Вести

Вучић: Желимо да утичемо стабилизујуће и на регион

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија има најјаснију стабилност у региону, да жели да утиче стабилизујуће на остале земље западног Балкана, и поручио да ће наставити с таквом политиком јер је она од великог значаја за нашу земљу.

Вучић је, после састанка са министром спољних послова Немачке Зигмаром Габријелом, истакао да је Немачка увек пружала пуну подршку стабилности целог региона западног Балкана и да је Србија успевала да очува мир и стабилност, "чак и у тешким тренуцима, уз помоћ подршке коју је наша земља добила од немачке владе".

"Наставићемо са таквом политиком и то је од великог значаја за Србију", рекао је Вучић.

Премијер је додао да данас Немачку видимо као водећу земљу Европске уније и да од ње очекујемо наставак подршке на европском путу, као и на економским и осталим реформама које морамо да спроведемо, попут ефикаснијег правосуђа, боље бриге о јавним предузећима....

Он је нагласио да је реинвестирање страних привредника у Србију један од основних начина да наша држава повећа свој раст и обезбеди даљи економски напредак.

Вучић је рекао да Србија неће још стотину година моћи да рачуна да се приближи Немачкој, али да је стање јавних финансија добро.

"То смо успели захваљујући великој немачкој подршци и у запошљавању људи", рекао је Вучић и обавестио Габријела да је пре четири године незапосленост била 26 одсто, а да је сада преполовљена.

Премијер је оценио да то још није довољно добар резултат, јер народ тешко живи, те додао да зато Србија очекује помоћ из Немачке.

Вучић је захвалио Габријелу на личном доприносу најбољим односима Немачке и Србије и истакао да је он добродошао у Србију.

"Верујем да ће ваша посета отворити нове путеве у сарадњи и ближи и интензивнији дијалог Немачке и Србије. Ми се томе радујемо, као што се радујемо и вашој подршци у наставку дијалога са приштином и очувању мира и стабилности", закључио је Вучић.

 

"Ветар у леђа" ми дају грађани Србије

Вучић је упитао зашто би неко долазак Габријела схватио као давање ветра у леђа њему и давање подршке и подвукао да је њему битна само подршка грађана Србије.

Он је подвукао да Србија има храбру, искрену политику, независна је и слободна земља.

"Не значи да смо било чија колонија или интересна зона", рекао је Вучић и навео да Србија штити своје интересе са стратешким циљем -ЕУ а уз добре односе са Кином, Русијом...

Вучић је додао да ту уопште не види проблем, "а да постоје различити интереси - постоје" и назначио да је то очигледно у региону Западног Балкана.

Подвукао је да у Москви јасно каже да је стратешки циљ Србије улазак у ЕУ, као и што то каже у Њујорку, Бриселу.

Међутим, додао је, за нас је важно да имамо своје опредељење и циљеве, да су сви свесни да смо јасан и поуздан партнер .

"Стратешки циљ је европски пут Србије и желимо добре односе са свима осталима" закључио је Вучић.

Вучић је у том смислу рекао и да је тако убедљива победа на изборима потврда те политике, која је донела Србији стабилност, мир. . .

"Никоме не мислим да се додворавам" подвукао је.

 

Вучић о дијалогу с Приштином

Премијер Вучић је рекао да је однос Београда са Приштином један од највидљивијих проблема на путу наше државе ка чланству у ЕУ, али да је на нама да радимо на унутрашњим реформама, због нас, наше деце и наше будућности.

"Дијалог је прекинут не на иницијативу Србије. Пре три дана сам тражио наставак дијалога са Приштином у Бриселу, јер не постоји ништа важније од разговора, ма колико да односи нису лаки, а да не говорим о другим стварима које су се у међувремену дешавале, а које су оставиле тешке последице у нашим односима", рекао је Вучић.

Додао је и да не критикује људе из Приштине или из региона, и да не користи прилику да то чини пред другим званичницима, јер је потребно да се разговара.

На питање новинара до када ће Европска унија да толерише Приштину да одбија дијалог са Београдом, као и до када ће Београд да нуди дијалог Приштини, Вучић је рекао да тај дијалог није нимало лака и једноставна тема за нас и да су потези које је вукло руководство Србије у претходном периоду захтевало храброст.

 

 

 

извор: Танјуг