Вести

Вучић: За нас је важна подршка Словеније на нашем ЕУ путу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је на састанку са председником Словеније Борутом Пахором потврђен висок ниво билатералних односа, те истакао да је и словеначком колеги пренео позиције Србије по питању Kосова и Метохије, те став да се то питање мора решити компромисом, кроз дијалог, јер замрзнути конфликт никада није добро решење, што се и данас веома добро види на примерима ескалације таквих конфликата.

Вучић је рекао да су кључна тема разговора били регионални процеси, пре свега предстојећи Самит "Брдо - Бриони", те да су поред регионалних питања, разговарали и о европским интеграцијама Србије и о билатералним односима.

"Словенија од јула председава Европској унији и за нас је важна подршка Словеније на нашем ЕУ путу", рекао је Вучић.

Вучић је навео да се највише разговарало о регионалним питањима, те да је Пахора упознао са позицијама и ставовима Србије по питању Kосова и Метохије и целог региона.

"Верујем да је наша позиција заснована на поштовању принципа међународног права, на чврстим правним темељима. Наша позиција није лака, јасно је да по питању Kосова и Метохије  имамо другачије ставове, као и 22 државе чланице", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да се Србија залаже и жели да води дијалог са Приштином, под окриљем Брисела.

"Били смо спремни у мају, у јуну, увек смо спремни, јер замрзнут конфликт није добар. Видите како се заврши, на сваких пет година неко га одмрзне. То нама не треба, да оставимо конфликт будућим генерацијама, већ да направимо некакав компромис", рекао је Вучић.

То је, истакао је, политика Србије.

"А, да ли ћемо успети не могу да гарантујем, јер је за танго потребно двоје. Видећемо шта мисли друга страна и да ли су спремни за дијалог", рекао је Вучић.

Вучић је навео и да је за Србију увек важна улога Словеније у региону Западног Балкана и да се смо се радо одазивали на позиве на Самит.

"За нас је од кључног значаја очување мира и стабилности, Србија има не само добар, већ у европским оквирима одличан економски напредак, високу стопу раста и од пресудног је значаја да се посветимо економским и реформама у области владавине права", рекао је Вучић.

Додао је и да се очекује шеста заједничка седница две владе.

"Имамо добре разговоре и дијалог о положају Словенаца у Србији и Срба у Словенији. Верујем да ћемо наставити дијалог", рекао је Вучић.

 

За 10 година удвостручена трговинска размена Србије и Словеније

У последњих 10 година више је него удвостручена трговинска размена Србије и Словеније, изјавио је Вучић.

Трговинска размена са Словенијом сада је 1,166 милијарди евра, навео је Вучић.

Вучић је додао да се и у прва три месеца упркос корона вирусу бележи благи раст.

"То иде у добром смеру, задовољан сам, и верујем да можемо да пронађемо још заједничког што би било добро и за људе у Србији и за људе у Словенији", рекао је Вучић.

 

Србија на европском путу, подржава здушно цео регион

Вучић је истакао да се Србија налази на европском путу и подржава све друге здушно и снажно на том путу, теда нема ништа против целовитог приступа у процесу проширења Уније.

Вучић је рекао да Србија снажно подржава отварање приступних преговора и давање кандидатуре Албанији и Северној Македонији, те да никада није имала ништа против, већ је подржавала давање визне либерализације Приштини, као и што подржава европски пут Црне Горе, Босне и Херцеговине.

„Сматрамо да је важно да бринемо сви заједно о целом региону, јер живимо заједно у овом региону, једни поред других. Немамо ништа против целовитог приступа. Наравно увек ћете имати приступ на основу напретка, али немамо ништа против да постоји значајнији геополитички приступ према Западном Балкану“, рекао је Вучић.

На питање о односу према Европској унији, имајући у виду да Србија користи кинеске и руске вакцине у борби против пандемије, Вучић је рекао да не постоје идеални односи, али да је Србија на европском путу, јер сматра да је он најбољи за нашу земљу.

Подсетио је да је Србија најпре добила „Pfizer-BioNTtech“  вакцине, јер је са „Pfizer-BioNTech“направљен први уговор.

