Вести

Вучић: Желимо да дођемо до компромиса

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је у Бриселу договорио подршку Европске уније за изградњу железничке пруге између Београда и Ниша, као и Ниша до границе Северне Македоније.

Вучић је рекао да пред пут није желео да говори о томе све док није од председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен чуо да је Унија спремна да нам пружи подршку.

''Плашио сам се да говорим о томе пре данашњег састанка са Фон дер Лајен. Изградићемо заједно са Европском унијом железничку пругу између Београда и Ниша, али и од Ниша до Прешева, односно ка граници Северне Македоније. То ће бити велика промена за нашу земљу'', рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће то створити много нових прилика за грађане и оне који се враћају у земљу, али и за бољи транспорт из западне Европе кроз Србију до Скопља и Истанбула.

''То ће значити много не само за транспорт људи, већ и робе и нисам могао да сакријем своје узбуђење поводом тога'', рекао је Вучић.

Вучић је оценио да је то једна од најважнијих ствари које ће постићи у току свог мандата и изразио наду да ће уговор ускоро бити потписан, те пренео да је позвао Фон дер Лајен да дође у Србију и на лицу места види колико је то значајан пројекат.

Вучић је поновио да су то сјајне вести за грађане Србије, те рекао да је данас поносан што је српски председник који доноси такве дивне вести.

''То говорим зато што ћемо добити 35 до 50 одсто средстава из фондова Европске уније за тај пројекат. То спада у Зелену агенду. То је велика количина новца за нас, око 600 до 700 милиона евра за тај пројекат'', објаснио је Вучић и рекао да је захвалан и да нас то обавезује да испунимо обећања на пољу владавине права и остало.

Вучић је додао да у вези усклађености Србије са декларацијима Европске уније што се тиче важних политичких тема, које се појављују у међународном контексту, очекује потешкоће.

''Обавезали смо се и одлучни смо да повећамо ниво усклађености са декларацијама Европске уније. Биће неких изузетака због наше тешке позиције и то не кријем'', истакао је Вучић.

 

Једна од најбољих посета Бриселу до сада

Вучић је поручио у Бриселу да је Београд посвећен дијалогу са Приштином, као и до сада и додао да није потребно само наставити ради на томе, већ и наћи суштинска решења у наредном периоду.

Ову посету Бриселу Вучић је оценио као једну од најбољих посета до сада.

"Да са још посвећенијим приступом, конструктвитнијим створимо боље окружење за могући компромис. Долазим у Брисел у доброј вери и надам се да ћемо наћи исту одлучност са друге стране", рекао је Вучић.

Вучић је пренео да је једна од тема била и владавина права, у процесу приступања Европској унији, те поглавља 23 и 24, али и промене које се тичу реформи у сектору енергетике.

"Убеђен сам да ћемо учинити напредак на том пољу и да ћемо постићи много боље резултате. Очекујемо фер приступ од стране Европске уније и мислим да је то нормално да очекујемо", рекао је Вучић.

Такође, једна од тема, била је усклађеност Србије са декларацијом Европске уније, што се тиче разних политичких тема.

У том смислу, Вучић је додао да су Србија и Унија у претходних 10 година успеле да повећају трговинску размену, која је данас 25 млрд евра, што показује значај Европске уније и држава чланица за српску економију и политику, те животни стандард грађана.

 

О нон-паперу ни са ким нисам разговарао, ни са Јаншом

Вучић је поновио у Бриселу да није видео нон-папер у којем се говори о мирном разлазу Босне и Херцеговине додајући да о том документу ни са ким није разговарао, а да је последњи пут разговарао са словеначким премијером Јанезом Јаншом о ситуацији везаној за пандемију вируса корона.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара у Бриселу да ли зна за тај документ, да ли он заиста постоји, као и да ли је разговарао са словеначким премијером.

Према његовим речима, са Јаншом је разговарао последњи пут како би се договорио о враћању грађана Србије из Словеније и Италије.

"Нисам имао прилику у скорије време да разговарам са њим. Увек сам отворен за сваку врсту дебате, не живимо у доба инквизиције, али ми смо фокусирани на економију, интеграцију Србије у Европској унији и економски напредак", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да Србија подржава интегритет Босне и Херцеговине и навео је да је то рекао већ хиљаду пута, као и да Србија поштује интегритет Републике Српске.

"То је наша обавеза. Нисам видео ниједан документ, нико ми није представио такав документ и не могу никога да осудим по том питању. Не знам за остале, али са мном нико о томе није разговарао", рекао је Вучић.

 

Србија поштује споразуме, и друга страна треба то да ради

Вучић је изјавио да се Србија труди да спроведе све о чему се усагласила у Бриселском, али и Вашингтонском споразуму, али и да се нада да ће и друга страна да се бави тим питањима, иако до сада то није радила.

Вучић је одговарајући на питање новинара о споразуму из Вашингтона, рекао да је од потписивања тог споразума, Србија поштовала све потписано у том документу.

"Али видећемо како ће друга страна да се понаша", рекао је Вучић и подсетио да је тим споразумом договорено, између осталог, да се обустави кампања о повлачењу признања Косова и Метохије од стране других земаља.

Како је истакао, нада се да ће у преговорима са Приштином бити напретка, будући да је то важно, због људи, али и атмосфере у региону.

 

Посебан дан, није само реч о инфраструктури, већ и поверењу

Вучић је изјавио поводом подршке коју је Европска унија пружила изградњи железничке пруге између Београда и Северне Македоније, да није реч само о инфраструткури, већ о поновној изградњи поверења.

"Посетио сам овај леп град много пута и овде је увек било пријатно, а ово је посебан дан за нас. Не ради се само о инфраструктурним пројектима, већ и о томе да се поново гради поверење између нас, да стварамо нову политичку атмосферу, економско окружење", рекао је Вучић.

Вучић је навео да пројекат изградње пруге спада и у "Зелену агенду", а када постоји таква железница, од севера до југа, од запада до истока, онда се може привући још директних страних инвестиција.

"Зато сам јако задовољан, рекао сам и Борелу да сам изузетно срећан овом посетом", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да очекује убрзање процеса европских интеграција Србије.

"Очекујемо то и мислим да то први пут чујете у последње две, три године од мене. У том периоду нисам ни питао о поглављима, кластерима, а сада очекуемо то. Знамо да можемо то да урадимо, радимо напорно и верујем да ћемо у томе успети", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1