Вести

Вучић: За Србију је мир приоритетни интерес

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да Србија због свеукупне геополитичке ситуације плаћа високу цену, због чега је рекао да смо у изузетно тешкој ситуацији и да смо у њој не својом кривицом.

На конференцији за новинаре, председник Вучић рекао је да жели да укаже да је најбитнија тема питање Косова и Метохије и онога што се дешава у Покрајини, као и чланства Косова и Метохије у Савет Европе.

"Говорићу о томе и о нашем народу у Босни и Херцеговини. Ради се о свеукупном притиску на Србију и српски народ, пре свега због наше војне неутралности, односа према сукобу у Украјини и позицији Србије да осуђује напад на суверену земљу, али да се не придружује санкцијама Русији. Трећи разлог, а везан је за оба претходна је да западне земље осећају велики притисак због напредовања руских снага и несигурности како ће се завршити рат, а притиснути могућим будућим политикама из Москве које ће се базирати на ономе што се неретко назива косовски преседан", рекао је председник Вучић.

Због тога је потребно све то склонити из руку председника Руске Федерације Владимира Путина и ту се Србија и српски народ неретко нађу на мети не само Приштине, већ и оних који су их подржавали, истакао је председник Вучић.

Како је рекао, због тога ће покушати да направи политички и економски пресек стања у коме се Србија налази са потезима које ће као председник Републике предузимати, а за које верује да ће подржати и Влада и Скупштина.

 

Од доласка Куртија на власт, била 494 етнички мотивисана напада на Србе

Председник Вучић изјавио је да је од доласка Аљбина Куртија на власт 2021. године, Приштина непрестано предузимала ескалаторне потезе и да је од тада било 494 етнички мотивисана напада на Србе и српску цркву.

"А у претходном периоду од девет година, када Курти није био на власти, имали смо свега 170 напада више", рекао је председник Вучић новинарима у Палати Србија.

Навео је да ће изнети кључне чињенице око Косова и Метохије које показују колика је тежина позиције са којом се Србија суочава, а посебно народ на Косову и Метохији.

"Највећим делом ћу рећи шта је то што ћемо ми да учинимо, за неке ствари оставићу и Народној скупштини, али ћу рећи шта ће бити предлог већине да се у Народној скупштини изгласа. Дакле, ни једног секунда нећу бежати од одговорности и од онога што значи доношење одлука у складу са интересима нашег народа. За нас је мир приоритетни интерес", поручио је председник Вучић.

Што се Савета Европе тиче, и Куртијеви спонзори, савезници и сам Курти стално говори да је реч о спровођењу владавине права, додао је председник Вучић.

"Када им се нешто не допадне у тој владавини права, онда нам кажу да су против Куртија и Приштине увели санкције. А по тим санкцијама девет месеци српска роба нема приступ на Косово и Метохију, о томе нико не говори, о томе нико не прича, о томе никога у српским медијима ништа не занима, нико неће тиме да се бави. Кажу да су им увели санкције, а за протеклих годину дана на апсолутно свим међународним форумима су учествовали ти против којих су увели санкције. На апсолутно свим. Не постоји ни један међународни форум на који нису позвани и на којем нису учествовали", навео је председник Вучић.

Затим су их, како је рекао, "казнили" визном либерализацијом, а онда им је унапређен статус у парламентарној скупштини НАТО.

"Гле чуда, управо 24. марта на дан почетка агресије НАТО-а против Србије. И то није интервенција, као што говоре представници "Србије против насиља" и неки други. То није бомбардовање, то је агресија", рекао је председник Вучић.

Даље је рекао да су Приштину казнили и тиме што су покренули иницијативу и гласање за пријем у чланство Савета Европе.

"Знамо нашу позицију која се супроставља њиховим интересима, јер нисмо за независно "Косово". И нема простора за кукање, има простора за борбу", рекао је председник Вучић и подсетио да је једна од обавеза Приштине била и формирање Заједнице српских општина.

 

Бакојани одустала од својих принципа због телефонског позива

Председник Вучић изјавио је да је известилац Европског парламента за пријем тзв. "Косова" у Савет Европе Дора Бакојани променила мишљење о чланству тзв. "Косова" у Савет Европе на основу једног телефонског позива и одустала од тога да Приштина мора прво да примени Заједницу српских општина.

Председник Вучић је рекао да зна ко је тај позив упутио.

"Нагло се покајала што је била врло чврста и снажна. Онда се сетила да није важна Заједница српских општина. А онда се сетила да није важна ни експропријација. Добро знам ко је издао налог да одустанете од принципа и да се тако понашате. Срам вас било. Само неки људи имају кичму у међународној арени, а неки људи немају ништа", рекао је председник Вучић говорећи о Бакојани.

Председник Вучић је рекао да су западни правни експерти рекли да је Заједница српских општина не само унутрашње питање, већ међународно правна обавеза Приштине. 

"Онда су добили писмо од Куртија и Османи којим се они обавезују да ће формирати Заједницу српских општина, чим их приме у чланство Савета Европе. Хиљадити пут лажу. И суштина у томе је да ови који то одобравају, знају да они то лажу. И гле парадокса, као и са првим датумом. Вероватно ће Парламентарна скупштина Савета Европе да се одржи на 11. годишњицу, 18. или 19. априла, на 11 година од усвајања Бриселског споразума и неформирања Заједнице српских општина. Само да видите да игра датумима није случајна. Да они мисле да могу Србе да понижавају довека", рекао је председник Вучић.

Додао је да је и примена одлуке о враћању земље Манастиру Дечани, класичан пример кршења владавине права.

"Ту судску одлуку је најпре годинама одбијала да примени надлежна институција катастра што јесте неспорно кршење владавине права. Али је проблем што је недавно влада Аљбина Куртија сасвим другој, потпуно ненадлежној институцији, наложила да ту одлуку примени", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, то је доказ да чак и судски утврђено право Срба и Српске православне цркве зависи од политичке воље само Куртија и његових налогодаваца. 

"Правни експерти бироа Парламентарне скупштине Савета Европе у својој студији кажу да Приштина у пракси крши начела владавине права, ускраћујући Србима право на коришћење српског језика, бруталном полицијском репресијом и силом које над њима непропорционално примењују, незаконитим експропријацијама преко милион метара квадратног земљишта итд.", навео је председник Вучић.

Колико правна држава функционише на тзв. "Косову", председник Вучић је објаснио и примером Азема Куртаја који је пуцао у два српска дечака на Бадњи дан, али одговара само за бацање петарди.

 

Приштина тражи да продамо огранак Поштанске штедионице на Косову и Метохији

Председник Вучић је изјавио да Приштина захтева од Србије да прода огранак Поштанске штедионице на Косову и Метохији Рајфајзен банци или некој другој банци, јер не желе српске банке на Косову и Метохији и додао да то никада неће прихватити.

"Ми ћемо огранке своје банке или идеалне власничке уделе да продајемо када хоћемо и како год хоћемо. Они једноставно нису нормални. Они своје захтеве постављају онако успут. Рећи ће, није то наш захтев, него успут ако можете то да прихватите. Ни успут, ни не успут, не можемо и нећемо да прихватимо укидање динара. И у томе се променио однос Србије. Нећете нас натерати да прихватамо нешто зато што смо много добри и фини. Доста сте нас лагали и обмањивали", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ће Србија уплаћивати новац Србима на Косову и Метохији, па, ако треба, конвертоваће динаре у евре и исплатиће их.

 

Разговараћемо око Косова и Метохије и Савета Европе, саслушаћу мишљење и представника странака

Председник Вучић изјавио је да ће Србија наставити да разговара о питању Косова и Метохије и да ће доносити одлуке и око питања Савета Европе, додајући да је спреман да саслуша мишљење не само Владе Србије, скупштинске већине, већ и свих представника политичких странака у Србији о томе каква би реакција Србије требало да буде по том питању.

Председник Вучић је навео да сматра да реакција Србије треба да буде снажна, озбиљна и одговорна када је реч о том питању, али да не жели да прецизира о каквој реакцији је реч.

"Позивам и владу, а и сам сам спреман да чујем мишљење и представника свих политичких странака у Србији, и парламентарних и ванпарламентарних. Не желим да говорим шта је то у коначном смислу. Шта мислим да би требало да буде наша реакција 11. маја, јер остаје време да се за то припремимо. Такође и не желим да ограничавам маневарски простор Србији у наредних месец и по дана, јер ја ћу имати неколико важних састанака и сусрета", рекао је председник Вучић.

Додао је да је добио званичан позив од председника Француске Републике Емануела Макрона и да ће његова посета бити од великог значаја за  Србију.

"Молићу председника Макрона да узме у обзир све оно о чему смо разговарали, али да узме у обзир и међународно-јавноправне норме, посебно обавезу формирања заједнице српских општина. Ја знам да Француска подржава независност "Косова", али је моје да молим", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је позвао грађане да буду јединствени у одбрани наших виталних државних, националних интереса.

"Ускоро очекујем и надам се сусрету са председником НР Кине Си Ђинпингом", рекао је председник Вучић.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је председнику Вучићу да је позван на самит БРИКС-а у октобру, након чега се председник Вучић захвалио на позиву и рекао да ће га размотрити кад за то дође време.

Председник Вучић је рекао да се Србија суочава и са другим проблемима, те да се 27. априла по подацима које држава добија из Генералне скупштине Уједињених нација, очекује се да се на дневном реду нађе резолуција о геноциду у Сребреници, чији су копредседавајући те групе пријатељства Немачка и Руанда.

"А чланови су још Лихтенштајн, Америка, Велика Британија, Француска, Холандија, Ирска, Словенија, Нови Зеланд, Чиле, Албанија, Турска, Јордан, Пакистан и Малезија", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је пре два дана када је требало да буде на седници Савета безбедности расправљано о ситуацији која је произведена противправном агресијом на Србију, коментар двојице западних амбасадора је био "Зашто се ви Срби враћате у прошлост? Дајте да гледамо у будућност. Зашто се враћате 25 година уназад?", а да су решили да 27. априла врате Србију 29 година уназад.

"Не 25, већ 29 година. И то ће бити уобичајено, нормално. Ми имамо велики број Бошњака који живе у Србији.  Све најгоре мислим о ужасном злочину који се догодио у Сребреници. Ишао сам да положим цвет и да се поклоним жртвама Бошњацима", рекао је председник Вучић.

Навео је да је ће се о тој Резолуцији разматрати из два разлога, те да је један од њих да српски народ буде кажњен због своје слободарске и независне политике.

"То је тешка ситуација за нас, јер ћете имати колективни запад против себе, плус значајан број исламских земаља. Они ће рећи, није то уперено ни против кога, ја вам одмах кажем, лажу. И знају да лажу. Ма колику цену ја лично због овога што говорим истину морао да платим у будућности, не бринем за то ни најмање. Јер нема ствари која вас чини поноснијим и која вам доноси више достојанства на кугли земаљској од тога да на суверени, слободарски начин водите једну дивну земљу као што је Србија. Дакле ми ћемо се борити, мали смо. Све ове силе су, као што видите, против нас. Борићемо се", рекао је председник Вучић.

 

Наша флеш процена раста БДП-а за фебруар је 5,9 одсто

Председник Вучић рекао је да је процена фебруарског бруто друштвеног производа раст од 5,9 одсто што је, према његовој оцени, боље од очекиваног.

Председник Вучић је рекао да је имао састанак са ММФ-ом и да су они саопштили да су макроекономски резултати Србије импресивни.

"Наша флеш процена фебруарског БДП-а је раст од 5,9 одсто што је 0,8 процентних поена боље од онога што смо очекивали. То значи да је у прва два месеца просечан раст 4,9 до 5 одсто. Верујемо да ће због ремонта рафинерије бити нешто мање у марту, али се завршава крајем марта, па ће април бити у реду сасвим, да ће бити 4,3 одсто, што је за 0,4 до 0,5 више од оригиналног плана, што значи да идемо преко 3,5 ако би се наставило овако успешно", рекао је председник Вучић.

Додао је да је посебно срећан због раста индустријске производње који износи 8,4 одсто, као и прерађивачке индустрије који износи 10,4 одсто.

"Оно што нам је најважније, оно што је суштина нашег раста, што је суштина наше економије, најбрже напредује и то нам даје шансу за све ово око "EXPO 2027"", рекао је председник Вучић и додао да праве и акватик центар.

