Вести

Вучић: За нас слобода нема цену

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Котору, где се одржава Самит Западни Балкан - Европска Унија, да је разговарао са помоћником државног секретара за евро-азијске послове Стејт департмента Џејмсом О'Брајаном о свим важњим питањима, као и о ономе шта ће уследити у следећи четвртак у Генералној скупштини Уједињених нација.

"Разговарали смо о свим важним питањима, од европског пута Србије до односа са Приштином. И разуме се о свему што следи после усвајања резолуције о Сребреници у следећи четвртак", рекао је председник Вучић.

Истакао је да су на Самиту разговарали о Плану раста Европске уније за Западни Балкан који ће донети добар резултат за наше грађане и у смислу веће стопе економског раста, као и  убрзању трговине, услуга и капитала, не само у региону, већ и у целој Европи.

Председник Вучић нагласио је да ће тај План посебно отворити нове могућности за привлачење инвестиција. 

"И то је оно што у ствари доноси огромну корист за цео регион и за свакога од нас", навео је председник Вучић.

 

Сам одлучујем који језик говорим

Председник Вучић изјавио је да му је током јучерашњег обраћања у Руском дому било прикладно да део излагања говори на руском, део на српском језику као и да га баш брига шта ће ко да му замери.

Председник Вучић је то рекао новинарима на питање да ли очекује замерке од Европске комисије због говора на руском језику.

"Сам ћу одлучивати који језик ћу да користим, увек онај најсврсисходнији за дату прилику и уз поштовање чињенице да представљам грађане Србије и Србију", рекао је председник Вучић.

Говорећи о Дану Европе, председник Вучић је рекао да су Шуманова декларација и Дан Европе важно наслеђе, да га поштујемо, али да никада нећемо заборавити да 9. маја славимо Дан победе над фашизмом.

"Без тога не бисмо имали ни земљу ни људе и питање је где бисмо се данас налазили", рекао је председник Вучић.

 

Мораћемо да увозимо радну снагу из свих делова света

Председник Вучић изјавио је да договор о промету радне снаге има изузетно позитиван ефекат по Србију, додајући да је 3.300 особа искористило ту могућност и запослило се у нашој земљи.

"Ми имамо недостатак радне снаге, иако и даље формално имамо 8,9 или 9 одсто стопу незапослености, али мораћемо да увозимо радну снагу из свих делова света што је више могуће у наредном периоду, уколико желимо да стопом раста чувамо нашу економску перспективу и да брже напредујемо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да јавни дуг Србије у односу на БДП је 47,8 одсто, за разлику од периода када је дошао на власт и када је јавни дуг износио 75 одсто и додао да је за оне у Евростату јавни дуг у Србији најмањи у региону и двоструко нижи што се тиче ЕУ.

"Задовољан сам јер немамо проблем са задуживањем. Постоје људи који измишљају и причају глупости свакодневно, али им ваљда тако дође, да себи дају крила када лажу о Србији. Знају људи да озбиљно и да на добар, пажљив и озбиљан и одговоран начин виодимо рачуна о јавним финансијама", рекао је председник Вучић. 

 

Особа која је ухапшена због претњи је сваки дан чинила најтеже дела

Председник Вучић изјавио је да је човек који је ухапшен јер му је претио, сваки дан чинио најтежа кривична дела.

"Ја нисам видео такав списак, од разбојништва, тешке крађе, не знам ни ја чега све што су ми послали... Рекох, мајко рођена, је ли могуће да и оваквих људи има негде?", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је, одговарајући на питања новинара у Котору, после самита лидера Западног Балкана и Европске уније, рекао да је изузетно потресен оним што се догодило словачком премијеру Роберту Фицу који је, иначе, рањен са неколико метака.

"Верујем да ћу у данима који су пред нама, заједно са мађарским премијером Виктором Орбаном добити дозволу његове породице да га посетимо. Наравно то не може да буде данас, сутра, али надам се да ће све ово да превазиђе. Он је борац, он је један страховито снажан, јак лидер, не у физичком него у менталном смислу и верујем да ће му то помоћи да проблеме превазиђе", рекао је председник Вучић.

Што се тиче ових који су хапшени, који су говорили да сам ја следећи, немам никакав проблем, са њима се поступа у складу са законом, додао је председник Вучић.

