Вести

Вујовић: Људски фактор узрок пожара на депонији у Ковину

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је, поводом пожара који је избио на депонији у Ковину, да је на захтев министарства недавно урађен комплетан и детаљан снимак депоније, на основу којег је утврђено да нема запаљивих гасова који би могли да доведу до пожара. Овде се ради о људском фактору, због чега је општина Ковин поднела кривичну пријаву против НН лица.

Вујовић је додала да је министарство обезбедило видео надзор за праћење стања на депонији, као и средства за затварање и рекултивацију депоније, која ће моћи да буду повучена када се пронађе адекватно решење за одлагање отпада из општине Ковин.

На наше инсистирање, у марту ове године, депонија је затворена, а отпад је привремено преусмерен на регионалну депонију у Панчеву. Након што је утврђено да гасови нису узрок пожара на депонији у Ковину, локална самоуправа је одлучила да отпад поново одлаже на својој територији до изградње трансфер станице, која је решење за отпад из општине Ковин, али и предуслов за санацију ове несанитарне депоније, рекла је Вујовић.

Министарка је наложила локалној самоуправи да појача инспекцијски надзор на депонији, док се не стекну услови да се она трајно затвори и санира, на чему се интензивно ради.

 

 

 

Извор: Танјуг