Истакао је да ће бити изграђен најмодернији акватик центар уз будимпештански у целој Европи.

"Стотине милиона ће да кошта, али ћемо имати највећи водени центар и покушаћемо да се боримо да ФИНА (Међународна пливачка федерација) пребаци свој центар деловања у Београд. Заједно са Будимпештом да радимо на свим будућим светским такмичењима по том питању. Желимо да будемо и ватерполо и пливачки центар и кренули смо одмах у изградњу", рекао је председник Вучић.

Додао је да ће око 1. маја кренути у изградњу националног стадиона који ће према његовим речима бити величанствен, један од три или четири најлепша у целој Европи. 

Навео је да очекује да до 2028. године добијемо Отворено европско првенство у атлетици и додао је да је данас разговарао са председником Светске атлетске федерације Себастијаном Коуом по том питању.

"Ниво инвестиције је до сада на рекордном нивоу до првих 20 дана марта. Девизне резерве на рекордном нивоу, резерве злата на рекордном нивоу. Имамо новца, немамо никакве економске проблеме", рекао је председник Вучић.

"Инфлацију спуштамо, биће 4,5-4,6 одсто сада што је наша флеш процена. Дакле, улазимо у оне оквире 3 одсто, плус минус 1,5 одсто и идемо на даље смањење инфлације", рекао је председник Вучић.

Додао је да Србија има преко 4 милијарде евра на рачуну и да када би вратила дугове, ниво јавног дуга би био негде око 42 одсто.

 

Нема тог истраживања које ће рећи да је опозиција испред нас у Београду

Председник Вучић изјавио је да нема тог истраживања које ће рећи да опозиција има бољи рејтинг од листе окупљене око Српске напредне странке и поручио да Београђани не желе политику опозиције.

"Они (опозиција) имају своје лимите у Београду. Они мисле да је довољно да воде антисрпску политику, да ће да тиме добију подршку Београђана. Променио се Београд", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара да прокоментарише наводе да опозиција планира да бојкотује београдске изборе, након истраживања јавног мњења које је спровео амерички институт НДИ, по коме опозиција губи београдске изборе.

Додао је да је по свим истраживањима рејтинг опозиције пао и истакао да Београђани не желе политику опозиције и да је разлика тренутно, како је навео, двоцифрена у корист листе Српске напредне странке.

"А некада су, пре осам или девет месеци, они били у предности. Говорим само о Београду, а разлика у Србији - то је већ колико хоћете", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да су му управо представници опозиције у писмену тражили да се протекли избори одрже превремено, па им се изашло у сусрет и они су били одржани у року у коме су тражили.

Након тога су расписани и поновљени избори, иако је листа око Српске напредне странке, како је рекао, имала већину у градској скупштини.

Замолио је представнике опозиције да, како је рекао, не раде нешто што није добро за Србију.

"Велику су штету нашој земљи нанели, а ништа нису добили оним што су радили у Стразбуру, Бриселу или не знам где. Велику штету. А да ништа нису добили", рекао је председник Вучић.

Оценио је да је Бранимир Несторовић на веома неодговоран начин приступио решавању питања формирања власти после београдских избора.

Председник Вучић је рекао да опозиционе странке могу да добију сваку врсту увида у бирачки списак и да нема ништа против тога да сваког дана ако желе могу да имају увид.

"Мислим на све што је у складу са законом могуће. Само ћу вам одмах рећи, пошто ће добити сваку врсту увида у бирачки списак и желим грађанима Србије да кажем, да је у 10 година њихове власти у бирачки списак у Београду уписано 140.000 грађана више. А у ових 12 година од када смо ми на власти свега 20.000 више. Само да људи виде ко је кога уписивао. Ово су вам прецизни бројеви", рекао је председник Вучић одговарајући на питање када ће замолити Владу Србије да омогући политичким противницима увид у бирачки списак и како ће то изгледати.

Председник Вучић је рекао да је он уз Ивицу Дачића најискуснији, али да је он много више од њега био задужен за рад на терену и са људима на терену, на изборима.

"Сматрам себе ветераном српске изборне сцене. Не постоји ствар коју ја о изборима не знам. 'Ајде ви мени објасните, молим вас, сви заједно. Какве то везе има, бирачки списак, и како то мислите да можете да украдете, кад имате све могуће контролоре из свих странака? Како то мртав може да гласа? Сваки пут питам све и ником ми никад није објаснио", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да би то значило да неко мора да гласа два пута истог дана и упитао како је то могуће, ако се пре гласања попрска спреј по руци.

Председник Вучић је рекао да је то законом кажњиво и да може да се због тога добије затворска казна од 10 година.

Такође, рекао је да не зна какво то може технички да се изведе, јер постоје бирачки спискови.

"Знам како то можда може у Америци. Знам како то иде на неким другим местима где не постоје бирачки спискови. Како то можете у Србији објаснити? Зато, ево одмах да вам кажем и замолићу владу да сваки дан имају пет експерата који ће имати увид у бирачке спискове, али да их не представљају као независне експерте. Нека буду опозициони експерти из ЦРТЕ и одавде или оданде, да се зна да су опозициони, и да нису они никакви независни. Сваки дан гледајте бирачки списак. Убаци, избаци кога хоћеш, у складу са законом. Урадите шта хоћете", поручио је председник Вучић.

Истакао је да проблем опозиције није то, него је њихов проблем што знају да не могу да изађу и да изгубе изборе убедљиво.

"Јер, како ће да кажу да је била изборна крађа, кад је сваком јасно да није била. И сви то знају", рекао је председник Вучић. 

 

Одвојили смо 3,2 милиона за Партизан, наши стручњаци ће им направити програм

Председник Вучић је изјавио да је данас одлучено да се Фудбалски клуб Партизан помогне са 3,2 милиона евра како би могли да учествују у такмичењима у Европи.

Председник Вучић је на питање новинара рекао да се заједно са министром финансија Синишом Малим мучио око те одлуке и додао да је тренутно стање у клубу ужасно.

"Омогућили смо 3,2 милиона евра ФК Партизан да би шутирали лопту у Европи, али је и руководство клуба прихватило да наши стручњаци дођу и направе стварни програм оздрављења Партизана. То је велики корак и хвала им на томе и на путу су оздрављења, али ће бити дуг процес", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима дуг Партизана је око 50 милиона евра, али је другачије од дуга Црвене звезде, јер Звезда има мањи дуг, али и различите врсте прихода.

"Верујем да први корак може допринети оздрављењу. Мораће више пажње да посвете омладинским селекцијама. Морају бизнис и понашање да се промене. Није проблем у три и 10 милиона већ у начину понашања. Ако се уредно и поштено буду понашали на путу су оздрављења. Као ми 2014. године", рекао је председник Вучић.

Изразио је уверење да ћемо имати још спортиста на Олимпијади и како да мотивишемо фудбалску репрезентацију. 

"Ово нема везе са тим за кога навијате. У Војводини, шта год да кажете за Збиљића, он добро води. Пазар је на путу да направи нешто, Лучани добро направљено, Вождовац напредује. Партизан мора да реши овај проблем. Ако прихвате реформе које ћемо да предложимо, немам бојазан, биће успешни у кратком периоду. Видеће резултате", рекао је председник Вучић и позвао грађане да чувају своју земљу.

 

Прогон Срба је брутално припремљен, са друге стране организовано ћутање

Председник Вучић изјавио је да је прогон Срба са севера Косова и Метохије брутално припремљен, да Приштина чини све и да услови за изборе у четири општине на северу не могу да се испуне, док се са друге стране на све чује само "организовано ћутање".

"Организовано ћутање се невероватно гласно чује. Од насилног гашења српских институција, безразложног отварања ватре и готово сталног присутства оклопних борбених возила у мирним, урбаним, субурбаним и руралним срединама, до насилног спровођења нелегалне експропријације земље у власништву Срба, коју потом користе за изградњу објеката полицијске и војне намене", рекао је председник Вучић у обраћању грађанима говорећи о тежини ситуације поводом Косова и Метохије.

Упозорио је да се отима имовина Српске православне цркве и навео пример Рајске бање. Нагласио је да се тиме нарушавају и специјалне заштитне зоне око објеката Српске цркве. 

На делу је, како је рекао и преоравање српских сакралних објеката старих више векова и не само то већ и уклањање ознака места на српском што је акт културног геноцида.

Нагласио је да Пришитна чинећи све то формално крши и своје сопствене прописе.

Подсетио је и да је повратак 212.000 интерно расељних онемогућен, као и српских војника и полицајаца иако је то предвиђено Резолуцијом 12 44.

"Схватио сам да им страшно смета повратак српских полицајаца и војника на Косово и Метохију. Од хрватских и црногорских до турских, америчких и немачких, само српски не смеју", рекао је председник Вучић.

Србија је, како је подсетио, предложила конкретне модалитете за решавање проблема интерно расељених, дала предлоге и планове на које Приштина није желела да да ни коментар.

На делу је, како је навео, и рушење међународних споразума о трговини - ембарго на српску робу траје девет месеци и сви ћуте. Председник Вучић је упозорио да су зато реаговали када су постављене камере на административној линији како нико не би могао да вара и лаже шта се догодило.

Споразум се крши и када је реч о нелегалном одузимању лиценце МТС-у, забранама српским званичницима да уђу на Косово и Метохију, да радна група за нестале настави рад, не дозвољавају се ни посете утамниченим Србима којих има 58.

Председник Вучић је нагласио да је ту и проблем око локалих избора.

"Када су одржани избори на северу, злочиначки, лоповски, са унапред припремљеним планом да се разори српско становништво, за које кажу ви сте криви, рекли сте им да напусте институције. Извините, напустили су институције и супротно, мом савету, али их у потпуности разумем, јер су их напустили после бруталног гажења Бриселског споразума и то по директном налогу Куртија из Берлина", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да прогон Срба креће након што се одиграо тај чувени демократски чин избора са излазношћу од 3,4 одсто становништва.

"Онда су нам предложили - прихватите само њихове оставке, па вас молимо да изађете на изборе, да учествујете. Сазвао сам Србе, Срби су рекли, тешком, муком - то ћемо да учинимо", рекао је председник Вучић и нагласио да је потом у Кишињеву одлуку пренео Макрону и немкачком канцелару Олафу Шолцу.

Додао је да су рекли добро, сада тражимо да се поднесе петиција.

"И чим поднесете петицију, чим се види да има 20 одсто заинтересованих, добићете изборе. Ми смо поднели петицију, више од 20 одсто Срба у сваком од та четири места затражило је нове изборе. Сад кажу, морате да идете на референдум где морате да имате више од 50 одсто уписаних", рекао је председник Вучић.

Оценио је да је то немогуће и да они не желе референдум, те да то није крај мукама за косовске Србе, тек почетак.

"Дакле, за гласање је потребна излазност 50 одсто плус један гласач", рекао је председник Вучић и додао да не треба заборавити да је, после свега и пре и после Бањске када је кренуо прави прогон, прави терор над српским становништвом, више од 12 одсто Срба са севера напустило своја огњишта.

"Истовемено са тим смањењем броја Срба бирачки исписак је за само 2,5 месеца повећан за 824 гласача, што је три пута више него у периоду претходном од годину дана до 2023. године", рекао је и додао да је све урађено тако да услови не би могли да се испуне.

Томе у прилог иде и то што Пришитна брани гласање Срба ван Косова и Метохије, а што је дозвољено свуда у западној Европи и Америци.

"Рокови за изборне радње су максимално компликовани, прекратки, регистрација траје шест дана до 3. априла", подсетио је председник Вучић и нагласио да ће и то гласање за опозив, према најавама, бити оспорено.

Председник Вучић је подсетио да тај опозив и не подразумева смену одборника који имају фактичку власт у општинама.

"Само видите каквим нас будалама праве, сви заједно", рекао је председник Вучић и нагласио да је то све навео да би цела нација могла да види са ким имамо посла.

Упозорио је и да су у изборним комисијама Албанци већина и да могу сваку одлуку да изгласају.

"На седници ЦИК-а јуче је донета одлука да се на бирачким местима поставе надзорне камере, не би ли снимили сваког Србина и да знају да ће да страдају у будућности. Мисле да на свако бирачко место поставе албанске заставе да би сваког Србина одговорили да изађе, да му случајно не падне напамет да гласа", рекао је председник Вучић и подсетио да су чак и спискови Срба из Лепосавића који су потписали петицију завршили у рукама Албанаца и "Куртијевих Срба" којим их данас уцењују.

 

О Грухоњићу: Позивам све, да нико никоме не прети

Председник Вучић изјавио је да ће, иако све најгоре мисли о свакој речи и изјави професора Динка Грухоњића, свом својом снагом и ауторитетом председника, штитити Грухоњићев физички интегритет и право на другачије мишљење.

"Позивам све, да нико никоме не прети. Позивам оне професоре да не говоре новинаркама да су ружне. То је срамота за те професоре, не личе баш на професоре. То су ови што подржавају Динка Грухоњића. За ове друге, молим да не прете Динку Грухоњићу и неком другом", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара да прокоментарише дешавања у Новом Саду везана за професора Грухоњића.

Додао је да то што је Грухоњић имао изјаве у којима је поредио своје име са именом усташког зликовца Динка Шакића, не значи да ико сме да угрожава његов физички интегритет или да не сме да му се дозволи да он одговори на то.

"Има право на све то, ми смо демократска земља", закључио је председник Вучић.

 

Србија од првог тренутка инсистира на формирању Заједнице српских општина

Председник Вучић  је рекао да је у Србији почела "кампања неистина" и да је Србија од првог тренутка радила на имплементацији Охридског споразума, као и да је у сваком тренутку инсистирала на формирању ЗСО.

Одговарајући на питање новинара да ли се Србија сагласила са чланством тзв. Косова у Савету Европе, с обзиром на то да је председник, како је рекао новинар, усмено прихватио Охридски споразум, председник Вучић је рекао да га је у начелу прихватио, али да га неће потписати, из више разлога.

"У свом првом обраћању после Охрида, рекао сам да ми у начелу прихватамо, али да нећу да потпишем због више ствари. Онда о томе сам говорио у Народној скупштини. Пре свега због чланства тзв. Косова у Уједињеним нацијама, организацијама, агенцијама, институцијама, укључујући УНЕСЦО.  Али смо ми од првог тренутка радили на имплементацији. И у усменом, и у писменом, у сваком другом делу, увек је под број један ЗСО", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је поновио да је Србија  испунила неке обавезе из Охридског споразума, док Приштина није ниједну и додао да је из више углова противзаконито да тзв. Косово буде члан Савета Европе.

"Они неће ЗСО, они неће ништа од тога. И из тог угла је то противзаконито, не само из угла што није држава и што нисам потписао. И на састанку са амбасадорима земаља Квинте од пре два дана они су ми рекли да инсистирам на томе, то јесте озбиљан аргумент. Џабе, могу да инсистирам колико хоћете, кад они имају више геополитичке циљеве којима хоће да сруше Србију.  И управо у томе и јесте додатни проблем и како ће да изгледа поглавље 35 измењено. Можемо само да кажемо да са нечим нисмо сагласни и то је то. Видим да ће покушавати Французи и неки други да нешто мењају и да направе да то буде иоле прихватљиво, да макар можемо да наставимо европски пут", рекао је председник Вучић.

 

Ускоро нас очекује Васкршњи сабор са Републиком Српском

Председник Вучић је рекао да Србији предстоји Васкршњи сабор са Републиком Српском и поручио да ће то бити највеће окупљање икада.

"Позивам грађане да будемо јединствени у одбрани наших виталних државних и националних интереса", рекао је председник Вучић.

Додао је да је пред Србијом много ствари, и да је очекује Васкршњи сабор са Републиком Српском који ће бити највеће окупљање које Србија и Република Српска организују у складу са Дејтонским споразумом и законом о паралелним везама.

"Сабор ћемо организовати 5. и 6. маја, у дане Васкрса и на Ђурђевдан, а верујем да ћемо донети и значајне одлуке за будућност нашег народа", поручио је председник Вучић.

Још једном је позвао грађане да наставе да чувају своју земљу да економски напредују и да се боре.

Председник Вучић је честитао предстојећи Ускрс свим верницима који славе, како је рекао, највећи хришћански празник по Грегоријанском календару, те им пожелео много радости, мира и добро здравље.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1