"А кад погледате, пошто људи мисле да су то неки незадовољни људи, јер сам видео тај наратив и у делу наших медија око Фица, па замислите, то је она жена која је пуцала на инвеститора, јер ваљда је инвеститор зли човек или председник владе је зли човек, а тај који пуца, који иначе је оснивао групу за борбу против насиља, врло интересантно, подсећа ли вас на нешто, и покушао са пет метака да убије премијера своје земље, е тај човек је неки мученик, треба га разумети. Не, то је човек који је покушао убиство, то је зликовац", рекао је председник Вучић.

 

Идеја о резолуцији о Јасеновцу је добра идеја

Председник Вучић изјавио је да је идеја о резолуцији о Јасеновцу добра идеја и да ћемо сагледати оберучке како да је у будућности прихватимо, али да је питање за представнике грађана Црне Горе да ли то желе или не.

Председник Вучић је рекао да њега боли све што се ради против српског народа на Косову и Метохији и да то никада није крио, као што не крије колико је опасна резолуција о Сребреници коју планирају "велики, бахати и моћни" да донесу.

"Што се тиче Црне Горе, за разлику од оних који долазе да кажу Црној Гори шта треба да уради, ја то не радим. Ми поштујемо Црну Гору, то је њена одлука. Да ли ће Србија да буде одушевљена ако подржи резолуцију, свакако неће. Али немојте да нас бијете по глави и да нас терате да кажемо да нам је то много лепо. Издржаћемо ми и те ударце, није проблем, али не терајте нас да вичемо како нам је лепо", рекао је председник Вучић.

 

Стране заставе се каче само приликом посета шефова влада или држава

Председник Александар Вучић рекао је да се по протоколу само приликом долазака шефова влада или држава истичу заставе на улицама и да из тог разлога заставе Украјине нису биле истакнуте приликом посете украјинског министра спољних послова Дмитра Кулебе и супруге украјинског председника Олене Зеленске.

"Елементарни протокол би неко могао да зна. Качимо заставе за шефове држава и влада. Или када су велики самити. То знају људи", рекао је председник Вучић одговарајући на питање да прокоментарише писање неких београдских медија да приликом посете Кулебе и Зеленске нису биле истакнуте украјинске заставе на улицама престонице.

Зеленска и Кулеба су почетком недеље боравили у билатералној посети Београду, током које су се састали са председником Србије Александром Вучићем.

 

Најава Приштине о њиховом нацрту Статута Заједнице српских општина још један трик Куртија и лобиста

Председник Вучић изјавио је поводом најаве Приштине да ће такозваном косовском уставном суду доставити до краја маја свој нацрт Статута Заједнице српских општина да је у питању још један трик Аљбина Куртија и његових помагача и лобиста, али не и озбиљан покушај.

"Реч је о још једном трику који заједнички проводе Аљбин Курти и његови помагачи укључујући и Гералда Кнауса и све друге њихове лобисте. Они сами кажу да ће они доставити свој текст до краја маја. А ко сте ви да достављате свој текст? У Бриселском споразуму је сасвим јасно да то треба да ради менаџмент Србије или ако се ми сагласимо, као што смо се контекстуално, концептуално и у начелу, сагласили да то буде текст који је предала ЕУ - какве везе они имају са тим и шта имају да достављају било шта", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара како коментарише ту најаву Приштине.

Председник Вучић је истакао да је наравно реч о трику зато што, како је рекао, Енглези сада притискају све друге да се прихвати чланство Косова у Савету Европе.

"Тако да је то још један покушај, а да ли ће они то да ураде или не, то не могу да знам. Али наравно да је реч о трику, а не озбиљном покушају да се било шта уради у правцу спровођења споразума из Брисела из 2013. и 2015. године, чак и о нацрта Статута који је поднела ЕУ недавно и са којим смо ми, као што сам рекео, сагласни", навео је председник Вучић.

 

Србија би ове године могла да достигне стопу раста БДП-а од 3,7 или 3,8 одсто

Председник Вучић изјавио је да би Србија могла ове године да достигне стопу раста БДП-а од 3,7 или 3,8 одсто.

Председник Вучић је рекао новинарима да то зависи, како је рекао, од тога шта ће се дешавати са рафинеријом у Панчеву.

"Наша је рачуница да покушамо да стигнемо до 100 милијарди у апсолутном нивоу бруто домаћег производа до краја 2027. године. То је наш циљ и како ствари сад стоје, ако Руси мало брже поправе рафинерију, тада верујем да можемо да стигнемо до 3,7 до 3,8 одсто ове године, али зависи од тога шта ће се дешавати у Панчеву", рекао је председник Вучић.

 

Каква год одлука буде донета у Њујорку неће укинути Републику Српску ни уништити Србију

Председник Вучић рекао је да неће посустати у борби за националне интересе и супротстављање резолуцији о Сребреници и поручио да каква год одлука да буде донета у Њујорку она неће укинути Републику Српску нити ће унуштити Србију.

"Да ли ћу да посустанем, нећу никада. Чак ни када усвоје резолуцију, нећу да одустанем због тога што не знају да ми одговоре зашто то раде и шта је смисао? Пошто то није пијетет према жртвама. Пошто то није одавање почасти жртвама. Шта је смисао? Шта је циљ? Је ли то оно што је рекао министар спољних послова Конаковић, ревизија тужба против Србије? Или је осим тога и наплата ратне штете", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да усвајање резолуције неће укинути Републику Српску иако би, како је оценио, предлагачи то волели.

"Да ли би они то волели? Па наравно да би волели. Да ли ће то уништити Србију? Па наравно да неће. Сада сам готово сигуран да би волели. И све је нама јасно. И кад они говоре, није нам више мађарска пријатељ. Размислите какви сте ви нама пријатељи. И какви ћете да будете у будућности", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да су притисци великих и моћних западних сила поводом усвајања резолуције о Сребреници толико снажни на поједине мале земље да је то изузетно тешко издржати, као и да ће и за седам дана бити тежи или неповољнији резултат по нас него што је данас, али да ћемо се борити. 

"Борићемо се и ту нема велике филозофије. Ићи ћу и ја у Њујорк да разговарам још са некима које сматрамо пријатељима Србије и да им објаснимо о чему се ради", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је поносан на чињеницу да Србија може уздигнуте главе да се супротстави најмоћнијим силама света знајући колико смо ми мали, а они велики, моћни и бахати.

"За нас слобода нема цену, за нас је слобода највећа вредност коју штитимо и бранимо", рекао је председник Вучић и нагласио да за разлику од великих сила, посебно запада, али и неких земаља у региону који не поштују повељу Уједињених нација резолуцију 1244, Србија поштује ту повељу.

"Јасно је нама од почетка да ми немамо никакву шансу да победимо колективни запад, најмоћније и највеће силе света. Ни једног секунда нисам рекао да ће то да се деси, посебно у намештеном гласању у којем вам они броје само гласове за и против, а не броје уздржане. Ми се боримо за част, боримо се за Србију, наравно и за право Републике Српске да постоји у оквиру Дејтонске, Босне и Херцеговине", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да су то све мотиви Србије, али да нема одговора зашто се лаже да је реч о индивидуалној кривици, јер индивидуална кривица се установљава на судовима. 

"И на њима је да установљавају индивидуалну кривицу. Овде је реч о политичкој декларацији, о политичкој одлуци којом хоћете да ставите колективни жиг на чело једног народа. И немојте да измишљате. Ако то није тачно, ако ја нисам у праву, покажите ми о ком појединцу је реч у тој резолуцији", рекао је председник Вучић и додао да тамо ништа не пише.

 

Сутра ћу примити патријарха, разговараћемо и о забрани уласка на Косово и Метохију

Председник Вучић рекао је да ће сутра примити патријарха Порфирија у Председништву Србије и да ће имати прилике да разговарају о томе што српском поглавару није дозвољен улаз на Косово и Метохију.

"То што патријарху нису дозволили улаз, то је ваљда доказ како они поштују људска права и баш их квалификује да се кандидују за Савет Европе. Примићу ја сутра и патријарха и владике у Председништву Србије, па ћемо имати више прилике да о томе разговарамо", рекао је председник Вучић одговарајући на питања новинара у Котору.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк