Вести

Вучић: За очување мира и стабилности ћу се борити до последњег даха

Премијер Србије је поручио да је Српска напредна странка водила најчистију предизборну кампању, а да му је жао што од других кандидата није добио конкретне планове за решење горућих проблема Србије.

Александар Вучић говорећи о предизборној кампањи, у Јутарњем програму телевизије Пинк, истакао је да кампања никада није била мирнија и са мање инцидената.

- Избори су демократска утакмица и празник демократије. Међутим, штета је што нисам чуо много о програмима осталих кандидата и штета што им је било важно само да кажу понеку лошу реч о мени - рекао је Вучић.

Вучић је задовољан јер Србија данас има добре односе са свим светским државама и што многе од њих подржавају његову политику.

- Поносан сам јер је бивши немачки канцелар подржао моју кандидатуру и што о напретку Србије има да каже само најбоље - поручио је Вучић, додајући да је Србија стекла позитиван имиџ у свету.

Како сматра, не постоји разлог за критике, јер је бољитак у нашој држави евидентан.

- Ако има паметнијих, ево им, нека одмах воде земљу, али нека не обмањују народ. Многи су слали писма Путину говорећи му да ме не прими, а ја у понедељак одлазим на десети сусрет са њим. Са њим сам се састао више пута од било ког другог српског државника. Они који га моле да се са мном не састане уништавали су нашу војску, а ми је унапређујемо, али не да бисмо ратовали, већ да бисмо је ревитализовали - рекао је премијер.

Вучић је, говорећи о војној сарадњи са Русијом, рекао да је циљ такве сарадње да се Србија заштити, а не да било коме прети.

- Драстично подижемо нашу војну способност и то им смета, а ја их питам зашто то раније није урађено и зашто нико о томе није раније разговарао са руским председником. Зато очекујем нападе у понедељак - каже Вучић.

Говорећи о изградњи ауто-пута од Ниша до Приштине, Вучић каже да није реч о "великоалбанском путу", како га многи називају.

- Све је усмерено ка томе да се покаже како није добро шта год да урадимо - сматра премијер.

Говорећи о нападима које доживљава свакодневно, он истиче да је научио да живи са тим, али да је "немогуће навићи се на то до краја".

- Толико сам пута слушао како ми је отац некакав Албанац, а мајка... Наравно да такве ствари тешко падају, али то је њихово решење када не постоје други аргументи - сматра Вучић.

Никога у кампањи није увредио, нити је направљен спот који некога омаловажава, а кампања која је вођена била је најчистија, сматра Вучић.

- А онда је испровоциран Миленко Јованов, како би показао колико је бесмислено то што причају, рекао то што је рекао, али сам се извинио за то. Међутим, извињење им није било довољно - рекао је Вучић.

Премијер је истакао, говорећи о оптужбама да је лопов, да никада ништа није украо и да могу само да покушавају да докажу супротно.

- Причају да ми је брат власник Франша. Идите у ресторан и проверите да ли је тако. Како ми је рекла Ангела Меркел, довољно је неколико дана негативне кампање преко друштвених мрежа, да читав рад и напор дотад уложен падну у воду - каже премијер.

Његов одговор на то је, како је рекао, прећуткивање и рад.

- До последњег даха ћу се борити за очување стабилности и мира. То је за мене од највећег значаја - поручио је премијер.

Вучић је, осврћући се на изјаву председничког кандидата Вука Јеремића да срамоти униформу, изјавио да се води кампања да се умањи војна сарадња са Русијом, те да није његова влада уништила војску и наоружање Србије.

- Нека народ суди. Србија је много снажнија, а народ то и види - рекао је Вучић.

Како је рекао, сви говоре о Савамали, а нико не спомиње смрт Ранка Панића, о којој је истрага настављена тек након промене власти. Због кампања им нису важни, ни живот Панића, ни животи гардиста, ни Ћурувијин живот.

Кампања је за поједине кандидате почела и пре званичног почетка, а порекло новца који је за њу издвојен, није познат. Премијер сматра да извештај о пореклу средстава никада неће ни бити транспарентан.

 

Са Путином о економској, војној и културној сарадњи и наменској индустрији

Како је најавио премијер, на састанку са Путином разговараће се у четири ока, а одржаће се и састанак делегација.

Једна од главних тема разговора биће економска сарадња Русије и Србије. Због пада рубље и снижавања цена нафте и гаса, смањена је робна размена, па је битно наћи решење за овај проблем.

Разговараће се и о привлачењу руских инвеститора ради извоза производа на тржиште Европске уније, о наменској индустрији, преради воћа и поврћа. Још једна од тема биће војно-техничка сарадња. Разговори о њој су започети, а сада се очекује њихова финализација.

- Не желимо само полицијску заштиту неба, већ и заштиту од потенцијалних напада у будућности, због чега ћемо од Руса набавити трупни оклопни систем - рекао је премијер.

На састанку ће бити речи и о културној сарадњи две земље, али и о сарадњи два братска града - Београда и Москве, као и о развоју и унапређењу туризма.

 

 

 

извор: Пинк