да има самоубилачке намере. Политичким противницима, каже иронично, честита ако им је то једини сан.

Честитам им ако им је то једини сан, ја имам снове о уређеној земљи. Суштина је у разлици, погледу на будућност. Моја жеља је да имамо стабилне финансије, да смањујемо јавни дуг, да деци оставимо сигурну будућност, моја политика је да имамо што мање незапослених, моја политика је да имамо мир и стабилност, да свом снагом и енергијом, знањем, радом, упорношћу браним и штитим интересе нашег народа, подвукао је Вучић.

Говорећи о критикама, Вучић каже да је згрешио јер је држава суверена и што њену политику одређује сама.

Погледајте са чиме су се Немци, Руси, Французи суочавали претходних деценија. Опет, имали су образоване људе који су подизали своје земље. Битке ћемо добијати образовањем и знањем. Без тога свака битка је изгубљена, каже председник.

Србија је, како каже, на добром путу и људи то виде.

Неће бити лако по питању Косова, волео бих да га решимо, а решићемо га само компромисом који подразумева уступке обе, а не једне стране. Не желимо замрзнути конфликт и нерешене односе, већ да не живимо са теретом нерешених односа. Желим да грађани схвате колико нам је тешко, али им хвала за озбиљан и одговоран приступ. Пензионери ће се ове године радовати, ММФ каже да је већи простор за подизање пензија. Ипак, и плате ће бити веће, каже председник.

 

 

 

Извор: Пинк