Вести

Вучић: Желим богатији и економски снажнији Ниш

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће Ер Србија нишком аеродрому дати посебне субвенције за "low-cost" летове, као и да је циљ државе да се на том аеродрому развија карго саобраћај.

Председник Вучић рекао је, приликом обиласка нове терминалне зграда на аеродрому "Константин Велики" у Нишу, која ће данас бити свечано отворена, да је тешко развијати карго саобраћај без претходно развијене индустрије.

"Ми сада можемо да размишљамо о томе. Сада имамо 12, 13 фабрика, а када буде било 20, тада ће карго имати смисла. То ће бити за две, три године и онда ће Ниш служити као посебан логистички центар", рекао је председник Вучић и додао да је то велика прилика за развој тог града.

Председник Вучић подсетио је да је више од 20.000 Нишлија запослено у претходној деценији.

"Успевамо да запослимо људе, али економски капацитети морају још да расту, како би и плате расле брже", рекао је председник Вучић.

 

Надам се да следеће године идемо на преко 500.000 путника на нишком аеродрому

Председник Вучић изјавио је да је број путника на нишком аеродрому повећан са 27.000 у 2012. години на рекордних 448.000 у прошлој години, а да идуће године очекује пола милиона путника.

Председник Вучић навео је да ове године на том аеродрому очекује између 300 и 350 хиљада путника, како је оценио, због мањка "low-cost" авио-компанија.

"Надам се да већ следеће године можемо да идемо на преко 500.000 путника. Зато ћемо да доведемо "low-cost" компаније. То нам говори колико још морамо да радимо и да повећавамо стандард људи у Нишу", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, највећи део људи је у средњој класи.

"Имате ту поделу на вишу средњу класу и нижу средњу класу, а невелики број оних који имају огроман новац и срећом не тако велики број сиромашних - али их и даље има", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да због тога држава мора да повећава минималац и запошљавање, да даље смањује стопу сиромаштва, за коју наводи да је све нижа у Србији.

"Морамо да се постарамо за те најсиромашније, а затим да покушамо да из ниже средње класе тај део пребацимо у средњу класу - довођењем инвеститора, већим примањима. Када будемо имали средњу и вишу средњу класу, чврсту, снажну, јаку, тада ћемо моћи да рачунамо на 700-800.000 путника одавде", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да ће специјализована изложба "EXPO 2027", бити значајна и за нишки аеродром Константин Велики, јер ће ту слетати велики број авиона, као и да је због тога неопходно обезбедити адекватне услове.

"Сада ћемо разговарати и са "low-cost" компанијама о увођењу нових линија. Свакако, потребно је да оставимо већи простор и мање гужве за Ер Србију, посебно због предстојећег "EXPO 2027", који ће бити значајан за Ниш, много авиона ће користити овај аеродром, до тада морамо да га у потпуности обезбедимо за слетање великих авиона", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да наше компаније морају да послују тржишно и буду успешне и додао да Ер Србија изузетно успешно послује и да прави профит.

Суштина улагања је, како је рекао председник Вучић, да се у Нишу обезбеди да људи могу да путују и користе свој аеродром што је могуће више и чешће.

"Оно што ће највеће приходе да донесе овом аеродрому је карго, и зато морамо ми да уложимо, али то можете да радите само када имате фабрике у Нишу. Сада имате нешто, али мора да буде још и то тада има смисла и правите модел који је самоодржив", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је и да ће Ниш ускоро имати и нову железничку станицу, модерне возове до Београда, а затим и до Скопља и Солуна.

Председник Вучић рекао је да његов мандат траје још непуне три године и да за то време жели да уради велике ствари, како би помогао грађанима да живе у нормалној, уређеној и неупоредиво богатијој земљи.

Председник Вучић подсетио је да, иако је ситуација у Нишу што се тиче финансија дупло боља него што је било пре пет и шест година, Ниш не може ништа сам да уради, него да новац мора да "дође са стране".

"И долази новац са стране, зато што ја инсистирам на томе, између осталог, зато што Влада инсистира, зато што се сви боримо за Ниш, као и за југ Србије", навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да Ниш не може сам да изгради аеродромску зграду, као и обилазницу која кошта 170 милиона евра.

"Од чега? Па то је више него цео буџет града Ниша", поручио је председник Вучић и додао да о прузи Ниш-Београд, како је рекао, и да не говори, јер "мора да се финансира из оних крајева који имају више".

"Тај новац преливамо ка југу Србије и то ћемо у будућности и да радимо", поручио је председник Вучић и додао да жели богатији и економски снажнији Ниш.

 

Србија има веома добре односе са Руском Федерацијом

Председник Вучић изјавио је да наша земља води добру политику, те да има веома добре односе са Руском Федерацијом.

Председник Вучић истакао је да ће Србија наставити да одржава добре односе са Русијом, упркос онима који желе супротно.

"Као што ћемо да наставимо свој европски пут, упркос свима онима који би хтели да се ту зауставимо. И то нису они који су проруски или не знам како оријентисани, него они који су лажно проевропски оријентисани, а који не могу да поднесу економски, па и политички напредак Србије", рекао је председник Вучић, одговарајући на питање да ли су тачни наводи медија да је у лошим односима са председником Русије Владимиром Путином.

Председник Вучић додао је да је Путина срео на самиту у Кини, када су се поздравили.

"Минут и по кад је био онај самит, разменили смо куртоазно поздраве. Не брините, Србија води добру политику. И не брините за моје односе са Руском Федерацијом. Они су веома добри", поручио је председник Вучић.

 

Јуратовић не говори против мене него против Србије, ништа га неће одржати на власти

Председник Вучић изјавио је да посланик Бундестага Јосип Јуратовић када говори о њему у ствари говори против Србије, јер је увек био против српског народа и истакао да Јуратовића ништа не може да одржи на власти.

Председник Вучић рекао је на питање новинара како коментарише то што је Јуратовић рекао да Вучића литијум одржава на власти, као и његову тврдњу да Немачка и ЕУ не могу да гарантују никакве стандарде без функционисања демократских институција, да Јуратовића ништа не може да држи на власти и да ће пући на изборима, "што би наш народ рекао, као звечка".

Председник Вучић оценио је и да је сваки аутомеханичар у Србији паметнији од Јосипа Јуратовића, који је био механичар.

"Али Јуратовић толико мрзи Србију да ја разумем њега. Увек је мрзео српски народ, увек је мрзео Србију, шта год он прича. Не говори он против мене, он говори против Србије. Ја мислим да је људима више него довољно то што је Јуратовић против литијума. Јуратовић је био главни подржавалац резолуције о Сребреници, највећи лобиста за независно Косово. Највећи лобиста за санкције Србији. Највећи противник свега што је српско", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић примећује да је сад Јуратовић изненада један од ретких у Немачкој који је против литијума.

"Јесте ли слушали шта је говорио Шолц? Јесте ли слушали шта је говорио Шефчович? Дакле, по највишим европским стандардима, не уз њихову контролу, већ уз њихово учешће, заједно са нама. А ми смо ти који ћемо на крају да оценимо. Ништа се неће десити ни за седам, ни за 15, ни за 20 дана, ни за месец, ни за три", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да је суштина у томе да можемо да направимо нешто одрживо,  цео ланац вредности и производње, као и да можемо да гарантујемо чисту животну средину.

"Без тога пројекта неће бити. И то сам рекао пред канцеларом Шолцом. Али ти људи не могу да разумеју да неко има поверење свог народа. Он мисли да вас одржава на власти или не одржава на власти то што пише у њиховим новинама. Мене је одржавало на власти све ове године. Никада чешће нисмо имали проверу код народа. Они не смеју да писну пред онима са којима су разговарали, пред Франциском Брантнер, дакле која припада Зеленима, која је рекла да подржава пројекат и да је она у томе веома високо укључена као највећи заштитник животне средине и да ће помоћи и дати све од себе, али они не желе о томе да причају", навео је председник Вучић.

На питање новинара да прокоментарише тврдње да је данашњим доласком у Ниш хтео да замаскира конститутивну седницу у нишкој општини Медијана коју ће водити опозиција, председник Вучић рекао је да није ни знао да је данас та конститутивна седница.

"Шта је проблем с тим? А што да замаскирам? Ово смо испланирали пре два месеца", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић поручио је да једва чека да види те фантастичне резултате који ће бити у општини Медијана и упитао ког ће инвеститора они да доведу.

"Знате ли колико је моја радост само да сагледам све те изузетне резултате које ће да направе? Само народ нек ми каже за шест месеци, годину дана какви су то фасцинантни резултати који су на општини Медијана поститли. Јер добро је да из фазе критике морате да уђете у то да нешто направите за људе", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк