Вести

Вујовић: Град Врање први добија нову опрему за сакупљање отпада

Министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић изразила је задовољство што ће Врање и Врањска Бања проблем загађења решавати користећи термалне воде за грејање, што је у Србији потпуно иновативан начин.

"Предвиђено је да 60 стамбених јединца у Врању до следеће грејне сезоне буде прикључено на такав начин грејања, што говори да се у читавој Србији боримо са загађењем на исправан начин а у вашем граду и на иновативан", рекла је Вујовић.

Вујовић је то рекла завршавајући посету Пчињском округу где је на позив председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић присуствовала свим капиталним пројектима који се тичу заштите животне средине.

"Обишли смо постројење за прераду отпадних вода. То је пример и добре праксе, јер нас широм Србије чека изградња много таквих постројења", рекла је Вујовић и додала да су важна и 22 километра канализационе мреже која иду уз постројење.

Према њеним речима, постројење ће променити квалитет живота у Врању као и котларница на биомасу која ће бити готова до краја године.

"Следећа грејна сезона биће много боља када говоримо о аерозагађењу", рекла је Вујовић и додала да честита Врању и Врањској Бањи што на иновативан начин желе да реше проблем.

Како је подсетила, они су учествовали на два конкурса вредна 17,7 милиона динара.

"На првом ће се мењати котао који ће бити прикључен на термалне воде. Користиће се геотермални начин грејања, што је иновативно, што нема нигде у Србији, ако се не варам", рекла је Вујовић и оценила да је то фантастична ствар.

Други конкурс био је намењен индивидуалним домаћинствима која ће моћи са угља да се пребаце на топлотне пумпе за геотермални извор.

Вујовић је подсетила да је потписан уговор за додатну оперму за јавно-комунална предузећа у 34 општине, којима ће бити подељени контејнери, канте, чистилице...

"Град Врање и Врањска Бања добили су 140 контејнера и 140 канти и захваљујући тој опреми грађани ће почети да селектују отпад, а то ће тек радити у пуном капацитету по завршетку регионалне депоније", рекла је Вујовић и додала да очекује брз почетак радова на депонији чије је темеље обишла.

 

 

Извор: Танјуг