Тек потом, додаје, стигле су кинеске вакцине, које смо добили у највећим количинама, а онда у приближном борју „AstraZeneca“ и руски „Sputnik V“.

 

Србија против промене граница, поштујемо оне утврђене одлуком Уједињених нација

Србија подржава искључиво принцип непроменљивости граница у складу са одлуком Уједињених нација и све друго разумемо као наметање нечије воље, поручио је Вучић.

Вучић је то рекао поводом новинарског питање председнику Словеније Боруту Пахору да прецизира шта је мислио када је јуче у Приштини рекао да се залаже на непроменљивост граница на Западном Балкану.

Реч је, рекао је Вучић, о најтежем питању посебно за оне државе које су признале косовску независност, и додао да је о томе отворено разговарао са Пахором.

"Нећу ништа да сакријем од оног што сам рекао. Ми имамо другачији поглед у односу на косовску независност. Kада чујем да нема промене граница како каже Пахор без сукоба, сагласан сам, и то треба да буде јасно онима који су производили сукобе и хтели да мењају границе Србије", поручио је Вучић.

Србија, истакао је, инсистира да се поштују границе земаља утврђене одлуком Уједињених нација и да је став Србије да се границе не мењају и да је то случај био одувек и сада.

"Ако је и сада тако онда то Србија подржава", истакао је Вучић и додао да га међутим плаши да је на делу нешто друго што има везе са "бруталним лициемерјем западних сила који немају принципе или имају принципе по потреби".

Вучић је упитао када су западне силе почеле да примењују тај принцип о непромењивости граница 90. те или 91. касније или 2021. године, пошто се, како је навео, тада мењали границе државе Србије.

Србија искључиво подржава принцип непроменљивости граница у складу са одлукама Уједињених нација и све друго разумемо као наметање нечије воље, јасан је Вучић.

Вучић је то рекао поводом новинарског питање упућеног председнику Словеније Боруту Пахору да прецизира шта је мислио када је јуче у Приштини рекао да се залаже на непроменљивост граница на Западном Балкану.

Реч је, рекао је Вучић, о најтежем питању посебно за оне државе које су признале косовску незавиност, и додао да је о томе

"Нећу ништа да сакријем од оног што сам рекао. Ми имамо другачији поглед у односу на косовску независност. Kада чујем да нема промене граница и сагласан са оним када Пахор каже без сукоба, то треба да буде јасно онима који су производили сукобе и хтели да мењају границе Србије", поручио је Вучић.

Србија, истакао је, инсистира да се поштују границе земаља утврђене одлуком Уједињених нација и ако је, како је рекао, то случај и сада, Србија то подржава.

Плаши се, међутим, да је овде нешто друго у питању што има везе са "бруталним лициемерјем западних сила који немају принципе или имају принципе по потреби".

Вучић је упитао када су западне силе почеле да примењују тај принцип о непромењивости граница 90- те или 91. касније или 2021., пошто сте, како је навео, тада мењали границе државе Србије.

Подсетивши и на бомбардовање Србије, Вучић је упитао међународну заједницу када се сетила да не мења границе овим просторима, 2021.

Поручио је да је Србија против промене граница, а све друго је наметање воље.

"Или нам кажите ви Срби сте поражени, ми хоћемо да вас газимо, што није ни поштено ни фер, али нам не говорите о принципима и моралу, јер ту нема ни принципа ни морала", навео је Вучић и додао да је то његов одговор свима.

Поручио је и да ће се Србија држати стварних принципа, а да је међународна заједница одвојила само Kосово од Србије.

"Само нам реците: ви сте мали згажени, ти си Вучићу арогантно ђубре..., само немојте да нам причате о принципима", навео је Вучић и поновио да се границе могу мењати само у складу са одлуком Уједињених нација  и да је то, како је рекао, све што Србија признаје.

"Ми ћемо се трудити да се понашамо одговорно и да разумемо да је то став великих, да је Србија згажена, држаћемо се правних принципа чуваћемо мир и стабилност и трудићемо се да будемо максимално одговорни", закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк