Вести

Вучић: За КиМ могуће само компромисно решење

Тешко да би Срби признали независно Косово у замену за чланство у Европској унији, оценио је председник Србије Александар Вучић за Ројтерс и истакао да само компромис може извести српску покрајину из стања "замрзнутог конфликта". ЕУ је поручила Србији да може да се придружи блоку до 2025., уколико спроведе реформе и нормализује односе с Косовом. Она није експлицитно навела какву формулу споразума очекује између Београда и Приштине, али је немачки министар спољних послова Зигмар Габријел рекао у среду новинарима у Приштини да је услов да Србија "прихвати косовску независност".

На питање новинарке како тумачи изјаву Габријела да ће Србија постати чланица ЕУ само ако прихвати независност Косова, Вучић каже да то није једина опција.

"Мислим да постоји више модела за Косово. Људи ствари виде поједностављено и кажу:''Тај део територије је наш, а не њихов, то је тако''. Постоји много различитих модела које би једна или друга страна тешко прихватиле. Обе стране имају нешто што је тешко да прихвате и то су онда најбољи модели. Али за то је потребно још много разговора, много политичке добре воље и у Приштини, а не само у Београду, као и у Бриселу, да се дође до компромиса, уместо што би се само настављао притисак на Србију", навео је председник Србије.

Александар Вучић каже да се о било ком решењу, односно одлуци, морају изјаснити грађани Србије, од којих многи сматрају Косово колевком своје православне вере.

"Народ ће одлучити, а ако ви мислите да би то могло да добије већину, ја нисам тако сигуран", рекао је Вучић.

"Морамо да сагледамо реалност и да разумемо односе у свету и односе на Косову и да разумемо да Косово није наше, као што то ми мислимо, али није ни њихово, као што то они покушавају да прикажу", рекао је Вучић и додао:

"Ако не дође до компромиса, имаћемо замрзнут конфликт деценијама. Не треба то да оставимо нашој деци да решавају".

Председник Србије је рекао да, од када је Косово прогласило независност 2008. године, од Србије се очекује да то прихвати, "да постанемо велики, да разумемо да смо све то изгубили".

"Али оно што ја говорим, свуда, а пре свега у Бриселу, јесте да Албанци сматрају Косово својом територијом, исто тако и Срби, што је у складу са нашим уставом, да је Косово наша територија. Потребан је компромис за било какав договор, не можете имати једну страну која све добија док друга нема ништа. Једна страна не може бити задовољна, а друга незадовољна, јер то неће водити до решења. Оно је могуће само ако су обе стране задовољне, или барем делимично", рекао је Вучић.

Из перспективе прошлости Вучић објашњава тежину решавања питања Косова и Метохије и последице које би у случају да се не постигне договор могле да се јаве у будућности.

"Сви правни принципи су били погажени, буквално. Закон је био погажен, прекршен тако што је дата независност Косову и шта год да вам кажу, немају одговор на то питање. Сада би они требало да одустану од тога, а ми да разумемо стварност и покажемо разумевање за односе у свету као и на Косову и Метохији, да схватимо да Косово није цело наше, као што су нас учили, али да, наравно, ни све није њихово као што покушавају да покажу и докажу", поручио је председник.

"Ако они одбију компромисна решења, то неће бити превелика трагедија, осим што ће то бити лоше вести за српску заједницу. Имаћемо тако замрзнути сукоб више деценија, који ће у једном тренутку, за 20 или 30 година, нажалост бити одмрзнут. Знате шта то значи. Због тога ја толико инсистирам на миру и стабилности, на преговорима и решењу, јер такво стање не бисмо смели да остављамо нашој деци и унуцима", рекао је Вучић.

Он инсистира да је споразум могућ, али истиче да то захтева "политичку вољу у Бриселу да се постигне компромис, уместо да се наставља притисак на Србију".

Цитирајући Борислава Пекића, Вучић каже да Србија треба да гледа у будућност:

"Не треба да љубимо тло којим су наши преци ходали, већ земљу којом ће ходати наши потомци".

 

 

 

 

 

 

извор: Танјуг