Вести

Вучић: За нашу земљу тражимо поштовање

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас захвалност председнику Француске Макрону на личном пиму које је упутио Србији и оценио да је то добра најава и добар сигнал пред посету Макрона Србији.

Вучић је казао да се не ради о циркуларном писму, које би ишло свима који су присуствовали церемонији у Паризу, већ о посебном писму за Србију, које му је уручио председник Француске. Према његовим речима, у писму је исказано високо поштовање према држави Србији И српском народу, говори се о 1.270.000 српских жртава и потреби да им се покаже поштовање.

''Протокол посете Макрона показује да жели да укаже поштовање за српске жртве и колико цени борбу српског народа у Првом светском рату. У другом делу писма говори се о стабилности и европском путу'', пренео је Вучић. Он је истакао да је на нама да направимо такву посету председнику Француске коју ће памтити и покажемо традиционално српско гостољубље и гостопримство.

''Срби никада нису тражили ништа више од обичног поштовања. Не тражимо ништа. Ми смо једна од ретких земаља која најмање новца тражи од ЕУ. Не кукамо, не молимо ни за поглавља, ни за шта. Ништа посебно не тражимо. Оно што тражимо за нашу земљу је поштовање, а способни смо сами да зарадимо и направимо", нагласио је Вучић.

Председник је истакао да је Макрон овим писмом показао поштовање и изразио уверење да ће грађани Србије, а позваће их на то, поздравити председника Француске и захвалити му се на посети, јер у његовој агенди није лако наћи простор, а посетиће Србију два дана. Вучић је рекао да смо имали кратку посету Жака Ширака почетком 2001.године, када је тадашњи председник Француске дошао да се похвали да није дозволио бомбардовање београдских мостова, иако су нам све остале не мање вредне мостове срушили.

Ова посета говори о промењеној позицији Србије, и нешто бољем месту и већем значају који има у свету, али то не значи да смо светска сила нити ћемо икада бити и те снове српске морамо да оставимо по страни, рекао је Вучић. Како је рекао разговараће са једним од два најзначајнија европска лидера, о тешким темама, о проблемима али и о томе да дође што више инвеститора из Француске, и имамо што више запослених у фирмама из те земље.

''Верујем и да Маркрон има исте жеље и намере и са њим сам се у свим разгворима врло добро разумео, а сада после свих дешавања у Паризу, после овог писма ми је лакше и срце ми је на месту'', рекао је председник Србије.

 

Разумели смо поруке појединих из региона

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је Србија једна од ретких малих земаља која може слободно и независно да донесе своје спољнополитичке одлуке и поручио да је разумео поруке појединих суседних земаља да им је Србија мање важан пријатељ од Приштине. 

Вучић је одговарајући на питање што је био уздржан након победе у Интерполу, рекао да су грађани у целој Србији били задовољни зато што смо им вратили наду и понос у српску снагу, видели су да Србија више није безначајна као што је била, да може да плаче и кука, а да ништа не уради никада.

"Људи су се осећали поносним, а ја сам био трезвен и трудио се да спустим лопту на земљу, јер не треба ми некога да сматрамо непријатељем. Они имају своје пријатеље, и Скопље и Подгорицу у Приштини. Њима су Албанци искрени пријатељи. Нама шаљу јасну поруку - ви сте нам другоразредни пријатељ, мање важан или мањи пријатељ. Наш одговор на то је да ћемо имати најбољу могућу сарадњу, а њихову поруку смо прихватили и добро разумели ко им је ближи и важнији", објаснио је.

Нагласио је да људи морају да разумеју да су ретке мале земље попут Србије које могу слободно и независно да доносе своје спољнополитичке одлуке. 

"Свака земља у свету ће рећи да су независни, а сушитински је мали број земаља слободан на тај начин. Поносан сам што је Србија део малих и слободољубивх земаља која доноси сама одлуке. Са обе ноге на земљи сам, не што се нисам радовао, радовао сам се више него било ко други, али знам да проблем није решен", објаснио је председник. Истакао је да је ово показало да се проблем не може без Србије решити, и да проблем мора да се реши.

''Ако не решите овај 'експрес лонац' толико ће да узаври у њему да је питање само тренутка када ће све да прекипи. Када причате о замрзнутом конфликту, то није нешто што ће да остане тако. У мору неодговорних одлука само је питање када стиже нова неодговорна порука и ког ће типа бити'', указао је он.

Вучић је поновио да је увек за разговоре. Најавио је да ће Приштина део тарифа и такси склонити, али да неће да разговара о било чему док не укину своје противправне и антицивилизацијске норме. 

''Мора да се научи ред. Као што не можете у кратким панталонама и патикама на састанак у Скупштину или Председништво'', закључио је он.

 

Вучић позитивно и негативно изненађен неким гласањима

Председник Србије Александар Вучић захвалио је данас земљама које нису гласале за улазак Косова у Интерпол као и онима које су биле уздржане и додао да је био изненађен гласањем Казахстана, који је гласао за чланство Приштине, те да је очекивао да ће Парагвај бити уздржан. Вучић је истакао огроман амерички притисак на земље Латинске Америке, као и на земље из Азије, Европе.

"У једном моменту смо мислили да ће Словачка да гласа против нас па су били уздржани. Хвала им на томе", рекао је Вучић.

"Оно што је за нас било изненађење у том смислу, ја сам себи поставио питање 'да ли је могуће да ниси разумео да ће тамо нешто да раде, о каквим је то механизмима, тражићемо објашњење, не разумем да је било могуће да Казахстан не буде на нашој страни. То је за мене било велико изненађење", рекао је Вучић.

С друге стране, каже, било је и много позитивних изненађења као што је гласање Јапана и Уједињених Арапских Емирата.

"Било је много позитивних изненанђења на које сам поносан, имате један Јапан, једини из Групе 7 који је био уздржан први пут", каже председник. Он је захвалио јапанској влади на том ставу подсећајући да је јапански премијер Шинзо Абе био гост Србије. Такође, захвалио се Румунији који су гласали за Србију као и Грчкој.

"Испаде да најмање помињане земље које су гласале против уласка Приштине у Интерпол. Хоћу да се захвалим Кини, Русији, Аргентини, Бразилу, Намибији, Мароку, Суринаму, свима", рекао је Вучић. Неке земље, казао је, нису ни стигле да гласају у другом кругу, а у уводном делу су биле против и стављања гласања на дневни ред.

 

Без изненађења о начину гласања земаља региона

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да није био изненађен начином на који су поједине земље региона гласале за чланство Приштине у Интерполу.

"Што се тиче региона, ту није било изненађења. Црна Гора и Македонија су увек против нас... Црна Гора, Македонија, Хрватска, Словенија, Бугарска, увек су против нас..." рекао је Вучић.

Подсетио је да, иако је Србија признала Македонију под уставним именом, та земља је, с друге стране, признала је косовску независност.

 

Харадинај није први у реду да руши власт у Србији

Председник Србије Александар Вучић је поводом изјаве премијера привремених приштинских институција, Рамуша Харадинаја, да ће рушити власт у Београду, казао да он није једини који би то радио ваљда због интереса Албанаца, а неки други би, каже, то радили због својих личних интереса - пара. Истакао је, међутим, да лично никада није био фасциниран улицом, али да сви они имају исту жељу, превиђајући да о власти у Србији одлучује народ, грађани на изборима.

Вучић је рекао да је за њега невероватно да ти људи имају образа да се баве политиком, а узели су, каже, преко своје четири компаније 300 милиона у четири године. Упитао је и шта би њему народ урадио да је узео 30 милиона, а не 300 милиона евра у четири године.

"Људи - неки су вам узели 300 милиона евра за четири године своје владавине.То је Драган Ђилас. А нећу ни да причам о овоме што се сада вуче по америчким судовима од кога је добијао, од којих лопова и какве паре, кад је кога упознавао", додао је Вучић. Подсетио је и да када су били протести нити је кога примио, нити са ким разговарао уз поруку да је ово демократска земља да свако може да протестује, да држи дијету, да купује шта хоће, да ради шта хоће све док не угрожава друге људе.

"Ово је земља слободна, демократска, радите шта хоћете, а ја вама да одговарам, да постављам ваше људе за премијере, овако неодговорне и неозбиљне који би гласали за Кососво у Интерполу, пре него што имамо решено било шта са Приштином, за мене је веома неодговорно. А то што се тиче рушења, поручио је Вучић, имаће прилику да се покажу за годину дана на изборима.

 

После повећања такси, питамо се шта је следеће

Председник Србије Александар Вучић каже да са Приштином мора да се разговара у покушају да се пронађе компромисно решење, али да је после повећања такси за 10 одсто на робу из централне Србије од 10 одсто, разумљив, како каже, његов страх "шта је следеће".

"Ми са њима морамо да разговарамо, да покушамо да пронађемо компромис. Проблем је када неко после 12 година уведе таксу од 10 одсто на робу из Србије. То не постоији у цивилизованом свету у нормалном свету. То не смете да радите и ако сте у стању то да урадите онда је разумљив мој страх шта је следеће", рекао је Вучић.

Подсетио је на недавну ненајављену посету Хашима Тачија Газиводама у пратњи "дугих цеви", а да нико није знао зашто се то дешава. Подсетио је на претходно хапшење Марка Ђурића у Косовској Митровици.

"Шта је следеће? То је оно што изазива страх и зебњу и што ме плаши", рекао је председник Србије и додао да је велики проблем што Срби северно од Ибра купују скупље млеко, а Срби јужно од Ибра плаћају скупље и хлеб", рекао је. Од појединих међународних представника, како каже, чује да Србија спречава чланство Косова у међународним организацијама.

"Кажем им да је то логично и у складу са Уставом Србије. То што ми радимо није супродстављено ниједном акту који смо ми потписали, ни Бриселском споразуму, ниједној резулуцији УН, Кумановско техничком споразуму. Кажите ми у ком акту пише да ми то не смемо да радимо", нагласио је председник.

Истиче да је проблем појединих међународних представника који мисле да је довољно да донесу папир, као раније када је била посвађана власт у Србији - Војислав Коштуница и Борис Тадић, који, како је рекао, нису могли да реагују на озбиљан начин због међусобне борбе ко ће да остане на власти.

"Онда сте 2009. године дијалог о Косову из УН пребацили у ЕУ, затим 2010. године успели да нас уништите у Међународном суду правде нашом кривицом јер смо имали људе који су били неодговорни. Онда сте 2011. успели да натерате наше људе да успоставе границу између наших људи на Јарињу и Брњаку", указао је председник. И сада, констатује председник, очекујете да кажемо све је готово.

"Одједном се суочите са чудом како једна мала Србија од 2016. године успева да вас победи и у Унеску, Интерполу...", рекао је Вучић. Насмејао се, каже, када је прочитао саопштење Амбасаде САД у Приштини, која каже да је "Србија уцењивала и вршила велики притисак на земље". 

"Ми вршили притисак на земље, на које земље? Које? Немачку, Француску...", запитао је Вучић.

 

Хвала пензионерима, честитам грађанима Србије

Председник Србије Александар Вучић још једном је захвалио пензионерима јер, истакао је, без њих реформе у Србији не би биле успешне.

Жао му је, казао је, што нико није пренео садржај писма упућеног пензионерима због којег су се, како је рекао, узјогунили и узбунили.

"Сви су се узјогунили, узбунили око свега тога, само нико није рекао шта сам написао. Захвалио сам им - без њих реформе не би биле успешне у Србији" рекао је Вучић.

Председник је свим грађанима Србије честитао на томе што смо показали да са мало руку и малом финансијском снагом можемо да се боримо против великих када радимо вредно и посвећено.

Напоменуо је да се данас у Кули отвара фабрика Калцедоније, пета по реду у Србији, али и навео да још доста тога треба да се уради у том крају, као и Сомбору и Апатину, наводећи да су Врбас, Лесковац, Зајечар, Ваљево...следеће дестинације где ће се довести нове фабрике.

Навео је да је за Србију најважније да сачува мир и да унапређује економију.

 

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк