Вести

Вучић: Војска Србије мора бити спремна да одговори на сваки изазов

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Војска Србије мора да буде снажан одвраћајући фактор за свакога ко би покушао да изврши агресију на нашу земљу.

Председник Србије је на пријему поводом Дана Војске Србије, рекао да држава Србија издваја 600 милиона евра за војску, што је мало у поређењу са војскама великих земаља, али, приметио је, то није мало новца за нашу и поручио да ће се издвајати и више јер то сада може да се уради због спроведене фискалне стабилизације и суфицита земље. 

Напоменуо је, међутим, да ће се заузврат тражити резултати, те поручио: 

"Мораће да буде више озбиљности и одговорности и све то говорим зато што је војска најбољи део нашег друштва и најбољи систем нашег друштва и желимо да буде још бољи", рекао је Вучић.

Војска мора увек да буде спремна да одговори на сваки изазов, поручио је председник Србије. 

"Молим вас да будете још посвећенији", поручио је Вучић, додавши да војска мора да буде одвраћајући фактор против свакога ко жели урушавање Србије, мора да буде спремна да одговори на све изазове.

"Наша будућност биће другачија, имаћемо најбоље припемљеног војника, ма колико времена чекали пушке", или јачање наменске индустрије, рекао је Вучић.

"Али мораће да се ради са још више ангажовања и са још већом посвећеношћу", нагласио је председник.

Вучић је припадницима Војске Србије поручио да су пред њима озбиљни задаци, и да морају увек да буду спремни да одврате сваког потенцијалног агресора.

"Србија мора увек бити спремна" рекао је председник Србије и назначио да је политика та која треба да чува мир и стабилност, да никада војска не буде употребљена, "али војска у сваком тренутку мора бити спремна, јер само тако нечему служи", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да се данас обележава највећи војни празник, у знак сећања више од два века од Таковског устанка, а ради вредновања традиције обележавања сећања на жртве и учеснике оружаних сукоба. 

"Војни празник се обележава ради учвршћивања даље афирмације принципа родољубља, антифашизма, антисемитизма, разумевања и сарадње, уз уважавање културолошких различитости зарад будућности и мира како у земљи, тако и у региону. Војска Србије се представља у добром светлу како само она уме", истакао је српски председник. 

Вучић је додао и да не можемо, а да не оживимо осећај заједништва и одамо почаст уз дужно поштовање, како храбрим војсковођама, тако и владарима и командантима. 

Пред Војском Србије није само празновање и нису само синдикални захтеви , пред Војском Србије је да буде снажан одвраћајући фактор за свакога ко би покушао, и неко би помислио да може, да изврши агресију на нашу земљу, закључио је председник Србије.

 

Не очекујем реакцију ЕУ 

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да не очекује реакцију ЕУ поводом истицања заставе са усташким поздравом "За дом спремни" у Јасеновцу.

"Не очекујем реакцију. Не постоји ниједна земља где могу да се истичу слике Адолфа Хитлера, а да не будете кажњени. Овде је могуће да се то ради", рекао је Вучић новинарима после пријема поводом дана Војске Србије.

Хрватска је чланица ЕУ, додао је Вучић, а Србија је мала земља која покушава да буде у Европи.

"Али је ваљда крива што је непокорна и слободарска, па свако мисли да може да ради шта хоће", додао је Вучић.

Вучић је рекао да су ти симболи имали смисла јер су били против Срба, и шта под том заставом радило Србима, а убијани су и маљем, и ножем и куршумом.

"Јасеновац је највеће стратиште којег су се и немачки нацисти стидели. Неки се на жалост данас не стиде", поручио је Вучић, нагласивши да никад нема осуде усташког покрета већ само усташког злочина.

 

Влада у четвртак о одговору на Хрватску забрану Вулину

На забрану уласка министру Александру Вулину у Јасеновац Србија ће одговорити адекватним мерама, изјавио је данас председник Александар Вучић, а о томе које ће то мере бити одлучиће у четвртак Влада Србије. 

Тако је председник одговорио на питање да коментарише одлуку о забрани министру Вулину, приметивши да би, с'обзиром да је то због његових изјава, волео да зна како је то неко у ЕУ увео вербални деликт и дао себи право да арбитражно одлучује да ли му се нечије мишљење свиђа или не. 

Упитан је које ће то реципрочне мере бити, Вучић је рекао да не зна, да ће о томе одлучити влада, а, додао је, можда и неће. 

"Питајте Владу, Влада ће сигурно, а можда и неће", рекао је председник. Додао је да ће се он држати обећања да сто дана не говори о Хрватској, те поручио да ниједну, посебно увредљиву реч, неће упутити, а реакцију Хрватске оценио је као исхитрена и њему неразумљиву. 

"Србија ће реаговати реципрочним мерама, каквим, одлучиће Влада у четвртак", рекао је, те поручио: Ми ћемо са наше стране наставити и покушаваћемо да градимо боље односе. 

Објаснио је да је тог дана требало да прими представнике различитих удружења грађана, да није резумео зашто они нису дошли."Да ли због Јасеновца, као да се Србима брани да говоре о најјезивијем логору, са највећим бројем жртава". 

"Ако је то тако и Срби не могу да посете стратишта, да ни имена убијених не буду уписана, ми ћемо размотрити предлог да се у Србији најпре попишу жртве, а да онда направимо музеје холокауста и музеје који говоре о страдању српског народа. 

"Да попишемо жртве и Јадовна, и Пребиловаца, и Јасеновца и да направимо музеје који би говорили о стравичном страдању српског народа, мада не бежим да говорим о злочинима које су починили припадници нашег народа", рекао је Вучић. 

Поновио је да око "реципрочних мера" треба питати Владу Србије и навео да Србија није ништа изазвала.

Вучић је навео и да је Вулин рекао да је Вучић тај који може да му каже да ли ће и где да иде или не, и да то нема везе са суверенитетом било које земље, да што се тиче реципрочних мера о томе одлучује влада, али да сматра да би било нормално да држава реагује, да покаже да постоји као држава.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, а у вези са оним што је урадио Војислав Шешељ у Скупштини Србије, рекао да је то строго и снажно осудио.

Како је рекао то су ствари које су се дешавале и када је била у Скупштини и Федерика Могерини, да не зна зашто то неко ради на тај начин, али и да неки имају другачији приступ стварима него што то има велика већина грађана Србије. 

На коментар да у Хрватској нису задовољни реакцијом Вучић је рекао да нису задовољни због нечега што нико није ни видео да се десило, а ми смо сви то осудили и поименце и као догађај, и садржину, док су њега заступници хрватског Сабора јурили по Марковом тргу у центру Загреба.

Упитан да коментарише изјаву председавајућег Савета министара БиХ и потпредседника СДА Дениса Звиздића да он поштује Србију, али да највише воли Санџак, Вучић је приметио да је то вероватно изјава у јеку кампање, те да лично нема ништа против, али да је то промашено у смислу правног регулисања. 

"Свако има право да воли шта, где, како и колико жели, морам да му укажем, јер није иста ни слична уставно-правна регулација РС и рашко-лимске области или Санџака, како га Бошњаци зову, те да Звиздић можда тиме шаље неку другу поруку о томе да не би волео да РС буде регулисана како је то сада", навео је Вучић. 

Поручио му је, међутим, да би можда било боље да своју љубав искаже тако што ће градити школе и вртиће у Санџаку, на чему би смо, додао је, били веома захвални. 

"Ја иначе знам кога он највише воли у Србији, само немојте да правите уставно-правне једнакости тамо где их нема", поручио је, те приметио да су на то питање посебно осетљиви људи у БиХ, те је Звиздића замолио да у том смислу буде мало пажљивији у изјавама. 

Санџак није ентитет у Србији, ниједан међународни уговор то не регулише, па би било добро да господин Звиздић примети, закључио је.

 

Не учествујемо ни у каквој трци у наоружавању

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија, када је реч о наоружавању, не учествује ни у каквој трци, већ само жели да буде способна да заштити своју слободу и да се одбрани.

На питање новинара после пријема поводом Дана Војске Србије да ли се, имајући у виду куповину авиона и у Хрватској и у Србији, може да се говори о надметању, Вучић каже:

"Не учествујемо ни у кавкој трци, нити то можемо са чланицама НАТО. НАТО је сувише моћан. Ми смо мала земља. Само желимо да будемо свој на своме, да чувамо своју слободу, национално достојанство, да се одбранимо. И то је то."

Такође је подсетио да ниједном није коментарисао куповину авиона у Хравтској, јер то је ствар Хрватске.

"Ми не можемо толико да платимо. Ми ћемо нешто јефтиније. Али ко је бољи, Ф16 или МиГ 29, различита су мишљења. На нашим пилотима је да вежбају. Наравно, у мирнодопским условима", закључио је Вучић.

 

О уговору са Етихадом говоре резултати Ер Србије 

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да двоструко већи број путника и неупоредиво бољи резултати авио превозника Ер Србија говоре да је уговор са Етихадом био добар за Србију. 

На питање новинара да ли је из данашње перспективе уговор са Етихадом добар за Србију и ЈАТ, председник је рекао да резултати Ер Србије показују колико је тај уговор допринео побољшању авио саобраћаја у Србији. 

"Из перспективе када је ЈАТ ервејз пословао, а из данашње перспективе, могу да кажем да је ЈАТ био уништен и да је пропао, а да су сви они који данас говоре о томе и сами учествовали у његовом уништењу", рекао је председник одговарајући на питања новинара на пријему поводом обележавања Дана Војске Србије. 

Вучић је додао и да не можемо очекивати да зарађујемо паре на линији за Њујорк, али да ће то свакако бити могуће за годину, две. 

"Али та линија је добра за брендирање земље и компаније, и у том смислу сам веома задовољан", поручио је српски председник. 

Вучић је додао и да је "неумесно поредити ЈАТ из последњих година када су га немилице уништавали, а поједини директори и оснивали представништва широм света за приватне потребе и од тога узимали паре, са данашњом Ер Србијом". 

Поручио је и да се нада да Етихад неће "отићи" из Србије, али да и уколико до тога дође Ер Србија ће свакако опстати и бити јача него ЈАТ.

Упитан да ли, уместо Етихада, Србија има новог партнера, председник је рекао да нема јер партнер већ постоји. 

 

Идем у Ниш, они који су га разорили би да кажу "иш"

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да иде у Ниш, а да је за разлику од оних који би да му поруче "иш" он у тај град довео инвеститоре и отворио шест фабрика док су га они разорили. 

Вучић је одговарајући на питања новинара да прокоментарише изјаве Саше Јанковића и још неких представника дела опозиције, да ће га између осталог "отерати из Ниша", рекао да није баш пристојно да се некоме говори "иш", приметивши да је народ на изборима на свим нивоима рекао шта мисли ко треба да га представља.

Свој став су грађани рекли два пута у три године, подсетио је и поручио да ће ићи у Ниш, али да неће моћи да остане колико је планирао, јер истог поподнева дочекује Доналда Туска у Београд.

"Идем, разуме се, а они су снажни, бахати, осиони, хтели су да постану премијери са 16 одсто гласова", приметио је. 

Додао је да грађани Ниша треба да разумеју да те, који се наводно брину за њих, не интересују ни Нишлије ни град, "а како су водили рачуна и колико их је било брига показује и како су урушили град, затворили својевремено све фабрике, нису исплатили раднике и остали им дужни новац још од пре десет и 12 година."

"Они су им те паре украли", рекао је, додајући да је за разлику од њих он у Ниш довео инвеститоре. 

"И они да мени кажу ''иш одавде'', додао је Вучић и поручио да је уверен да ће грађани да кажу своје и да је све оно што Јанковић, Ђилас и Јеремић и остали раде увек против интереса грађана Ниша.

Председник Србије рекао је и да очекује велику подршку народа у Нишу.

 

Србија у суфициту и ове године

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је стање у српском буџету стабилно и да Србија купује страни новац, како би се до краја године јавни дуг смањио на око 50 одсто. 

"Стање у буџету је добро, и даље смо у суфициту, и тако ће остати до краја године. Било је проблема у првом кварталу, али и даље немамо једнократне уплате. У сваком случају, имаћемо суфицит и ту нема сумње", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара о стању буџета на пријему поводом Дана Војске. 

Рекао је и да је планирано да се отплати 700 милиона долара јавног дуга и истакао да ће тиме Србија постићи изванредне резултате. 

"Не рачунајући 501 милион евра које ће Србија за концесију добити од компаније Ванси, српски буџет је до краја године свакако у суфициту", поновио је председник.

 

 

 

 

Извор: Танјуг