Вести

Вучић: За компромис потребно да се чује и шта говори Србија

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Софији да је Србија за наставак дијалога у Бриселу, да је за компромис, али и да се компромис може наћи само ако се чује и оно што говори Србија. 

Вучић је у заједничком обраћању медијима са председником Бугарске Руменом Радевим захвалио председнику Бугарске Румену Радеву на подршци коју пружа Србији на европском путу и што се залаже да се чује и став Србије кад је реч о решењу за Косово и Метохију. 

Навео је да ће за неколико дана рећи и председнику Европске комисије Жану Клоду Јункеру да је за компромис потребно да се чује и Србија, те да се нада да ће то у ЕУ разумети. 

"Исто то ћу рећи Јункеру, надам се да ће да разумеју, а поновићу исте речи које је рекао Радев, а то је да ћу да их молим да са времена на време не само да чују, већ да слушају и оно што говори Србија. Дакле, да то не буду унапред одређена решења која су већ сами донели, већ да чују и Србију, јер само на такав начин може доћи до решења и само на такав начин може доћи до компромиса" закључио је Вучић. 

Напомињући да је за Србију пријема у чланство ЕУ 2025. године амбициозан циљ, Вучић је рекао да ће Србија дати све од себе да испуни све критеријуме, истовремено подсећајући да за њу постоји додатни критеријум, који није постојао за друге земље ЕУ, а то је решавање проблема са КиМ. 

"То сви знају и није никаква тајна да је највећа препрека на путу Србије ка ЕУ питање КиМ", рекао је Вучић и поручио:

"Ми ћемо наставити са дијалогом и покушаваћемо да дођемо до компромиса. Да ли ћемо у томе успети, не зависи само од једне стране, јер је за сваки компромис потребна сагласност и воља најмање двеју, а понекад и више страна", рекао је председник Вучић. 

Како је рекао, потребно је дати све од себе, али и да и једни и други изгубе понешто, да једнако буду незадовољни, како би се до решења дошло, ако је то могуће. 

Вучић је посебно захвалио бугарском колеги Радеву што је више пута рекао да је важно да се глас Србије чује. 

"Ако неко мисли да је решење у томе да Србија све изгуби, а да сви други све добију, да буду задовољни, а Србија да буде незадовољна и понижена, ми сматрамо да ту решења неће бити. Зато и јесмо за компромис и зато смо захвални председнику Радеву што жели да чују и идеје Србије и проблеме и изазове са којима се суочавамо", нагласио је Вучић.

"Ако не буде, није смак света, осим што бисмо много тога изгубили у будућности и Срби и Албанци. Зато се надам компромису и верујем у компромис", подвукао је председник Србије.

 

Србија повећала извоз у Бугарску за 53 одсто

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је економска и трговинска размена између Србије и Бугарске из године у годину све већа, а да је први пут достигла МИЛИЈАРДУ долара. 

"То је извоз Србије у Бугарску који је за само годину дана повећан за 53 одсто, а извоз Бугарске у Србију за 28 одсто, што говори о великом напретку у нашим економским односима", рекао је Вучић након састанка са председником Бугарске Руменом Радевим. 

Вучић је истакао да је веома важно да Србија заврши деоницу аутопута до граничног прелаза Градина и замолио бугарску страну да део тог пута до Софије такође уради, напомињући да му је познато да је Бугарска много тога радила у претходном периоду и на другим деловима своје територије. 

"Наша је намера да урадимо реелектрификацију у потпуности модернизацију пруге Ниш - Димитровград, у коју ћемо ми уложити 270 милиона евра. То ће додатно означити ојачавање наших веза и додатно инфраструктурално повезивање", нагласио је председник Србије.

Србија, како је навео, креће у изградњу интерконектора између Бугарске и Србије, као и гасовода између Димитровграда и Ниша, јер очекује да у периоду после 2019. године да највећи део гаса добија из правца Бугарске, који ће касније ићи у Мађарску, Аустрију и у друге земље региона.

"Истовремено желим да кажем да је за нас од великог значаја да имамо што већи број бугарских бизнисмена у Србији и све бугарске инвестиције од 2010. године у Србију су веома успешне. Захвални смо тим људима на добрим инвестицајама и на запошљавању људи у Србији", нагласио је Вучић.

Вучић је напоменуо да ће се државни органи Србије односити на домаћински начин према њима, трудећи се да поправе амбијент за њихово инвестирање.

Имајући у виду економске прилике у Србији, Вучић је изразио наду да ће у наредном периоду бити више могућности да спрски инвеститори улажу свој новац у Бугарску.

Вучић је уверен да многа српска и бугарска јавна предузећа и компаније, па чак и у војној индустрији, могу да пронађу места за заједничке пројекте да изађу на заједничка тржишта.

Вучић је истакао да жели приликом посете председника Радева Србији да отвори питање како у системима одбране или полицијске заштите и неба и суверенитета две земље могу заједно да делују.

 

Вучић и Радев за коначно помирење два народа

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да подржава иницијативу бугарског председника Румена Радева да дође до коначног помирења два народа, поручујући да ће бити решени сви проблеми бугарске националне мањине у нашој земљи. 

"Као председник Србије подржавам да све што смо имали у прошлости, и пре 130 година, и пре 100 година и у другом светском рату, оставимо иза себе и гледамо у будућност, јер ми јесмо и пријатељски и братски народи. Уверен сам да ћемо имати веома добру и блиску сарадњу и у будућности", нагласио је Вучић након састанка са Радовом, којег очекује у Србији почетком априла.

Изразио је уверење да ће се пронаћи најбољи начини да се обележи страдање и једног и другог народа и да ћемо, како је рекао, "једни другима пружити руку и да та рука остане пружена заувек у будућности". 

Вучић је такође истакао спремност Србије да предузме различите акције на том плану, а посебно да се, како је рекао, припадници бугарске националне мањине осећају као код своје куће и да не буду најсиромашнији људи у овом делу Европе. 

У том смислу, изразио је спремност да се више новца улаже и у финансирање медија на бугарском језику, како би бугарски остао не само присутан, већ и доминантан код Бугара у Србији, који, додао је, сви знају и српски језик. 

Како је рекао, ти медији се финансирају кроз пројектно финансирање, али и кроз такав вид финансирања може се издвојити више новца.

"Уверен сам да ће Србија издвојити много више новца, јер у овом тренутку су општине Босилеград или Димтровград издвајале значајно веће суме новца, него држава кроз пројектно финансирање, али то ће да се промени и ту неће бити великих проблема", назначио је председник Србије.

Вучић је подсетио да је у 2017. години Србија штампала 12 уџбеника за основне и средње школе на бугарском језику.

Додао је да у Србији данас 1.031 ђак учи бугарски језик, и изразио наду да ће их бити и више, иако, како је рекао, постоји проблем исељавања људи из тог подручја, који је сличан и са друге стране границе, с озбиром да и из Бугарске људи иду у Европу, где могу да зараде више, што је проблем свих у региону.

Како је рекао, ту "постоје нека друга питања", у бугарској штампи, која није желео да коментарише, али је изразио уверење да ће бугарски председник Румен Радев бити задовољан и реакцијом српске државе и нашим односом, који је, како је подвукао, искрено пријатељски.

"Уверен сам да ће већ 8. априла председник Радев имати прилику да буде нешто задовољнији или задовољан оним што ће да види у Србији", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да Србија Бугарску доживљамо као истински пријатељску земљу, а Бугаре као истински и пријатељски народ.

"Тако ћемо се понашати и односити и према Бугарској и према Бугарима, а захвални смо на подршци коју нам Бугарска данас пружа очекујући да нам ту подршку пружа и у будућности још јаче, јер сам сигуран да лојалнијих и ближих пријатеља неће лако пронаћи", закључио је председник Србије.

 

 

 

 

Извор: Танјуг