Вести

Вучић: Завршено 92 одсто радова у Грделичкој клисури

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас радове на Коридору 10, у Грделичкој клисури у близини Владичиног Хана, и навео да је 92 одсто од деонице дужине око 26 километара завршено, да ће читава та деоница бити отворена одједном и поновио да ће комплетан Коридор 10, и јужни и источни крак бити завршен наредне године.

Вучић је приликом обиласка истакао тежину радова на овој деоници и захвалио радницима на томе што раде у свим временским условима на овој опасној и тешкој деоници за изградњу. Он је изнео податак да је, на пример, око 435.000 тона земљишта минирано, да остаје још око 160.000 тона и да се тај издробљени камен користи за насипе. Како је рекао, увеколико се касни са радовима и није срећан због тога те додао:

"Јутрос сам викао на (в.д. директор Коридора Србије Зоран) Бабића, а и он на мене", напомињући да је све то нормално када се ради, а радови напредују.

Вучић је говорио и о радовима на Источном краку Коридора 10, где је апострофирао да ће се шест километара код Пирота завршити ове или почетком следеће године. Како је рекао, остају радови на 12 километара Бацарево - Црвена река као проблем, и кад то буде завршено следеће године биће комплетно завршен тај крак Коридора 10.

Председеник Србије је навео и да је захваљујући ЕИБ посао финансиран под најповољнијим условима, а да смо били у стању то и да све платимо због успешно спроведене финансијске консолидације.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, најавио и отварање нове велике фабрике у Лесковцу, улагања у Врању где је напоменуо и велики уговор предузећа ЈУМКО са Војском Србије, али и поручио да ће се наставити са улагањима у југ Србије.

Са председником Србије радове је обишао и председник Републике Српске Милорад Додик, који је навео да на изградњи овог дела Коридора 10 раде и фирме из Републике Српске, те да му је посебно драго што, како му је речено, успешно обављају свој посао.

 

Стални раст кредитног рејтинга Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је подизање кредитног рејтинга Србије добра вест и сигнал за инвеститоре да је добро улагати у нашу земљу јер има сигурне и стабилне финансије.

"То су супер вести за Србију. Ово је трећи или четврти пут у последње три године да се подиже кредитни рејтинг Србије, а раније смо имали само обарање кредитног рејтинга", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Грделичкој клисури, где је обишао радове на Коридору 10.

Председник Србије је истакао да подизање кредитног рејтинга значи повољније услове за финансирање, као и да наше обвезнице лако проналазе своје место на тржишту, и да, уколико нам је потребан новац, можемо најјефтиније да га добијамо. То је, назначио је, и сигнал за инвеститоре да могу да улажу у Србију, јер су финансије стабилне и сигурне.

"То су добре вести за Србију и наставиће се са тим", подвукао је Вучић.

Он је додао да, према информацијама из Трезора које је добио на половини овог месеца, имамо одличан и бруто домаћи ПДВ и увозни ПДВ.

"Проблема нема и ако се тако настави следеће године ће бити, надам се, не само ово повећање у јануара, већ још простора за повећање, али ће влада да доноси одлуке", рекао је Вучић.

 

Надам се добрим вестима за Србију из Русије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће се у уторак, 19. децембра, у Москви састати са председником Русије Владимиром Путином и да се нада да ће бити добрих вести за Србију након те посете. Вучић сутра путује у посету Москви.

Како је рекао, већ сутра, првог дана посете, имаће важне састанке, обићи тамошњи Научно-технолошки парк, а затим ће доделити орден који је бивши председник Томислав Николић постхумно доделио некадашњем амбасадору Русије у УН Виталију Чуркину, великом пријатељу Србије.

"Затим, 19. децембра имам велики и важан састанак са Путином и надам се да ће бити добрих вести за Србију", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Грделичкој клисури, где је обишао радове на Коридору 10.

 

 

 

извор: Танјуг