Вести

Вучић: Замолио сам у име Србије да још једном размотре одлуку о референдуму

Премијер Александар Вучић замолио је председника Републике Српске Милорада Додика да још једном размотри одлуку о расписивању референдума, указујући на шири контекст тог проблема. 

"Иако нисам на отворен начин постављао то питање, ради се о сувереној одлуци РС. Замолио сам у име Србије да само још једном размотре одлуку. Захвалан сам што поштује то виђење Србије за које мислим да је у овом тренутку целовито свеобухватно и озбиљно", рекао је Вучић на конференцији за новинаре након састанка с Додиком, захваливши му што је оставио простор за разговор о референдуму. 

Додао је такође да је спреман да, уколико Додик то буде тражио, "помогнемо у изношењу додатних аргумената који би допринели лакшем сагледавању целокупне ситуације. Спреман сам да то урадим и ако треба пред посланицима у РС". 

"Србија никада и ни на који начин се није мешала у унутрашње ствари БиХ, као ни интерне политичке ствари у РС. Али сам данас на моју инциијативу, захвалан Додику што је прихватио ову врсту разговора", рекао је Вучић приметивши да би "Србија тешко постојала без РС, а и РС ништа мање тешко без Србије". 

Коначна одлука је, поновио је, на РС.

Тема разговора био је и догађај у Сребреници, те су се Вучић и Додик сагласили да се тамо десио покушај дестабилизације региона, али и да је неопходно успоставити и одржати мир као и пуну стаблизацију у региону и БиХ.

Вучић и Додик разговарали су данас и о отпочињању радова на мосту Братунац-Љубовија, као и робним кредитима и моделима инфраструктурног повезивања.

 

Никога нећу кривично гонити за напад у Поточарима

Вучић је рекао данас да никога неће кривично гонити због напада на комеморацији у Меморијалном центру Поточари, јер верује да ће надлежни органи Србије, РС и БиХ обавити посао који им је прописан законом, те да ће починиоци одговарати.

"Не тражимо ни правну ни политичку освету", поручио је Вучић на конференцији за штампу после разговора са председником РС Милорадом Додиком.

Он је нагласио да га не интересују никакве грађанске парнице ни захтеви за надокнаду грађанске штете.

"Као учесник догађаја у Поточарима некако када прође одређено време, мотате слике по глави, покушавате да сузбијете гнев због свега што се догодило и односа многих људи, чудних одговора које сам слушао у последње време, невероватних теорија, а све је било тако једноставно и очигледно за сваког ко је био тамо", навео је Вучић.

 

Нема пуњења џепова тајкунима

Вучић је поручио је данас радницима Српске фабрике стакла у Параћину да је спреман да разговара с њима, али да неће дозволити да тајкуни "трпају паре у џеп на рачун државе".

Вучић је, одговарајући на питања новинара у Влади Србије, рекао да воли и поштује раднике те фабрике, да разуме њихове захтеве и жељу да сачувају посао, али да не разуме безобразлук менаџмента и власника.

"Власник је приватник. Ми му као Србија дајемо ваш новац, наш гас, нашу струју. Дужан нам је више од две милијарде као држави. Хоћемо да ЕПС и Србијагас буду профитабилни, терамо људе да плаћају струју и искључујемо их, а ти си тајкун, власник, правиш профит. Зарађујеш одлично, а хоћеш да опљачкаш Србију", рекао је Вучић.

Како је објаснио Српска фабрика стакла ове године није платила ниједан рачун за струју у 2015.

"Да ли знате да ниједан динар за струју нису платили ове године. Ниједну уплату немају у 2015. Сста хоћете од мене - државу или бандитску и разбојничку творевину. Ја у овом другом нећу да учествујем", поручио је Вучић.

Он је рекао да су га погодили новински написи у којем се инсисира на томе да се дужници праве жртвама.

"Нигде нисам поменут у лошем контексту, али ме је погодило, јер је то парадигма наших неуспеха и неразумевања, живота у прошлости, преварама, опсенама, парадигма урушавање државе претходних 30 година", рекао је премијер.

Вучић је нагласио да блокрање ауто-пута неће бити дозвољено.

"Објасните ми шта хоћете. Да опростимо некоме 20 милиона евра да би он био успешан и могао да буде богат и бахат, а ми сви будале. И ако се то не деси изаћи ће на ауто-пут. Е нећете изаћи на ауто-пут. Ја вам кажем да нећете", поручио је Вучић.