Вести

Вучић: Жао ми је што су поједини у региону против иницијативе "Отворени Балкан"

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да му је жао што су поједини у региону против иницијативе "Отворени Балкан", јер би волели да остану заглављени у деведесетим годинама и у затвореним границама. 

"И да не сарађују једни са другима, али то је њихов избор, а наш је сарадња, отвореност и напредак. Али, свако има право да бира своју будућност", рекао је Вучић. 

Истакао је да је веома задовољан онми што је данас урађено у Скопљу. 

"Градили смо будућност. И за годину и по дана имаћемо снаге да отворимо наше границе и ко буде ишао на море у Грчку, мислим на обичне грађане, имаће један прелаз, ако иду у Албанију ниједан, а ако иду у Северну Македонију ниједан прелаз. То је огромна уштеда за камионе и све који извозе", рекао је Вучић. 

То је огромна подршка за наше грађане и привреднике, и верујем да ће то искористити на најбољи начин. 

 

Рио Тинто пројекат који треба размотрити

Вучић је истакао да је Рио Тинто пројекат који има своје добре и лоше стране, о чему ће држава информисати грађане Подриња, који треба да донесу одлуку. 

Вучић је, упитан да коментарише то што је на четири протеста у Лозници било око 200 људи, и питање да ли то значи да су грађани спознали да је тај пројекат важан за њих, али и обраћање потпредседника НС који каже да Рио Тинто треба да одустане од "литијумске тровачице", а он иде у затвор, рекао да мисли да људи не знају довољно о том пројекту. 

"Нико још не зна довољно. Зато се дивим људима који истрчавају, они који су измишљали Јовањицу, покрали грађане Трстеника. То је пројекат који морамо да разматрамо, да видимо добре и лоше стране", објаснио је Вучић. 

Вучић је рекао да види више добрих него лоших страна, истакавши и да ништа није црно-бело, већ да постоје различите нијансе сиве боје. 

Указао је да је почетна инвестиција Рио Тинта 2,4 милијарди евра, и то без израде катода, без литијумских батерија, и произвођача елетричних возила. 

"Та инвестиција од 2,4 милијарди, верујем да ако урадимо ове остале ствари, може да иде на преко 60 до 70 милијарди, а ако дође до произвођача електричних аутомобила неке су процене да можемо да дођемо до скоро милијарду евра", навео је Вучић. 

Вучић је апеловао на критичаре да не одбацују могућност да људи у Подрињу напредују само зато што желе да прикупе политичке поене у Београду. 

Вучић је рекао да се ради о људима који примају новац из иностранства, преко фирме "Право на град", а не стижу директно на "Не давимо Београд". 

С тим у вези је упитао и зашто из Аустрије, која има 4.000 хидроцентрала, плаћају да немамо ниједну. 

"И једни и други желе да Србија не може да се развија, да не може да буде лидер у региону, да не буде успешна и напредна, и пре свега да не буде енергетски безбедна. Ми производимо 34 теравата струје на годишњем нивоу, а трошимо 31 до 32 теравати. Још мало па ћемо требати да увозимо струју, јер потрошња стално расте", рекао је Вучић. 

Ако до тога дође, додаје, плаћали би стотине милиона евра за увоз струје. 

Као пример Вучић је навео Северну Македонију и Албанију које увозе по 30 одсто електричне енергије. 

"Зато сви хоће да нас увуку у маказе да зависимо од других. Они то раде да би рушили Србију, а не да би јој помагали", рекао је он.

Вучић је рекао да нема страх од политичке одлуке народа у Подрињском крају. 

"Али време је да укажемо људима шта је добро и шта лоше, па да одлуче, а немојте ви из Београда да долазите тамо и да им говорите шта треба да мисле. Пустите те људе да зарађују више него ви у Београду. Ми ћемо указати шта је лоше, али и шта су огромне користи", рекао је Вучић. 

 

Остао ми је фацијалис од инаугурације

Вучић је рекао да није знао да се Федерални истражни биро бавио његовом невербалном комуникацијом према новинарки Н1. 

