Вести

Вучић: За Србију важна сарадња са афричким земљама

Председник Србије Александар Вучић указао је да је за Србију од великог значаја сарадња са афричким земљама, а тако и са Демократском Републиком Конгом, те истакао да ће Београд наставити да сарађује са свим сувереним, независним, слободним земљама широм света.

„То је наша политика да сарађујемо са сувереним, независним, слободним земљама света, да отварамо видике на различитим странама света, да урадимо увек оно што је најбоље за нашу земљу“, рекао је Вучић после састанка са шефом Демократске републике Конго Феликсом Антоаном Чисекедијем Чиломбом.

Србија је, како је рекао Вучић, једна од земаља у свету у којој ће моћи да види колико волимо људе из Африке, и то на сваком кораку.

Вућић је изразио захвалност на подршци Конга територијалном интегритету Србије, што нас подржава у међународним организацијама по питању КиМ и свим другим важним питањима, као што и Србија подржава ДР Конго.

„Хвала вам што подржавате међународно право и у том смислу спољну политику Србије, као што ћемо и ми увек бити на страни међународног права и када је у питању Конго и друге државе“, рекао је Вучић.

Вучић је изразио захвалност што је председник Демократске Републике Конго Феликс Антоан Чисекеди Чиломбо прихватио позив да посети Србију и Београд, и да се ради о првој посети после 31 године, од када је некадашњи шеф те афричке државе Мобуту Сесе Секо боравио у Београду.

“То показује да поново радимо на успостављању добрих односа са афричким пријатељима, да позиционирамо Србију на одговоран начин на афричком континенту“, рекао је Вучић.

Вучић је указао да је договорена конкретна прагматична сарадња, и да је договорена размена министара на више нивоа у наредном периоду.

Најавио је да ћемо у Србији имати пет стипендиста из Конга који ће се школовати и представљати мост између две земље, а да је намера да се тај број повећава.

У пољопривреди, Вучић је рекао да Србија може преко наших знаменитих институција да помогне сарадњу, подсећајући да је ДР Конго друга по величини земља на афричком континенту, трећа по броју становника са 80 милиона грађана и да је изузетно богата по минералним сировинама и рудама.

„Ми ћемо данас показати нашим гостима шта је то што чинимо. Завод за израду новчаница у изради докумената може понудити своје услуге. Такође постоји и могућност војно техничке сарадње“, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је трговинска размена још увек мала, и да тек ове године прелази милион евра, што је недовољно.

„Када будемо постигли прве резултате у сарадњи надам се да ћу добити позив да посетим ДР Конго и отворимо нове хоризонте сарадње“, нагласио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк