Вести

Вучић: За 48 сати сазнаћете име мандатара

Председник Српске напредне странке Александар Вучић рекао је да зна ко ће да буде мандатар за састав нове Владе Републике Србије, али ће име, као председник Србије, саопштити у петак после подне или суботу ујутро.

"Што се тиче избора мандатара у складу са Уставом Србије не могу данас да то саопштим, али ћу то учинити у року од 48 сати. Знам ко је мандатар. Саопштићу име као председник Републике у складу са чланом 112 и 107 Устава Србије. То је обавеза само председника Републике", објаснио је председник Вучић након седнице Председништва СНС.

Рекао је да ће име саопштити у петак или суботу, у зависности од обавеза које буде имао.

Пренео је да је данас после подне одржана седница Председништва СНС, као највеће политичке странке у Србији и листе коју су пре свега водили напредњаци, али и у којој су били коалициони партнери, и која је добила највеће поверење грађана Србије.

"Разговарали смо о свим најважнијим темама као што је тренутно стање на KиМ, избор мандатара, до предстојећих задатака који се налазе пред свима нама. Чини ми се да сам много тога сазнао и чуо од људи из Председништва наше странке и по питању избора новог председника владе и кључних политичких ствари", нагласио је председник Вучић.

 

И Брнабић и Вучевић биће део нове владе

Председник Вучић изјавио је да ће и Ана Брнабић и Милош Вучевић, који су кандидати за мандатара за састав нове Владе Републике Србије, бити део кабинета у Немањиној 11, најављујући и велике промене у влади.

"И Ана Брнабић и Милош Вучевић биће део нове владе. На којој функцији, то ћете моћи да закључите на основу мог предлога за два дана", рекао је председник Вучић новинарима после седнице Председништва СНС.

Најавио је да ће бити много промена у влади, у којој ће се, каже, наћи много људи у чије искуство, знање и снагу верује, као и ванстраначки оријентисани људи који могу да помогну Србији у тешком периоду који следи.

Пренео је да су на седници Председништва странке постојала мишљења за све три опције, односно неки су били и за то да мандатар буде кандидат неког од коалиционих партнера, зато што желе да и неки други поделе одговорност и да буду нападани, а не само напредњаци.

"Огроман део људи је био за једног од два наша кандидата, а оба уживају велико поверење чланства, и Ана Брнабић и Милош Вучевић. Нису желели да се гласањем изјашњавају, већ су рекли да ће прихватити одлуку коју будем изнео као председник Републике у складу са Уставом", рекао је председник Вучић.

Додао је да је поносан што има има такве кандидате, што може да се похвали људима који воле земљу, који су своје професионалне обавезе обављали на изузетан начин, који су посвећени послу и Србији.

 

У року од 48 сати одлука о Паради, Влада ће обавестити јавност

Председник Вучић најавио је да ће у року од 48 сати бити донета одлука о одржавану Европрајда у Београду.

"И у року од 48 сати имаћете одговоре, пошто смо сагледали све извештаје и влада ће обавестити јавности и око најављене Параде и свега другог", рекао је председник Вучић новинарима после седнице Председништва СНС.

Председник Вучић је рекао да ће очигледно ова недеља бити недеља одлука.

 

Kриза у свету, потребна Влада одговорних људи

Председник Вучић изјавио је да све што се збива у свету постаје ненормално пошто се никада није дешавало да, на пример, искључења струје најављују земље попут Велике Британије и Финске и истакао да је зато Србији потребна Влада одговорних, озбиљних и посвећених људи.

"То није више Приштина или Северна Македонија већ најразвијеније европске и светске земље", рекао је председник Вучић и истакао да то није зато што нема довољно струје већ зато што су немогуће цене.

Истакао је председник Вучић да је у Немачкој цена струје повећане 14 пута у претходних пет месеци.

"Ми плаћамо данас као грађани струју 41 евро по мегават сату, а кошта нас кад увозимо 630 евра, то није нормално и немогуће је издржати. Зато је важно да имамо Владу озбиљних, одговорних и посвећених људи који хоће да се боре за своју земљу. И у овим тешким околностима када морате да трпите неистине и директне нападе на наше становништвом на KиМ, да бисте сачували мир и стабилност и обезбедите, али и сигурну зиму и јесен, пошто многима ни лето није сигурно", рекао је председник Вучић након седнице Председништва СНС.

Истакао је председник Вучић да треба све то постићи а да се не униште јавне финансије и да је зато потребан огроман труд.

Председник Вучић је рекао да је уверен да то можемо све да постигнемо и да је зато потребно да будемо што више уједињени.

Председник Вучић је навео да неки траже повећање плата од 20 одсто и запитао где су то видели у овој ситуацији, у годинама короне, рата у Украјини и највеће кризе од 1945. године.

Покажите мало разумевања за своју земљу, поручио је председник Вучић.

 

Када буде изабран мандатар, Влада за две - три недеље

Председник Вучић рекао је да се на формирање нове Владе неће чекати дуже од две три недеље од тренутка када мандатар за њен састав буде изабран.

Вучић је на питање новинара када ће се знати састав владе ако мандатар буде познат за 48 сати, истакао да је много важније од тога каква ће бити политика Владе и програм, хоће ли моћи да гради и да исплати пензије, плате, да ли ће моћи да има инвестиције.

Председник Вучић је рекао да Србија за сада добро стоји са инвестицијама, да су оне 2,470 милијарде, као и да су појачане кинеске инвестиције.

Председник Вучић је навео и да је Србија боља од других, али да то није довољно и да ће морати да достигне три милијарде инвестиција.

 

И Украјинци и Руси ће нам бити пријатељи

Председник Вучић изјавио је  да ће нашој земљи и у будућности и Украјинци и Руси бити пријатељи додајући да ће наша држава наставити да води такву политику док буде могла.

Председник Вучић је након седнице Председништва СНС-а, а одговарајући на питање новинара, приметио да су највећи напредак постигли управо они који "вичу" да је издао Русију.

Упитао је како је то урадио, с обзиром да је Србија једина земља у Европи која Русији није увела санкције, а да је он једини политичар из Србије који је после Николе Пашића добио руски орден који је њему уручио председник Руске Федерације Владимир Путин.

Kако је рекао да га, једни у Србији оптужују да је издао Русију, а други кажу да је потребно увести санкције.

"Ти који траже санкције бар су поштени, имају своју политику", рекао је председник Вучић додајући да они који траже од њега да каже нешто против Украјине то чине узалудно.

"Ми нисмо против Украјине, шта нам је Украјина лоше урадила, то што нису признали независност Kосова. Kажу ми да кажем нешто против, јер народ то воли да чује. Шта ме брига шта народ воли, држава мора да има принципе на основу којих ће да брани своју територију, свој живот и опстанак", рекао је председник Вучић.

Истиче да не може да каже да је против поштовања интегритета неке друге земље, а да тражи да се поштује територијални интегритет Србије.

"У реду је да се руши интегритет неке земље треба да кажем, а како онда да објасним да није у реду у случају Србије", нагласио је председник Вучић.

Истичући да ће нам бити пријатељи и Украјинци и Руси и да ће да настави да води такву политику, председник Вучић је рекао да народ има могућност да изабере кога год хоће да га предводи.

У том смисли наводи да је један од проблема Србије и то што сви у кафани знају боље да воде и кошаркашку репрезентацију и државу.

"Што мање знамо, више знамо. У свакој кафани сви знају боље да воде државу. То вам је Србија", констатовао је председник Вучић.

 

Донео сам одлуку добру и за Брнабић и за Вучевића

Вучић је рекао  да је највероватније да ће мандатар за састављање нове владе бити Ана Брнабић или Милош Вучевић, али да му је омогућено да изабере и трећу опцију.

Председник Вучић је, на питање да ли ће мандатар сигурно бити из редова СНС, рекао да је вероватније је да ће бити једно од њих двоје иако је омогућено да изабере и трећу опцију, пошто је било људи који су били за ту опцију, можда из себично страначких разлога.

"Имате у политици људе који су страначки и оне које интересују само они. Они које интересује странка другачије размишљају. Ја сам до пре неку годину био изразито страначки човек, јер сам тако научен. Провео сам у опозицији много година у некој другој странци, па онда у овој странци у опозицији и на власти. Сада више то не могу да будем, не што не волим странку, јер мислим да је СНС најбоља странка, која је спасила Србију, али државу доживљавам као нешто што волим највише, па се трудим да и кроз страначке интересе сагледам интересе свих грађана", објаснио је председник Вучић.

Указао је да не напада политичке противнике већ дуго, пошто га просто не занимају.

“Једино што мислим јесте да је неодговорна политика да говорите само што људи воле да чују. Суочите се са реалношћу а не победићемо Пари Сен Жермен“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је казао да није искључена ниједна од три опције, али много реалније је то за шта је 90 одсто Председништва да буде једно од њих двоје.

Поновио је да ће обоје бити у влади.

Рекао је да Ани Брнабић не постоји ни једна ствар коју може да јој замерим. Борила се храбро, радила свој посао најбоље могуће.

Милош Вучевића, каже, дуже познајем и зна колико је озбиљан.

Међутим, додаје, ако остави Ану Брнабић рећиће неки да се ништа није променило, а ако постави Вучевића говориће се шта је Ана згрешила.

“Поставља се питање да ли идите на оно што је сигурно или са додатном енергијом, при чему ћете поштовати оно што је сигурно. Вечерас сам слушајући људе донео одлуку која је добра за обоје њих“, указао је председник Вучић.

Подсетио је да у СНС предстоји страначка скупштина, и да не може неко све да добије, неко други не.

“Биће различитих ствари које желим за људе који су увек били уз и за своју Србију, имаће заслужено место у друштву и држави“, рекао је председник Вучић.

Рекао је председник Вучић да се о мандатару расправљало нешто више од пола сата.

 

Да пожуримо са Владом, јер земљу чека много изазова

Председник Вучић изјавио је да избор мандатара за састав Владе није лака ствар, али да је решио да то “пресече”, да донесе одлуку о мандатару, јер земљу чека много проблема.

"Желео бих да пожуримо са формирањем Владе", рекао је председник Вучић и додао да жели да види много енергије у министарствима, нове људе, нову страст, енергију, људе који желе да нешто остане иза њих, о чему ће се причати и за 10 година…

"То желим да видим и зато сам решио да пресечем. Иначе, бих још одлагао. Иразговарао сам о томе и са Аном Брнабић и са Милошем Вучевићем. Они знају колико их волим, искрено сам им рекао, као и онима којима сам рекао зашто не могу да буду на неким функцијама", рекао је председник Вучић одговарајући на питања новинара.

Мора, каже, да се поштује нечији рад, дисциплина, одговорност, љубав и поштовање према земљи, доступност 24 сата, уз примедбу да петоро министара из Владе, некад не може по два дана да добије телефоном, па се онда пита како обичан човек не може да дође до њих…

"А, кад је борба око ротације, е, то је велика борба", констатовао је председник Вучић.

Подсетио је да рок за формирање владе истиче 30. октобра, будући да је парламент конституисан 2.августа, али, како је рекао, у то  "крећемо за два дана".

 

Борићемо се свакога дана да нема искључења струје

Председник Вучић изјавио је вечерас да ће се Србија сваког дана борити за то да не буде искључења струје.

Председник Вучић је након седнице Председништва СНС-а, а одговарајући на питање новинара да прокоментарише то што велике европске земље најављују рестрикције струје, казао да је француски председник Емануел Макрон већ упозорио своје становнике да је прошло време благостања.

"Остаје нам седам месеци и седам дана до 31. марта. Сваки дан ћемо да гледамо и да се боримо. До сада нисмо имали искључења, а ја вам сада кажем да ће се највеће земље Европе суочити са рестрикцијама. Не могу још да потврдим да хоћемо, али борићемо се сваки дан", рекао је председник Вучић.

Наводи и да су многе фирме у Бечу одлучиле да затварају свој бизнис, као и да им је струја четири пута скупља него пре рата у Украјини и да сада они који су плаћали 2.500 евра месечно плаћају струју 9.000, због чега и одлазе у стечај.

"Kатаклизма", констатовао је председник Вучић и додао да Србија има добро стање јавних финансија и изразио захвалност Ани Брнабић и Синиши Малом, као и Народној банци Србије за то.

"То је питање политике владе, државе, али и доброг државног руководства", додаје председник Вучић.

 

Увек ћу бити уз наш народ на Kосову и Метохији

Председник  Вучић истакао је вечерас да ће увек бити уз српски народ на Kосову и Метохији.

Председник Вучић је то рекао након седнице Председништва СНС-а, на питање да прокоментарише данашње одлуке одборника четири општине на северу Kосова и Метохије који су председнику у декларацији усвојеној на заједничкој седници у Звечану пружили подршку да у наредних седам дана пронађе компромисно, одрживо и дугорочно решење за проблем регистарских таблица и личних карата кроз дијалог, у складу са интересима грађана српске националности, уз очување мира, стабилности и сигурности.

Такође, одборници су најавили да ће у случају да не дође до компромисног решења, као српски политички представници, заједно са свим сународницима започети процес напуштања свих косовских институција на свим нивоима, почев од централних и локалних институција, па до суда, тужилаштва, полиције и свих осталих институција чиме се тотално разграђује Бриселски процес.

"Шта ће Срби сатерани уза зид, једино што могу да ураде", рекао је председник Вучић коментаришући те одлуке.

Истакао је поново да ће увек бити уз српски народ на Kосову и Метохији.

 

Где је јавни интерес у пословању приватних компанија

Председник Вучић изјавио је вечерас да не зна зашто кинеска компанија Линглонг касни са исплатом појединим подизвођачима, ако је то тачно, те да не разуме где је у томе јавни интерес, али и додао да је то за Србију важна компанија, у врху када је реч о приливу страних директних инвестиција у нашу земљу.

На констатацију новинара да Линглонг још није почео са радом, иако је према најавама то требало да се деси још у марту, те да се појављују вести да та компанија није платила подизвођачима ништа, и на питање “где је запело”, председник Вучић је одговорио да не може да улази у то шта је истина, а шта није, поводом тврдњи о таквим дуговањима, јер није у борду ниједне од приватних компанија које се жале.

Указао је председник Вучић, притом, и да не разуме у чему је јавни интерес, било чији, у томе да ли нека приватна компанија тужи или не тужи другу приватну компанију.

“Разумем када Шолак има проблем, па тужи некога у државни и то је фер да сви сазнамо, али ако се тужи, а тужи се, са приватним компанијама и са десетинама физичких лица, што би то нас интересовало? Надлежни то решавају”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да не касни само Линглонг, већ да се касни и са другим пројектима за које је мислио да ће се брже реализовати, попут неких путева и пруга.

“Могуће да сам и за то крив. Али, да сам слушао вас и вашу телевизију и даље бисмо имали храст на сред ауто-пута. Не бисмо имали ауто-пут, него 200 мртвих људи више, да сам само слушао причу о храсту. Да не причам о другим глупостима, од Јовањице надаље, за коју су сви кривили моју породицу, а када се испоставило ''пуј пике не важи'', онда се то више не спомиње”, констатовао је председник Вучић.

Навео је председник Вучић да не зна зашто Линглонг касни, додајући да је то приватна компанија, али која је у претходном кварталу била друга или трећа по приливу страних директних инвестиција.

Рекао је председник Вучић и да ће Линглонг много значити за Зрењанин, Средњи Банат, Србију, те да је важно да се повећава ниво кинеских, али и других инвестиција.

 

Хвала Хилу, ипак не очекујем велике промене америчке политике

Председник Вучић захвалио је данас америчком амбасадору Kристоферу Хилу на његовим изјавама о приступу Београда преговорима у Бриселу и истакао да то не значи да треба очекивати велике промене америчке политике и да САД као највећа сила неће мењати своју политику због Србије.

Председник Вучић је тако одговорио на питање новинара како коментарише изјаву амбасадора САД Kристофера Хила да је Београд у Брисел отишао апсолутно спреман за разговоре за разлику од Приштине и да ли то разуме као његову куртоазну изјаву или можда као благи наговештај промене америчке политике или им се једноставно Аљбин Kурти смучио са својим изјавама.

"Американци су велика сила, највећа сила и неће они да мењају своју политику због малене Србије, не може Вучић да им промени политику, али могу да покажем кроз поштовање према њима, али и кроз поштовање према нашој земљи, да можемо да будемо - ''компромис'' и да бар не правимо проблеме на свакодневном нивоу, да можемо да будемо разумни и рационални", рекао је председник Вучић.

Захвалио је амбасадору Хилу што је тај разуман и рационални приступ приметио.

"Мислим да је то видео и Ескобар и сви у ЕУ, е друга је ствар што многима то не одговара, јер то је њихово цедо ( Kосово) које морају да љуљају већ 23 године. Ми се боримо и даље у немогућој ситуацији и успевамо да се изборимо. И даље чувамо оно што је наше, а уз све то успевамо да сачувамо и мир. То је сада врло тешка позиција и зато са зебњом и нестрпљењем очекујем разговоре сутра", рекао је председник Вучић.

Додао је председник Вучић да у шали да ће, ипак, више људи да се секира гледајући кошарку, полазећи од онога "иако га не волимо -решиће то Вучић".

Председник Вучић истиче да је грађанима без обзира на све најважније да им дете буде сигурно.

Kада је реч о односу САД, Вучић је навео:

"Немојте да очекујете велике промене. Погледајте како смо ми лепо дочекали оне који би рекли нешто лепо о нашој земљи, од Гренела до Хила, ако кажу нешто лоше о нама ћутаћемо, а ако кажу нешто лепо о нама непогрешиво ћемо га да га нападнемо. Па, где да нам промене узусе на које смо ми научили 30 и 40 година, а то је да чим чујемо реч Американац да му опсујемо мајку прво, па тек онда да променимо канал".

Истакао је председник Вучић да је важно за Србију да имамо добре односе и са Русима и Американцима, јер смо сувише мали као земља, иако смо дрчнији и поноснији од других.

Додао је председник Вучић да умемо да покажемо како се слободарски чува земља, али да морамо да разумемо где нам је место.

"Лопта је округла, па ћу да победим Месија. Пустите те приче, то је за кафану после три или четири пива кад људи не знају шта говоре, али није за озбиљну политику, државу и народ. На крају свако хоће одговорну политику и да буде сигуран за своју породицу и децу. Само једно ваше дете да вратим у ковчег због политике за коју нисмо криви, да ли би вам живот имао смисао? Зато и јесам забринут и зато нам је потребна добра Валда и нова енергија и да наставимо да радимо да би Србија била веома успешна као претходних година. Зато је потребно да народ то разуме и да савладавамо препреке", поручио је председник Вучић.

 

КФОР треба да заштити Србе, не да склања барикаде

Председник Вучић рекао је вечерас да ће у наредна два три дана упутити писмо поводом најава КФОР-а да неће дозволити барикаде на путевима на Косову и поручио да слободу нису угрозиле барикаде, већ они који хоће да уводе визни режим за Србе са Косова.

Председник Вучић је на питање како коментарише такву изјаву Кфора, рекао да ће писмо упутити после разговара који предстоје са посредницима ЕУ и САД Мирославом Лајчаком и Габријелом Ескобаром, као и да Србија другаћије тумаци улогу КФОР-а и НАТО.

Председник Вучић је упитао и против кога се боре када склањају барикаде између два српска места.

"Ваш циљ треба да буде да заштитите српско становништво, они су у мањини. Зашто помажете Албанцима да угњетавају мањину. Зашто вежбате са Албанцима малтретирање Срба, да ли је то ваш посао или да помогнете Србима", упитао је председник Вучић.

Председник је указао да се криза не може решавати на тај начин, већ политичким разговорима.

"Како ћете да промените вољу наставницима, учитељима, лекарима...рударима? Да ли ћете да пуцате у њих? Ми тражимо да поштујете споразуме, које сте потписали", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да и неки други људи морају да разумеју да се буквално играју ватром.

"На Косовоу имате искључења струје сваки дан. Ми гледамо да помогнемо, да вам дамо струје када имамо. Хајде о таквим стварима да разговарамо, а не о томе да Вучић није спреман за нормализацију, а то значи да Вучић неће да призна Косово", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да жели да се подиже поверење са Албанцима, да се подиже разумевање и решавају проблеми, а о осталом ће се разговарати у неким срећнијим временима.

"А не ако нећеш да признаш Косово, онда си против нормализације. Лажеш, нормализација није признање", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је указао и да је несхватљиво да светски медији пишу да је Вучић запретио да ће да нападне Косово, додајући да је само рекао да неће дозволити погром Срба, ако их НАТО и Кфор не заштите.

"Ем је то лаж, ем њих не брине то што ће неко да изврши погром над Србима, на то нема реакције. Али је проблем, иако то нисам рекао, да ћемо да нападнемо нашу територију, да заштитимо Србе. Лажете, а причате о демократији и владавини права", поручио је председник Вучић.

Председник је иронично приметио да је у реду ако Срби буду побијени и протерани, али да не смеју да буду заштићени, зато вежбају како да Србе разбију.

"Да ли Срби вежбају, не , они су само одлучни да се супротставе насиљу", истакао је председник Вучић.

Додао је и да је сит глупости политичких противника да треба да поднесе оставку, јер смо како каже сатерани у ћошак, иако су они тражили да се преговори преместе из УН у ЕУ.

"Кажу да поднесем оставку јер сам рекао да смо сатерани у ћошак. Немојте да вам говорим да сте нас ви сатерали у тај ћошак, а не бисмо имали ни тај ћошак да смо водили вашу политику пошто би одавно Косово било признато", рекао је председник Вучић.

Председник је додао да не треба да их подсећа шта су радили 2004, 2008, 2011..

"То траже од мене они који су подржавали тадашњу политику да се врате преговори у УН. Како да се врате у УН, када је жељом и вољом Републике Србије пребачено у ЕУ? Како то сад? Пустите те бајке, и кафанске приче, како то да изведемо да сада имамо друго мишљење", указао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да је сит таквих глупости као и глупости око параде, као да људи не разумеју, како каже, у каквим је проблемима земља и то не својом кривицом.

 

Највећи проблеми са енергентима, огромне суме новца

Председник Вучић изјавио је вечерас одговарајући на питање новинара какви проблеми очекују нову владу и какве су припреме за јесен и зиму, да се земља суочава са бројним проблемима када су енергенти у питању и да је за њих потребно издвојити огромне суме новца.

Председник Вучић је рекао да је цена гаса на тржишту висока, као и да скаче цена нафте, јер котацијске цене прате долар.

"Огромне суме новца су упитању. Немогуће и неиздрживе за сваку земљу па и највеће земље. Ми до сада успевамо, а не могу да гарантујем да ли цемо успети. Даћемо све од себе борићемо се, надам се да ћемо бити у бољем стању од других у окрузењу иако смо у тежој ситуацији због не увођења санкција Русији и ситуацији на Kосову", рекао је председник Вучић.

Рекао је председник Вучић да имамо проблема и јер скаче долар у односу на евро, али да је држава на време реаговала и да наш дуг у еврима није велики.

Председник Вучић је напоменуо да су добре вести то што Србија држи јавни дуг у односу на БДП под контролом и што само три, четири европске земље имају мањи јавни дуг од Србије.

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк