Вести

Вучић: Заједно за стабилност и развој региона

Председник Србије Александар Вучић захвалио је данас у Варни, на Самиту квадрилатерале, Бугарској, Румунији и Грчкој на подршци коју пружају Србији на европском путу и изразио уверење да ће државе заједно наставити да раде на стабилности и пуном просперитету овог дела Европе.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са председницима влада Румуније, Бугарске и Грчке, рекао да је колеге упознао са ситуацијом у региону Западног Балкана, као и да су разговарали о односима Београда и Приштине и неопходности да се ти разговори наставе.

"У нади да ће Србија, уз њихову подршку, успети да избегне било какве инциденте и сачува пуни мир и стабилност неопходан за све", рекао је Вучић.

Председник је рекао да је било речи о инфраструктурним пројектима, те додао да ће до следећег сусрета, у децембру у Београду, ти пројекти бити конкретизовани и да ће бити укључена још једна земља. Рекао је да се разговарало и о инфраструктурном повезивању са Бугарском и Румунијом, истичући да је посебно важан путни правац Темишвар-Панчево, те да је било речи и о гасном систему и да је заједно са председником владе Бугарске замолио за балканску руту, која би, каже, била најбоље решење за Србију, Мађарску, Аустрију, северни део Италије.

Почасни гост Самита је председник Владе Израела Бењамин Нетанијаху, са којим се у току дана састао и Вучић.

 

Следећи Самит квадрилатерале у Београду у децембру

Следећи Самит квадрилатерале Србије, Грчке, Бугарске и Румуније биће одржан у Београду средином децембра, најавио је данас у Варни председник Александар Вучић и додао да ће на састанак позвати и аустријског канцелара Себастијана Курца и италијанског премијера Ђузепеа Контеа.

"Београд ће бити домаћин једног великог, широког самита", рекао је Вучић у Варни, након састанка квадрилатерале на којем су учествовали и председници влада Румуније Вјорика Данћила, Бугарске Бојко Борисов и Грчке Алексис Ципрас.

Вучић је додао да ће тачан термин следећег самита бити прецизиран у зависности од агенди учесника.

"Сваки овакав сусрет је користан, не само због конкретних питања и проблема које решавамо, него и зато што размењујемо ставове о свим кључним питањима за Балкан, али и за Европу и овај део света", рекао је Вучић.

 

Топло гостопримство бугарских домаћина

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са бугарским премијером Бојком Борисовим у Варни, где учествује на Самиту квадрилатерале Србије, Грчке, Бугарске и Румуније.

После састанка са Борисовим, Вучић је изнео своје утиске.

"По други пут сам наишао на топло гостопримство наших бугарских домаћина у овој дивној резиденцији. Ово је заиста најбоље место за плодоносне разговоре које смо до сада имали. Надам се да ћемо овде поново доћи, и да ће то бити и чешће. То би, у сваком случају, оснажило наше везе и побољшало наше истинско пријатељство", написао је Вучић у књигу утисака.

 

Кандидоваћемо се заједно за Мундијал 2030.године

Румунија, Бугарска, Грчка и Србија кандидоваће се за светско првенство у фудбалу 2030. године, рекао је данас председник Србије Александар Вучић. Вучић је то рекао новинарима након састанка квадрилатерале у Варни и додао да је то идеја грчког премијера Алексиса Ципраса, а да је договорено на састанку са бугарским и румунским премијерима Бојком Борисовим и Вјориком Данћилом.

Он је рекао да је план да се кандидујемо и за Европско првенство у фудбалу 2028. године. За 2030. годину противкандидати су Аргентина, Парагвај и Уругвај, објаснио је Вучић и додао да су 2026. годину "добиле" Канада, САД и Мексико.

"Нама је шанса што је Мексико као једна од Латиноамеричких земаља већ добила 2026.годину. У сваком случају, где год да буде, на Балкану или у Аргентини, Парагвају, Уругвају, то ће бити добро светско првенство", рекао је председник Србије.

План је и кандидатура за Европско првенство у фудбалу 2028. године, што ће, каже он, бити проблем и огроман подстицај за Србију.

"То ће наравно бити проблем, али и огроман подстицај да почнемо да радимо на стадионима и да видим како и на који начин можемо да унапредимо наше стадионе и нашу спортску инфраструктуру", закључио је Вучић.

 

Хвала конгресменима, најважније шта ће рећи Трамп

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас захвалност америчким конгресменима који су затражили да САД подржи Србију у тражењу компромисног решења за Косово, али је приметио да је најважније шта ће рећи председник САД Доналд Трамп и његови најближи сарадници.

Осам америчких конгресмена затражило је од државног секретара САД Мајка Помпеа континуирану подршку залагањима Србије у циљу трагања за мирним, одрживим и кроз преговоре постигнутим решењем за односе са Косовом.

"Хвала тим људима, али имате и друге групе конгресмена. Није то увек једноставно. За нас је важно шта ће рећи (Доналд) Трамп, (Џон) Болтон, (Мајк) Помпео, најближи Трампови сарадници, а наравно да је важна иницијатива конгресмена и веома смо им захвални", рекао је Вучић новинарима у Варни.

Председник је навео да би требало да се састане конгресменом Тедом Поом, који је у посети Београду, а који је, како каже, пријатељ Србије који је много учинио за пријатељство Србије и САД.

"Верујем да ћемо бар имати прилику увек, у сваком тренутку, да америчким партнерима објаснимо позицију Србије, наше жеље, наше могућности и оно што је реално што би могло да допринесе очувању дугорочног мира и стабилности на Западном Балкану", рекао је Вучић који је у Варни учествовао на самиту квадрилатерале Србије, Грчке, Бугарске и Румуније.

 

Вучић затражио подршку по питању уласка Косова у Интерпол

Председник Александар Вучић изјавио је да је данас, на Самиту квадрилатерале у Варни, замолио председнике влада Румуније, Бугарске и Грчке за подршку по питању става Београда о уласку Косова у Интерпол.

"Замолио сам их за подршку око Интерпола, јер је ту било другачијих ставова у овој четворци. Ја сам своје рекао, видећемо какав ће резултат бити", рекао је Вучић новинарима након Самита квадрилатерале у Варни.

Председник је рекао да је на састанку било речи и о европском путу Србије, као и да је својим саговорницима говорио о ситуацији између Београда и Приштине.

На Самиту квадрилатерале у Варни у Бугарској учествовали су и председници влада Румуније Вјорика Данћила, Бугарске Бојко Борисов и Грчке Алексис Ципрас, док је гост био премијер Израела Бењамин Нетањаху.

 

Власници приватних медија имају право на своју полтику

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да власници приватних телевизија имају право да одлуче коју ће политику подржавати, а коју не и поручио да то сви морају да поштују, као што и он поштује.

Одговарајући на питања новинара ТВ Пинк, у вези са тим што Драган Ђилас на прес конференцији није желео да одговара на њихова питања, као и да Бошко Обрадовић тражи затварање те телевизије, Вучић је рекао да се ради о томе да оног ко се њима не свиђа одмах треба затворити, али и додао да то није од јуче.

"Ваш власник има право да се одлучи коју ће политику да подржи а коју неће. Као што то ради ЦНН, као што то раде и многи други приватни медији широм света" рекао је Вучић.

Али суштина је у томе, да сви други то морају да поштују, као што он мора да поштује шта раде приватни власници других медија. Вучић је рекао и да ваљда има право да, као што то понекад раде и неки други, каже нешто о јавном сервису, иако су, навео је, и тамо све људи из бившег режима - остављени и постављени.

Вучић је рекао да Обрадовић "и они са њим", неће ништа да затварају, да причају о тенковима, а никакве тенкове нису видели већ нападају жене, новинарке...

 

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк