Вести

Вучић: Желимо да градимо путну мрежу на Пештеру

Председник Александар Вучић приметио је да су деценијама запостављани различити путни правци, али да се у последњих неколико година то мења, па су почели да се граде нови путеви у Новом Пазару и том крају Србије.

Вучић је, по обиласку радова на изградњи пута Нови Пазар - Тутин, у обраћању рекао да је турска компанија, која ради тај посао, добила све дозволе и почиње да ради - првих шест километара ка Тутину.

"То смо платили четири милиона евра, за прву фазу, још у фебруару. Сада крећу радови и неће се зауставити док се не заврше", истакао је Вучић.

Додао је и да је важан путни правац Нови Пазар - Сјеница, дуг 43 километара, што ће коштати 12 милиона евра.

"Ово је за нас од огромног значаја и молим турске партнере да што пре и што квалитетније ураде посао, да људи буду задовољни. Желимо много да мењамо по питању изградње путне мреже на Пештеру", рекао је Вучић.

Председник је рекао да је пут на тој траси заиста ужасан, да се у то лично уверио и да је од огромног значаја да буде урађен у најкраћем могућем року и што квалитетније

Вучић је рекао да је замолио и амбасадора Турске Танџу Биглича да се то убрза како би грађани Пазара и Тутина могли што пре да га користе.

Вучић је рекао да ће бити потписан ускоро уговор за градњу ауто-пута од Пожеге до Бољара, прво до Брњице код Дуге Пољане.

Додаје да ће када буде ауто-пут изграђен бити потребно само 20 минута да се стигне од скретања са ауто-пута до Новог Пазара и Сјенице.

Вучић је додао да све што је договарано данас да се ради на Пештерској висоравни мора да буде готово до првог снега, као и да ће се радити и водовод и канализација и друго.

"Хоћемо да људи виде колико бринемо о њима и да то можемо да направимо. Радићемо и обнову пута Рашка - Пазар, што ће бити око 530 милиона динара. Већ смо дали и пројекат на тендер за брзу саобраћајницу Краљево - Рашка - Пазар кроз Долину јоргована. После тога ће се стизати од Београда до Новог Пазара за само два сата и 15 минута", нагласио је Вучић.

Вучић је позвао извођаче да у року од две године заврше реконструкцију ауто-пута Нови Пазар - Тутин, али тако да буде као писта и добио обећање да ће пут бити завршен и пре рока, то јест за годину и по дана односно до краја 2021. године.

"Хоћу, завршићу", рекао је представник компаније Ташјапи, која изводи радове.

Вучић је нагласио да је држава Србија много урадила за Нови Пазар и тај део Србије и додао да је пуно урађено за новопазарску болницу, која сада има 10 клиничких респиратора, а и жене из тог краја не морају да иду у друге градове да би провериле да ли имају канцер.

"Још много ћемо морати да урадимо", поручио је Вучић.

Додаје да је видео колико је људи у Тутину чекало да узме државну помоћ од 100 евра и да зна да доста људи тешко живи и да ће држава још више урадити на поправљања животног стандарда.

 

Ташјапи да убрза реконструкцију пута Нови Пазар - Тутин

Вучић је обишао је радове на реконструкцији пута Нови Пазар - Тутин и поручио извођачу радова, турској компанији Ташјапи, да убрза радове.

Пројекат је вредан 24 милиона евра, а обезбеђен је турским кредитом.

Вучић је током обиласка радова рекао да је држава већ уплатила четири милиона евра и да је извођач добио и све потребне дозволе.

"Четири милиона евра смо већ уплатили, све је сада у реду. Танџу, мало да притиснеш да убрзају радове, добили су дозоволе и паре и сада могу да убрзају", рекао је Вучић, обраћајући се амбасадору Турске Танџу Билгичу.

 

У кадровску политику Русије се не мешамо

Са Русијом имамо истински пријатељске односе, не пада ми на памет да се мешам у њихову кадровску политику, поручио је Вучић, поводом информација да ће Јевгениј Примаков бити постављен за шефа агенције Руска сарадња.

Вучић је, упитан да ли је упознат са тим да Руси планирају да на то место поставе Примакова, те какву то поруку шаље Москва, имајући у виду да је Примаков у блиским везама са Млађаном Ђорђевићем и лидерима СзС, подсетио да он има добар однос са председником Русије Владимиром Путином.

"Поносан сам на чињеницу што сам после Николе Пашића, после више од 105 година, први Србин који је добио орден Александра Невског и то из руке Путина. То је гаранција нашег односа", подвукао је Вучић.

 

Интересовање САД за КиМ не опада, и у ЕУ расте

САД не губе интересовање за решавањем косовског питања, упркос проблемима са којима се та земља суочава, рекао је председник Александар Вучић и додао да интересовање за то питање расте и у ЕУ.

Вучић је, упитан да ли ће се комплексна ситуација у САД одразити на пад интересовања Вашингтона за решавање питања КиМ или, ипак, рачуна са посвећеношћу и ентузијазмом Ричарда Гренела да се постигне резултат, пренео да са Гренелом размењује поруке и да амерички изасланик показује интересовање сваког дана.

Такође је указао и да се чуо са изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком, додајући да се ни њихово интересовање не смањује, већ расте.

"Да ли сам увек најсрећнији због тога...? Али, не можете да побегнете од свог посла и обавеза", рекао је Вучић.

 

Америчком народу  желим да превазиђе све тешкоће

Вучић је изјавио данас да америчком председнику Доналду Трампу и америчком народу жели да превазиђу све тешкоће.

„Убеђени смо да ће америчко руководство предузети најбоље мере да Америка поново покрене замајац економског опоравка и да су недаће са којима се суочавају само краткорочне", рекао је Вучић.

Не слаже се, каже, са коментарима на друштвеним мрежама попут „заиграла мечка пред вашим вратима".

"Морам да кажем да се не слажем, иако то није популарно код нас. За нас и нашу земљу је важно да се смири ситуација у Америци, јер само снажна Америка може да значи снажну економију света и Србије, значи више путева, много више посла, новца за грађане наше земље", објаснио је Вучић.

Поред тога, каже Вучић, људски се мора бити уз народ који је прошао тешку кризу, због ужасних губитака.

Србија је уз њих и спремна је да помогне, ако има нешто у чему можемо да помогнемо, поручио је Вучић.

 

Мере Приштине сумануте, ми губимо милион евра дневно

Вучић је изјавио данас да су нова правила Приштине за улазак робе на Косово суманута и додао да ће се видети да ли ће их нова приштинска влада повући.

"Не разумем како они замишљају живот у 21. веку, у којем немате слободан проток роба, услуга, људи и капитала", рекао је Вучић и додао да су то, срећом, осудили Американци, Европљани, Руси, јер је реч о цивилизацијским вредностима које су неупитне.

Вучић је рекао да централна Србија због тих мера губи око милион евра дневно, али да тиме губе и косовски Албанци, којима је потребна и сировина из централне Србије, али и готови производи којима тргују.

"Они су навикнути на највећи део производа који долази из Централне Србије или како би они рекли из Србије", рекао је Вучић.

Додао да је да је слободна трговина један од темеља на којима је Београд инсистирао и да се зато залагао за снажније повезивање и од ЦЕФТЕ, да би могло да се ради, тргује, праве путеви, повезују људи.

Упитан зашто се није изјаснио у вези са новим правилима до сада, Вучић је рекао да га новинари нису питали, а и да није у стању да сваког дана коментарише нове одлуке, јер сваког дана Приштина измисли нешто ново.

"Изјаснили су се они који је требало да се изјасне, од Марка Ðурића, до Владе Србије", рекао је Вучић.

На питање да ли ће отићи до Јариња, јер је близу Новог Пазара, Вучић је рекао да је данас био надомак Брњака, а не Јариња.

"Били смо надомак Брњака, а не Јариња, само да смо пошли лево, односно на исток, отишли бисмо у Зубин Поток, сад бисмо морали до Рашке па да се спуштамо ка Јарињу, тако да нам је Јариње и даље мало даље".

 

О амнестији нови сазив парламента, зна се за која дела

Вучић је изјавио  данас да је у припреми закон о амнестији, који ће се наћи пред посланицима новог сазива републичког парламента.

“Ми се већ тиме бавимо и нацрт је направљен, али на то рачунајте у наредна два месеца, по формирању новог сазива Скупштине Србије”, рекао је Вучић.

Вучић је напоменуо да се зна која кривична дела могу, а која не могу да буду обухваћена амнестијом.

 

Мораће, ипак, и Србија да се пита

Мораће, ипак, и Србија да се пита, кад је реч о Косову и Метохији, поручио је Вучић, поводом настојања  чланица ЕУ да се убрза решавање косовског питања и чињенице да сугеришу Србији шта би требало тим поводом да уради.

"Сваки родољубиви човек у овој земљи би волео да ми одлучујемо о својим питањима и правима. Они кажу ''ви ћете ово или оно'', а онда само можете да се насмејете и угризете за језик. Лепо је што су они све одлучили, али за нешто ће, ипак, морати да се пита и Србија", рекао је  Вучић.

Подсетио је да ће, на крају, грађани и руководство Србије, као независне и суверене земље, доносити одлуке.

Србија, каже, мора да разговара са свима, али треба да знамо на чему ЕУ заснива свој оптимизам када жели да убрза процес решавања косовског питања.

"Ја до сада нисам видео никакав предлог. Реално је да седнемо и разговарамо, али да не постоје никакве таксе, нити ограничења. Ја сам спреман увек, мени је држава важнија од страначких и других питања", рекао је Вучић у Новом Пазару одговарајући на питања поводом Лајчакове најаве да би до краја јуна могао да се настави дијалог са Пристином и да чланице ЕУ желе да се процес  убрза.

Вучић је поновио да су се увек велике силе мешале у наше унутрашње ствари и зато је поновио свој став да Балкан треба препустити балканским народима.

Подсетио је, иначе, да су два српска великана због такве политике страдали у прошлости -краљ Александар и Светозар Марковић.

Упитан за став ЕУ о непроменљивости граница, он је иронично приметио:

"Хвала им на границама, нисам знао да ће тако снажно да подрже интегритет Србије", поводом чињенице да Србија као чланица УН има своје међународно признате границе, које су, међутим, доведене у питање управо признавањем тзв. Косова и од стране земаља чланица Европске уније.

"Као што су се они правили наивни, можемо и ми да се правимо наивни наредних сто година", додао је Вучић.

Ипак, каже, није сигуран да то свима одговара.

"Зато сам предлагао компромисно решење, али видим да они нису спремни о компромисима да разговарају", закључио је Вучић.

 

Не могу ни да одговарам на оптужбе из Црне Горе

Вучић је одбацио данас оптужбе из Подгорице да је Србија одговорна за подизање тензија између две земље.

"Јесте, ми смо ухапсили владику и држали га у притвору 72 сата, ми смо забрањивали њима да уђу у нашу земљу, па ми дижемо тензије, и то нам говоре о стању са ковидом 19 они који....али, боље да ја не говорим о томе, већ су рекли други, епидемиолози...", рекао је Вучић у Новом Пазару.

"Нека они раде свој посао, а да ја не бих ''дизао'' даље тензије, не могу чак ни да одговарам", навео је Вучић, упитан да прокоментарише оптужбе црногорског министра спољних послова.

 

Срећан сам што чујем да се види колико држава улаже

Вучић је рекао данас да му је драго када од житеља Новог Пазара и других санџачких општина чује да су приметили колико држава улаже у тај крај.

Наиме, новинар из Новог Пазара констатовао је да је “највећи инвеститор и пријатељ тог региона држава и влада”, да су реализоване бројне инвестиције, од којих је многе иницирао министар Расим Љајић, те упитао Вучића колико је Љајић важан партнер.

“Срећан сам што сте били у стању да изговорите ту реченицу, коју није често, ни лако, чути у овом крају. Поносан сам што се све бар толико променило да људи могу да виде колико новца можемо и желимо да уложимо. То није довољно, овде имамо много сиромашних и морамо још тога да мењамо”, рекао је Вучић.

Вучић је додао да је Љајићев посао да настави да ради као и до сада, а за министра је имао и сугестију, да, иако разумљиво највише воли свој крај, увек води рачуна да равномерно распореди средства из свог министасртва и другим местима у целој Србији.

“Али, видео сам колико овде имате фантастичних прилика за развој трузима, и спреман сам да разговарамо како да додатно оснажимо туристичке капацитете. Имамо овде дивних цркава, манастира, џамија, места за верски туризам, феноменалну природу коју нисмо довољно искористили и да у то уложимо још више новца”, рекао је Вучић.

Љајић, додао је, увек покреће питања која се тичу и Новог Пазара и осталих општина у југозападној Србији.

“Али, морам да признам, једнако толико пута сам га чуо да се залаже за Голубац, Фетислам, Рамску, Голубачку тврђаву… Захвалан сам му на труду и енергији, зато и јесмо партнери”, рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк