Вести

Вучић: Живим за то да Србији направим резултат

Не бавим се процентима, али се надам да СНС може да пређе 40 одсто гласова. То у интервјуу за “Блиц” каже председник Српске напредне странке Александар Вучић. Он наглашава да “на крају није важна бројка, већ шта неко може да уради после избора”.

Када говорим о истраживањима, не мислим само на бројке већ говорим о фокус групама, о ономе шта људи осећају, мисле и шта би желели да виде. Више сам на то усредсређен. Што се тиче резултата избора, од 1990. није нико никада прешао 40 одсто, али се надам да је то достижно и да су грађани препознали наш напор.

* Да ли се плашите количине власти коју имате и коју ћете тек имати? 

Сваки дан сам по неколико сати сам у кабинету. Плаши ме огромна одговорност, немогућност да стигнем свуда, да постигнем све што желим. Ко нема тај страх, није одговоран. Живим за то да Србији направим резултат, да људи то виде и да чак и они који ме лично не воле кажу да су срећни што ће због арапског кредита земља уштедети преко 300 милиона евра.

* Најављивали сте прљаву кампању тајкуна, а у медијима се помињало да ће 100 милиона евра бити уложено у срозавање вашег имиџа?

Претерано је 100 милиона евра, али нема сумње да је таквих удара било. Немојте да сметнете с ума да је много странака којима је једина кампања мржња према мени, а неким чудом су финансијски повезане. То су странке и здесна и слева. Исти им је речник. Не баве се ни са чим и ни са ким другим.

* Опозиција и треба да критикује.

Није посао опозиције да критикујете оно што је добро. Сећам се различитих пројеката који су били добри и које нисмо критиковали док смо били опозиција. Било је и ствари које смо непотребно кудили, али смо за то плаћали политичку цену. Кад кажу “уговор с ‘Етихадом‘ је тајан”, одговарам да је исти и онај с „Фијатом“. Видео сам га и од тога бисте могли да правите догађај два месеца, али то би било неодговорно понашања, јер је „Фијат“ нама потребан.

* Хоће ли на крају уговор с „Етихатом“ бити представљен јавности?

Хоће, ових дана.

* Ко вам је најближи када говоримо о постизборним коалицијама?

Не размишљам о томе, посвећен сам послу. Јасно је с ким нећемо. Понекад се осмехнем кад чујем да неки неће с нама, а нисмо их ни звали. Као да они имају 40 одсто.

* Да ли вам је ближа НДС или СПС?

Све их поштујем и слушам шта говоре. Нисам разумео Тадићеву изјаву о „Београду на води“, с Дачићем сам коректно радио. Поштујем став Чедомира Јовановића који је одговорно реаговао кад су неки, позивајући се на украјински сценарио, рекли да је Србија сита украјинских, босанских и свих других сценарија.

* Мислите да овде нису могући социјални немири?

Увек су могући, када људи виде да сте непоштени, корумпирани. Ја предузимам све што могу. Ко може више, нека уради. Надам се да ћу моћи више, али у овом тренутку нисам могао. Не крадем, не отимам, нисам богатији. Ако сам крив за нешто, у реду, али за разлику од оних који украјински сценарио призивају, ја не живим ни у вилама, ни у резиденцијама.

* Хоће ли влада бити брзо формирана?

Много брже него претходна ако добијемо већинско поверење.

* Да ли тежите стварању широке коалиције како бисте променили Устав?

Тежим да у Влади буде што више људи који могу да допринесу напретку Србије. Да буде што шири политички консензус. Не желимо сву власт, напротив. Желим да остваримо све што морамо за улазак у ЕУ до 2018. године, па нека у ЕУ тада кажу да ли су сити проширења или не. За то је потребан широк политички договор, консензус у друштву, да не разарамо земљу зарад ситних политичких циљева.

* Шта ћете прво урадити као премијер?

Ако постанем премијер, посветићу се законодавној реформи у домену стварања бољег пословног амбијента. Усвојићемо кључне законе - о планирању и изградњи, о Канцеларији за брзе одговоре, о раду, о државним службеницима, о стечају, о приватизацији, о осигурању. То неће бити лако, али морамо их донети. И већ тада очекујем да оцену за пословни амбијент подигнемо. Бићу све време посвећени довођењу инвеститора. Ту је и пореска реформа и проналажење пореских олакшица за помоћ малим и средњим предузећима.

* Хоће ли у Влади бити кадрова Томислава Николића?

Председника поштујем, биће за све који су добро радили посао. Ко није, неће бити у Влади, све и да ми је брат рођени.

* Критиковани сте често због односа са УАЕ, углавном због тога да ниједан долар није ушао у Србију.

Било је важно стрпљење и, ево, на кредиту смо уштедели око 315 милиона евра када се у обзир узму грејс период и ниска камата. При томе, то су необележене паре које можемо да користимо како хоћемо, а не наменска средства. Показали смо свима који су критиковали, а ништа нису направили, колико смо озбиљни партнери са једном финансијски озбиљном земљом. Такође, критике по којима ни долар није ушао су бесмислице - и пре кредита је стигао новац за ракету „Алас“. Имате и „Ер Србију“.

* Како ћемо да трошимо новац?

Имамо значајан буџетски дефицит. Од 2008. године имамо неупоредиво већа издвајања за пензије. Тај новац који трошимо не зарађујемо. Зато је неопходно да се задужујемо по најповољнијим условима, јер ми само ове године милијарду и 50 милиона дајемо на камате. Једним делом ћемо вратити најнеповољније кредите који су узимани са каматом од 7,5 одсто у време владе Мирка Цветковића и део ћемо покушати да издвојимо за наш приоритетни план - отварање нових радних места.

* Имате ли већ неки план?

Радимо на томе да направимо списак 30 најугроженијих општина у Србији у којима можемо да изградимо инфраструктуру, да понудимо и подстицаје који су за нас најјефтинији и доведемо 30 компанија попут „ПКЦ груп“. То би драматично утицало на наш привредни раст.

* Може ли Ивица Дачић да остане министар унутрашњих послова?

Не бавим се спекулацијама.

* Хоће ли Бајатовић остати на челу „Србијагаса“?

„Србијагас“ ће морати да се реформише. Ту има и објективних и субјективних проблема, мораћемо да мењамо свој однос и своје понашање у „Србијагасу“, али и у другим предузећима, попут „Железница“.

* Можете ли да најавите нове инвестиције?

Очекујем да се са „Икарбусом“ и „Мерцедесом“ заврши у наредна два-три дана. Очекујем “Си Су ауто” у ФАП-у. То је као да нам је уз сав наш рад и бог помогао. Довести ту компанију са тако лошим инфраструктирним везама јесте огроман успех. То 20 година нико није урадио. „Икарбус“ ће имати 60 коопераната који ће да раде за „Мерцедес“, продаваћемо „Мерцедесове“ аутобусе и Истоку и Запад. Фински амбасадор ми је јуче рекао да очекује долазак бројних њихових компанија.

* Драган Ђилас каже да је само за рашчишћавање терена за пројекат „Београд на води“ потребна милијарда евра?

То је потпуно бесмислено, ја сам шокиран. Али ме не секира. Ту имамо чист ћар који нико не може да омаловажи. То је прича из политичког страха. Али од ДС и Ђиласу ни реч нећу више рећи. Међутим, изненадио ме је Борис Тадић који је „Београд на води“ назвао изборном манипулацијом. Тадић ме познаје, морао би да зна ко су људи с којима радимо, зна колики је значај таквог пројекта за Србију.

* Критичари кажи да тај пројекат неће производити, нити извозити ништа. Каква је онда корист?

То не разумем, ту производимо највише. И бетона и малтера и челика. Ту ћемо и „Железару Смедерево“ да запослимо и комплетну грађевинску индустрију. Немам проблем да неко лично мрзи мене или СНС, али када нешто што је толико очигледно добро нападате због личне мржње, показујете да не размишљате о земљи.

* Колико ће рашчишћавање коштати?

Рачунајте око 65 милиона евра, за то је раније направљен пројекат и то због функционалности морамо да радимо. Потребно је 16-17 месеци да се заврши. До 2017. године Србија ће изгледати другачије.