Вести

Вујовић: Договорено хитно чишћење Потпећког језера

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић најавила је хитно чишћење Потпећког језера од нагомиланог отпада који су претходних дана нанели бујични потоци преко притока реке Лим.

Министарка је навела да велика количина смећа које заврши у рекама озбиљно угрожава животну средину и да је неопходно хитно решавање проблема.

"Сведоци смо застрашујућих слика отпада који плута Дрином и Лимом. Стога је Министарство за заштиту животне средине иницирало хитан састанак са ресорним Министарством пољопривреде у оквиру ког се налази и Дирекција за воде и ''Србијаводе'' дакле јавно комунално предузеће, били су и представници ЕПС-а и на састанку је договорено да хитно морамо да интервенишемо", навела је Вујовић.

Истиче да је договорена хитна интервенција и чишћење Потпећког језера, а акцију ће спровести ЈВП "Србијаводе" и ЕПС.

"Јавно предузеће ''Србија воде'' ће хитно интервенисати у наредним данима. Предузеће ''Електропривреда Србије'' ће уклањати смеће око хидроелектране ''Вишеград'' заједно са предузећем из БиХ и то је оно што ће значајно променити слику", објашњава Вујовић.

Истиче да је потребна координација акција, да се укључи велика механизација из свих општина које су погођене том еколошком катастрофом.

"Оно што је изузетно важно је то да морамо координисати те акције. Поред чамаца и механизације, потребно је обезбедити и више стотина камиона за транспорт отпада који ће се одвозити на депонију ''Дубоко'' у Ужицу", наводи министарка.

Додаје и да су упућени захтеви за хитне састанке ресорним министарствима у Босни и Херцеговини и Црној Гори.

"Ово је вишедеценијски проблем који мора свакако да се решава у сарадњи са Црном Гором и Босном и Херцеговином пошто ми сада имамо ситуацију да је велика количина смећа из Црне Гора рекама доспела до Србије", навела је министарка.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1