"Ако погледате снимак никакав лош одраз лица нисам имао. Морам да признам нисам леп човек, никада нисам ни помислио да јесам, а камоли сам то и изговорио. Имам проблем са фацијалисом од тренутка када сам угледао Жаклину Таталовић и Сузану Васиљевић када су дошле дотеране на моју инаугурацију где је она била најрадоснија, и тај грч је остао до дана данашњег", поручио је Вучић на питање да прокоментарише да се његовим понашањем и невербалном комуникацијом наводно бавио и Федерални истражни биро, а везано за реакцију на питање новинарке Н1 Жаклине Таталовић. 

Вучић је рекао да ће покушати то да исправи у будућности.

 

Нисам знао да нам треба Куртијево одобрење

Ако Аљбин Курти не разуме добре ствари које доноси иницијатива о регионалној сарадњи и својим порукама осваја простор, затварањем, а не отварањем Приштине, много греши, констатовао је Вучић на питање о оцени Куртијевог кабинета против иницијативе "Мали Шенген", уз називање Едија Раме колаборационистом.

"Курти је рекао да је Рама српски колаборациониста, што је тешка оптужба, али то говори више о Куртију него о Рами", рекао је Вучић.

Вучић је истакао и да Рама ради добре ствари за своју земљу и народ.

"То што Курти не разуме и мисли да је време да шовинистичким порукама осваја простор, затварањем Приштине, а не отварање, претњама и уценама, а не сарадњом, веома греши, али немам ништа против тога", рекао је Вучић.

На констатацију Куртија да иницијатива нема одобрење, Вучић је одговорио: "Нисам знао да нам треба његово одобрење. Али, лепо је када неко има високо мишљење о себи".

На питање да ли онда иницијативу не разуме ни покрет Двери, које оцењују да је то помагање "великоалбанском пројекту", Вучић је рекао да су Куртијеве речи најбоље објасниле такав став.

"Ако политичари не разумеју шта за Србију значи да извози и увози робу без даџбина, чекања... Дете у основној школи зна да направи разлику", рекао је Вучић.

Додао је, међутим, да не мисли да је Обрадовић имао злу намеру, већ, како каже, прича оно што је лепше и лакше, па спомиње "Мини Шенген" са Црном Гором и Републиком Српском.

"Како са Црном Гором, када они не желе, како са Републиком Српском која није међународно призната држава, уследиле би одмах санкције", приметио је Вучић.

Поновио је да ко жели да се прикључи иницијативи, може, ко не жели не мора.

"Хистерија и неразумевање су увек постојале у предворју великих идеја и ствари које се дешавају", рекао је Вучић и подсетио да су се он и Рама, како је испричао, срели у Београду пре шест година први пут, а гледали се и размишљали само како да се не виде.

"А данас разматрамо отварање граница. Тако је било и са Европском унијом. На почетку велика мржња, а онда су се људи сетили да направе мир, успех и тако је било. Треба да сарађујемо, отварамо земљу и зарађујемо више", закључио је Вучић.

 

Раде све да би ослабили Србе и обезбедили независно Косово и Метохију 

Они желе Србе који су одани Приштини, али ти Срби не смеју да слушају Београд, истакао је Вучић поводом ауторског текста Кита Кларенберга за "Раша Тудеј" у којем открива да Велика Британија учествује у пројекту "Јачање позитивног мира на Косову и у Србији", вредном 5 милиона фунти, а чији је циљ да се између 2020. и 2022. повећа подршка Срба влади у Приштини. 

"Они то већ дуго раде. Имамо тако увођење младих Срба у косовску војску, њихове "Косовске безбедносне снаге". И то уз различите врсте притисака, донација“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да би Приштина желела да не постоји Српска листа и Београд на Косову и Метохији. 

"Рећи ће да Срби не сметају, али не сметају само они одани Приштини, а сметају они који су окренути ка Београду. Они то раде на различите начине, и то је смисао идеје Аљбина Куртија, који је рекао да неће Српску листу, који хоће Раду Трајковић и Петковића. Али проблем је што нису могли да добију ни два одсто гласова", објаснио је Вучић.

Навео је и да се у књизи Душана Батаковића говори о томе, те да погледом у аустроугарске архиве може видети како су 1899/1900 држали наше игумане у појединим манастирима под контролом њихових служби. 

"Све ће да покушавају. Данас то није случај. Наши монаси и свештеници се држе изванредно на Косову и Метохији. То је њихова накана, намера као што су увек на Дрину доводили све оне који би се супротстављали идеји српског приближавања или уједињења. То су политике које трају“, наглашава Вучић.

Против тога, како је рекао, могуће је борити се само националним јединством и заједничким напорима. 

Међутим, указао је да није увек лако реаговати када новац долази споља. 

"Како је странкама које нису добиле милионе евра од споља да се боре против оних које добијају, а које не кажу чије интересе штите. Улажу паре, јер желе да обезбеде независно Косово и Метохију, да Срби буду слабији“, поручио је Вучић. 

Ми смо мали и слаби, а они су права империја, али у Врању се говори: " Осамдесет осми је минут, Заре улази, не се знаје ко ће победи. Наше је да се боримо, борићемо се и победићемо“, закључио је Вучић.

 

Отворени Балкан је вин-вин за све

Вучић је рекао да је иницијатива "Отворени Балкан" између Србије, Северне Македоније и Албаније вин-вин ситуација за све, као и да ће грађани видети корист за себе. 

"Треба бар годину и по дана усаглашавања, напети су рокови, али онда ће се до Солуна стизати за пет сати", рекао је Вучић коментаришући то што грађани, на пример за "Мини Шенген" кажу да им је омогућио бесплатни пролаз ауто-путем кроз Северну Македонију.

Вучић је напоменуо да је бесплатни пролаз кроз ту земљу сада због вакцина, али је указао да је суштина заједничке иницијативе да грађани имају корист.

Вучић је навео да ће "Отворени Балкан" омогућити договоре о попустима за путарине, хотеле, ресторане, пет до десет одсто, и тиме ће више људи бити привучено да путује. 

"Када осете да је корисно за њих, а ми ћемо привлачити инвеститоре више, рећи ће - па то је добро", приметио је Вучић додајући да ће питати неке друге зашто не учествују када пут до Грчке буде без задржавања.

Када су у питању привредници, рекао је да само из Србије 5.500 компанија ради са Северном Македонијом и Албанијом.

Одбацио је оцене да се ово ради због увоза албанског парадајза, наводећи да Србија има огроман суфицит у односу обе земље, и да смо у предности, али да ће и они увећати извоз и привлачење инвестиција.

"Ово је вин-вин ситуација за све, хвала на томе, хвала домаћинима", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је суштина у повезивању са другима и да не вреди повезати само Београд и Нови Сад ако пут не иде и даље на север или југ.

"Зато смо журили са ауто-путем да бисмо покупили путнике, а бележимо сваки дан рекорде. Успели смо у томе, имамо чист ауто-пут до Бугарске и Северне Македоније", рекао је Вучић додајући да је важно и што су они увезани у европске и регионалне коридоре.

Напоменуо је и значај споразума у томе што предвиђа међусобну помоћ у ванредним ситуацијама тако што ће на пример у случају пожара Србија послати хеликоптере у Велес, а Северна Македонија у Трговиште.

На питање да ли је лакше или теже без представника Европске уније постићи договор, Вучић је рекао да се данас "одлично разумемо са Европском унијом, имамо огромно поврење и лако доносимо закључке". 

 

Први резултати усаглашавања система у новембру

Вучић је изјавио да верује да ће се први резултати усаглашавања система три земље потписнице иницијативе "Отворени Балкан" видети почетком новембра када ће, како је рекао, у Београду бити одржан самит посвећен тој иницијативи.

Вучић је рекао да је процедура усаглашавања компликована и да ће Србија, Северна Македонија и Албанија морати да имају "отворени увид" једних у друге системе јер се, како је рекао, ради са робом и мора се знати ко је где платио порез и царину.

"Како да пустимо камионе, ако не знамо где су шта платили. Ако видимо у систему да је неко платио у Србији, може да иде до Тиране, или ако је платио у Тирани, може да прође кроз Србију. То су иста номенклатурна одређења као и у Европској унији, али то је веома компликовано", рекао је Вучић.

Навео је да остаје да се размишља и о заједничким подстицајима за долазак страних инвестиција у наредних годину - две, а да ћемо након тога имати проблем због недостатка радне снаге и да треба нешто предузети.

"Зато је за нас ово спас, а у томе имају рачуницу и друге две земље, јер знају да ћемо да помогнемо да неко од инвеститора дође у Куманово пре него у неко друго место. А тиме ће и део људи из Врања и из Трговишта моћи да добије посао", рекао је Вучић.

Додао је да инвеститори траже место где могу да запосле 2000 - 3000 људи, а да ми то нећемо моћи да понудимо јер, како каже, у Крупњу, на пример, не може да се нађе више од 300 радника и то за "релативно велику плату".

"То су проблеми са којима се суочавамо, у Новом Саду не можемо да сагледамо све и да видимо све, како ћемо у будућности да сагледамо све и доведемо још неку фабрику. У ових седам фабрика које смо отворили запошљавају се људи из Каћа, Темерина, Руменке, Жабља, Госпођинаца, а с друге стране до Челарева, Паланке, према Врбасу", рекао је Вучић.

Вучић је додао да у Србији мали проценат људи нема посао, али и да њима треба наћи шансу.

 

Поједнима у Европи смета то што први пут радимо сами за себе

Вучић је изјавио да је иницијатива "Отворени Балкан" револуционарна идеја јер по први пут у региону нешто радимо сами за себе без притиска споља и да разуме зашто она многима смета, неким Европљанима и на другим странама. 

"Док Американцима то много мање смета и чак то подржавају", рекао је Вучић одговарајући на питање колико је та иницијатива политички одржива пошто Запад има одређену стратегију према Западном Балкану. 

Како је рекао, разуме зашто појединим Европљанима смета та иницијатива, јер смо се дрзнули да сами доносимо одлуке, за своје грађане, не тражећи мишљење никог другог. 

"Што да питамо за отварање граница, ако је то добро за нас. Зашто онда да тражимо одобрење", рекао је Вучић додајући да су нам још 1878. године поједини Европљани држали предавања и тражили да будемо послушни. 

Како је рекао, "Отворени Балкан" и једна слободарска идеја која ослобађа регион од било каквих притисака. 

Додао је да је сада подршка тој иницијативи у Србији вероватно испод 10 одсто, али да је уверен да ће бити и већа од 70 одсто када људи буду видели колику ће корист имати. 

Истакао је и да морамо да имамо ближи однос са Албанцима пошто ћемо у региону за 200 година ми и Албанци бити два највећа народа, али да је са Приштином немогуће рационално разговарати о било чему. 

Вучић је нагласио да је то свакако добра иницијатива која се тиче економије и бољег живота грађана. 

 

До 15. септембра доносим решење у Врање

Вучић је рекао да планира да до 15. септембра оде у Врање и да до тада долази и решење за Врањанце после одласка "Геокса".

"Биће још једна или две фабрике тог типа, а ово је било најтеже за нас", рекао је Вучић одговарајући на питање о томе да Србија субвенционише долазак инвеститора који после тога одлазе као што је "Геокс".

Како је рекао, једна немачка компанија заинтересована је да запосли 300 људи и да би плате биле веће него у "Геоксу", а да после тога остаје да се збрине још 400 људи.

Вучић је рекао да је политика субвенција изванредна политика и да захваљујући њој сви у Србији имају веће плате, као и да без ње не би било ни успеха земље.

"То је политика која доноси раст и запошљава људе, доноси стабилност и прави разлику у односу на све друге и у стопи раста. Све смо направили том политиком привлачења инвеститора", нагласио је Вучић.

Вучић је оценио да је увек боље улагати новац у фабрике него нешто друго, и додао да је 1200 запослених у "Геоксу" протеклих година ипак имало плате, мада су оне биле недовољне и мање него у Јумку .

"Решићемо проблем људима у Врању и долазимо ускоро са решењима", најавио је Вучић.

Поновио је да би и он урадио исто што и бивши председник Борис Тадић који је направио договор са Геоксом.

"Да сам био на његовом месту исто бих урадио. Рекао бих реномирани инвесатитор, тако звучи", додао је Вучић.

Вучић је међутим истакао да када долазе моћни и снажни инвеститори, немачки, јапански, кинески, никада нисмо имали проблем.

Како је рекао, поносан је, јер би 90 посто немачких компанија поново улагало у Србију, а да су "Зиђин" и "Хбис" највеће извозне компаније. Ускоро ће бити и "Линлонг" који је други по инвестирању у Србији, а да су од укупних страних инвестиција у Србију 19 посто инвестиције из Кине.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк