Вести

Вучић: Земље у региону да изграде мостове поверења

Председник Србије Александар Вучић поручио је на панелу о приступању Западног Балкана Европској унији да Србија  чини максималне напоре на реформском путу током европских интеграција, на пољу владавине права, реформе економског сектора и подршке слободним медијима.

"Није увек лака ситуација, немамо увек најбоље резултате, али чинимо све што можемо и уверен сам да, уз помоћ комесара за проширење Оливера Вархејија и осталих пријатеља у ЕУ, можемо да урадимо још много више", рекао је Вучић.

Вучић је то рекао у обраћању на он-лине панел дискусији Делфи економик форума о приступању Западног Балкана ЕУ, на којем говоре и премијерка Србије Ана Брнабић, европски комесар за проширење Оливер Вархеји, премијер Албаније Еди Рама и бивши премијер Северне Македоније Зоран Заев.

Вучић је рекао да веома цени пријатељство три земље, Србије, Албаније и Северне Македоније, које су на путу ка ЕУ, као и да веома цени тежак, посвећен посао комесара за проширење Оливера Вархејија.

"Хвала вам на доприносу који сте дали нашем региону и Србији, такође", поручио је Вучић Вархејију.

Вучић је подсетио да су Србија, Северна Македонија и Албанија започеле иницијативу "Мали шенген" како би се омогућио слободан проток људи, роба и додао да је захвалан ЕУ која се залаже за исте вредности.

"Ми видимо да би требало да сарађујемо не само по питању економских односа, већ желимо да поправимо наше односе који имају везе са инфраструктуром и повезаношћу", рекао је Вучић.

Вучић је навео и да је велика политичка борба за младе и генерације које долазе најважнија и да се она може постићи ако сви раде заједно.

"Кад кажем заједно, мислим на ЕУ и све земље региона", рекао је Вучић и додао да нема одрживе будућности за нације, уколико млади немају шансу да комуницирају са првим комшијама

Вучић је истакао да би државе у региону требало да оживе и обнове поверење између земаља и додао да је поносан што се не могу наћи људи који говоре нешто лоше о Северној Македонији, али ни Албанији.

"Поносан сам на то, а то је резултат нашег заједничког рада у претходним годинама", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да постоји простор да се додатно поправе односи између земаља, уз заједнички рад у сектору економије, али и на политичкој агенди.

"Желим владама све три земље да изграде мостове поверења и вере, то ће људи из нашег региона знати да цене", рекао је Вучић.

Вучић је излагање завршио речима Хенрија Форда: "зближавање је почетак, остајање заједно напредак, сарадња је успех".

 

 

Извор: Танјуг