Вести

Вујовић на обележавању Светског дана заштите животне средине

Влада Републике Србије се, потписивањем Софијске декларације 2020. године, недвосмислено определила за заштиту животне средине, која је и данас један од главних приоритета државе, изјавила је потпредседница Владе и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, на обележавању Светског дана заштите животне средине.

Светски дан заштите животне средине обележен је у Београду, а поред потпредседнице Вујовић присуствовали су шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре, амбасадорка Шведске Аника Бен Давид, амбасадор Швајцарске Урс Шмид и стални представник Програма Уједињених нација за развој (УНДП) Јакуп Бериш. Тема у 2024. години је јачање отпорности на све учесталије суше које су последица климатских промена и јачање свести о важности и очувања влажних станишта и биолошке разноврсности, а Вујовић је истакла да су то области којима Министарство посвећује велику пажњу.

"Много смо урадили током четири године, како по питању унапређења регулаторног оквира, тако и кроз инвестиције у области управљања отпадом, отпадним водама и подршке привреди у зеленој транзицији. Тренутно радимо на значајном планском документу "Стратегији заштите животне средине - Зелена агенда", чије усвајање очекујемо до краја године. У претходном периоду усвојили смо и Стратегију нискоугљеничног развоја. Национално утврђеним доприносом повећали смо климатску амбицију, и намеравамо да до 2030. године смањимо емисије гасова са ефектом стаклене баште за 33,3%, у односу на 1990. Радимо и на новим законима о заштити ваздуха и заштити природе, као и осталим правним актима, како би наставили усклађивање са ЕУ регулативом", рекла је Вујовић.

Потпредседница Владе је навела да је један од најважнијих приоритета државе убрзање зелене транзиције као и да, имајући у виду амбициозне циљеве до 2050. године, мора још више да се ради у сарадњи са свим релевантним актерима.

"У овој области је важна сарадња с привредом, јер компаније својим идејама и решењима доприносе процесу зелене трансформације, која је важна и за грађане. Министарство које водим, покренуло је и националну кампању "Сарађуј, не загађуј", како бисмо подизали свест грађана о томе колико је сваки мали корак важан за унапређење стања животне средине.

Током манифестације, симболично је отворен и Јавни позив за иновативна решења за очување влажних станишта у заштићеним подручјима и у њиховој непосредној близини, уз подршку Владе Шведске кроз пројекат "ЕУ за зелену агенду у Србији".

Вујовић је захвалила партнерима - Европској унији, Влади Швајцарске, Влади Краљевине Шведске, као и Програму Уједињених нација за развој и свима који су дали допринос подизању стандарда заштите животне средине у Србији.

Данашњи догађај је, поред Министарства заштите животне средине, организовао и УНДП, уз подршку Делегације ЕУ у Србији , у оквиру Европске зелене недеље.

 

 

Извор: Танјуг