Вести

Вучић: Заједничко тржиште значи 9 милијарди долара инвестиција

Председник Србије Александар Вучић учествовао је данас у Давосу, заједно са регионалним лидерима, у сесији 'Убрзање дугорочног развоја западног Балкана', а новинарима је пренео да је инсистирао на креирању заједничког тржишта које би, наводи, доносило најмање осам до девет милијарди долара инвестиција, у односу на 4,6 колико је било претходне године.

Вучић је рекао да не може много да говори о садржини, не би, каже, било фер, али да може да каже да је инсистирао на ономе на чему увек инсистира, а то је заједничко тржиште.

- Бројеви и чињенице боље говоре од свих наших политичких идеја. У претходној години западни Балкан, дакле Србија и још четири земље и територија Косова имали су укупно 4,5 до 4,6 милијарди долара страних директних инвестиција - рекао је Вучић и додао:

- Да креирамо заједничко тржиште, где бисмо имали заједничке таксе, тарифе, царине, фискалне намете, заједничке подстреке, субвенције за странце - да имамо потпуно јединствено тржиште без економских граница, не политичких, тај број би био најмање осам или девет милијарди.

Како је истакао, то су изгубљене инвестиције само зато што се није могло око таквих ствари договорити.

- Зато ћу своју идеју о регионалној економској зони наставити да промовишем и наставити да на њој радим, иако знам које су земље директно против - рекао је председник Србије и истакао да је Албанија по том питању уз нас.

Он је навео да је то од страховитог значаја и да би то донело најбржи просперитет и највећи могући напредак свима нама, а пре уласка у ЕУ. . .

- Да ли ће то сви остали да прихвате? Мислим да су под све већим, не бих рекао притиском, али да све теже могу да одговоре на питања и људи из ЕУ, који такође сматрају да је то важно и да је то одлична идеја - нагласио је Вучић и додао да таквима није лако да пронађу најбољи одговор зашто то одбијају.

- Рационалног одговора нема. Овде није реч о политици, ово није креирање Југославија плус Албанија, или Југославија оваква или онаква. . .Овде је реч о томе да сви имамо своје државе, сви ми смо у добрим или мање добрим односима, али ми размишљамо о генерацијама које долазе, о деци, о иневстицијама, будућности, о младима. . . - навео је председник Србије.

Како је рекао, то је једни начин да проблеме решавамо, да нам људи не одлазе из земље у оволиком броју, а додао је и да сличан проблем имају и други.

- Тако да, ако то не будемо на такав начин адресовали и не будемо урадили, плашим се да ћемо да изгубимо много година које смо могли неупоредиво боље да искористимо. То је била моја главна идеја и на њој сам инсистрирао, а све друго је већ прилично познато - објаснио је српски председник.

Он се, иначе, скупу обратио у другом делу, сесију, која је названа "Нове могућности за Европу".

На инсистирање новинара и питање да ли су "бошњачки политички лидери ти који су против предлога за царинску унију", председник Србије је рекао да не би о томе да говори, али и да нису Бошњаци ти који су правили највећи проблем.

Међутим, додао је и да није тајна и да је од раније познато ко се изјашњавао против. . .

Како је рекао, неки мисле да је то питање тренутка када ћемо ући у ЕУ.

- Иако нам одобре 2025, то је седам година, то је историјски посматрано веома кратак период, али ми морамо и у тих 7 година да унапређујемо животни стандард, морамо да имамо неупоредиво већи раст сви заједно, морамо да обезбедимо и сутра када будемо у ЕУ да имамо најбоље односе у региону, са нашим комшилуком и ту да подижемо наше бројеве - додао је председник Србије.

- Драматично смо подигли наш извоз у ЕУ и нашу трговинску размену са ЕУ, али је нисмо драматично подигли у региону. Јесмо је нешто поправили и то у нашу корист. Углавном, наш извоз је у већим бројевима увећан него што је наш увоз, али то није ни близу довољнога, ни близу онога чему се надамо - указао је Вучић.

 

Проблем Косова и Метохије могу решити само Срби и Албанци - ДОГОВОРОМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да до решења проблема Косова и Метохије морају да дођу Срби и Албанци кроз разговоре и да нико други не може донети то решење.

- До тога морамо да дођемо ми и Албанци кроз разговоре. ЕУ може да помаже, али не може да донесе решење. Морамо да решимо тај проблем ми Срби са Албанцима, ако будемо у стању. А, ако не будемо, ништа ново се не дешава ни за нас, ни за њих, осим да смо изгубили и пропустили још времена - изјавио је Вучић.

Вучић је, у изјави новинарима у Давосу, рекао да је Косово стална тема разговора на Светском економском форуму.

- Имали смо и од јутрос више разговора, а увек је тема односа Београда и Приштине. То је незаобилазна тема, у сваком тренутку, на сваки начин - нагласио је Вучић и додао да су то и формални и неформални разговори, и мимо камера и главне агенде.

Председник Вучић је рекао да се вара свако ко мисли да може без тога да прође, јер, указао је, на форуму су присутни и бројни инвеститори, немачки, аустријски, грчки, словачки, који су сви рекли да оно што је најпотребније и што би волели да виде - подразумева решење проблема Београда и Приштине.

Председник Србије Александар Вучић потврдио је да путује у Турску, где ће разговарати са председником Реџепом Тајипом Ердоганом и бошњачким чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем.

- Путујем већ у недељу, у понедељак ћу имати састанак са председником Турске, тамо ће доћи и члан Предшедништва БиХ Бакир Изетбеговић, да разговарамо о односима Срба и Бошњака, о односима и православаца и муслимана, да видимо како то у будућности можемо заједнички да сагледамо - изјавио је Вучић у Давосу, након панела о Западном Балкану.

Истакао је да ће са Ердоганом разговарати и о билатералној сарадњи Србије и Турске.

Вучић је додао да свакако не очекује да ће то да буду "сасвим лаки разговори", али да му је увек лакше када није домаћин.

- Када сам домаћин онда морам да водим рачуна да ни на који начин не увредим своје госте, овако сам нешто слободнији. Наравно, не да било кога вређам, али да изговорим оно што јесу ставови Србије и шта је то што сматрам неприкладним у ставовима неких других саговорника - истакао је Вучић.