Вести

Вучић: Војводина ће поново предводити развој Србије

Верујем да ће Војводина поново бити на челу колоне напретка и просперитета Србије као што је била раније, а држава ће дати и учинити све што може и више него до сада, поручио је председник Србије Александар Вучић, најављујући нова улагања.

У интервјуу поводом 100. годишњице од присаједињења Војводине Србији која је обележена данас у Новом Саду откривањем споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу и свечаном академијом, Вучић подсећа да је Нови Сад добио три фабрике, колико није за 40 година, које запошљавају 5.000 људи.

"Ваша кућа добија нову кућу, модерну зграду, лепшу и бољу од претходне, коју су агресори срушили. Обновили смо и обнављамо комплетну инфраструктуру, градимо нове путеве, урадићемо брзе саобраћајнице и аутопут према Зрењанину, Зрењанин - Београд. У Зрењанин долази једна од највећих кинеских инвестиција, отворио сам пре неки дан фабрику у Кули, прву после много времена, а Кула је некад била индустријски центар...", набројао је Вучић.

Указао је да много треба да се уради у Бачкој Паланци, Бачу, Врбасу, Сомбору и Апатину, када је реч о Јужнобачком округу, као и у Кикинди.

Зрењанин ће, каже, бити потпуно другачија слика, а са њим и друге општине у средњем Банату, Житиште, Сечањ, Српска Црња..., када "Линлонг" дође и започне посао.

Додао је и да ће Панчево, са доласком ЗФ-а, уз очекивање да ће та компанија доћи са РНД центром, бити потпуно другачији град, а онда остаје да се у јужном Банату уради доста у мањим општинама, попут Алибунара, Пландишта, Ковина...

Радиће се, каже, на развоју туризма, али пре свега на запошљавању, као и на довођењу све више научно интраживачких центара у Војводину.

"То је наша будућност. Верујем да ће Војводина, која је много година, до пре 30 година, била испред централне Србије, а сада не рачунајући Нови Сад, има много сиромашних, уз подршку државе поново бити на челу наше колоне напретка и просперитета. Све што може да уради држава ће увек дати и много више него до сада", поручио је Вучић.

Како каже, на данашњем обележавању 100. годишњице присаједињења Војводине Србији чуле су се јасне поруке да је Србија отаџбина или домовина свима, а не само Србима.

Пресрећан је, каже, поносан и почаствован што је данас открио споменик краљу баш у Новом Саду.

"Лако је имати споменик краљу Петру Првом у било ком граду у централној Србији, али овде у Новом Саду, то је посебна част и нарочити понос", рекао је Вучић.

Такође, срећан је што су људи аплаудирали када је говорио о Мађарима.

"Нису сви Мађари срећни због 1918. и немогуће је да буду али они данас, надам се, доживљавају Србију као своју домовину исто толико колико ми поштујемо њихову огромну љубав према Мађарској и мађарском народу и добро се разумемо, рекао бих никада боље", оценио је Вучић.

Мислим и да са другима - Румунима, Словацима, Украјинцима и Русинима, и Македонцима... живимо добро, али увек може још боље, каже Вучић.

"Али, они деле све наше проблеме и муке и око жеље за побољшање животног стандарда и око свих других искушења, тешких политичких, кроз које као земља и народ морамо да прођемо", указао је председник.

Коменатаришући актуелну ситуацију на КиМ, Вучић каже:

"Ми ћемо сада као држава и наш народ на КиМ сваког дана, од данас па ко зна до када, морати да се боримо са тим и другим проблемима.То је за нас велики изазов, тешка борба, тешка мука, али ћемо бити уз свој народ и успеваћемо и симболично и суштински ћемо показивати да не могу да угрозе опстанак нашег народа", поручио је Вучић.

Српска држава је снажнија него што је била, успешнија него што је била, поново је почела да побеђује и верујем да ћемо успети да изађемо из ових проблема, да ће резултат на крају - уз све наше муке и проблеме - да смо сачували мир и да је Србија опет победила.

На констатацију новинара да атмосфера данас у друштву не иде у прилог тези да су Војвођанке пре 100 година биле прве жене у Европи које су добиле право гласа, Вучић каже да не можемо очекивати да данас сви мисле исто, а нарочито не у ери друштвених мрежа.

"Немојте да очекујете да сви мисле исто и немојте да очекујете да је то посебно могуће у ери друштвених мрежа. Не постоји земља у свету у којој та врста етра није затрована јер увек морате да будете криви свима за све", рекао је Вучић.

Каже да је циљ државе да има нормално друштво које тежи развоју, уз "спуштање страсти када је то могуће", али не по цену, истиче, урушавања различитости.

 

 

Извор: Танјуг/РТВ