Вести

Вујовић: Нижа цена прикључка за гас - добра за екологију

Смањење цене прикључка на гас за домаћинства и до 50 одсто у перспективи ће смањити загађење и унапредити квалитет ваздуха, јер ће се домаћинства уместо на угаљ грејати на гас, поручила је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

Вујовић је поздравила измене правилника које је урадило Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, јер оне омогућавају смањење цене прикључака за домаћинство.

Kако се наводи, измене правилника о посебној врсти објеката и посебној врсти радова ступиће у наредних неколико дана на снагу.

Вујовић истиче да је то значајан корак и подстрек грађанима да масовније прелазе на грејање на гас, што ће у перспективи поправити еколошку слику Србије.

Вујовић је позвала локалне самоуправе да се више ангажују на информисању својих грађана о новим погодностима које им доноси правилник.

"Из угла министарства које водим, а којем је приоритет борба за здравију животну средину, измене правилника су веома значајне, јер мотивишу грађане да уместо грејања на угаљ, прелазе на гас. Прецизни трошкови зависе од локалних самоуправа, али до сада су за изградњу прикључка на дистрибутивну мрежу грађани плаћали и до 200.000 динара. Процене су да ће изменама правилника тај трошак бити преполовљен", рекла је Вујовић.

Вујовић наводи да су и у ресору заштите животне средине предузети важни кораци како би се пружила подршка грађанима да замене енергенти за грејања замене еколошки чистијим.

"Ове године смо расписали три конкурса за локалне самоуправе за субвенционисање замене индивидуалних котларница, као и оних у јавним установама, и за пошумљавање. Очекујем да ћемо ускоро потписати прве уговоре", рекла је Вујовић.

Вујовић је навела да је циљ подизање еколошке свести и одговорности сваке општине и града, али и сваког појединца, јер се само заједно може решити наслеђени проблем загађења који постоји деценијама.

 

Помоћићемо грађанима при куповини хибридних возила

На нашим путевима тренутно има око 4.000 електро и хибридних возила, изјавила је Вујовић и позвала заинтересоване фирме и грађане који би прешли на ову врсту превоза да се пријаве за помоћ државе.

"Само одрживим системима и већом заступљеношћу возила на алтернативни погон може се смањити загађење које долази од саобраћаја", изјавила је Вујовић.

Вујовић је рекла да Влада кроз субвенционисање куповине нових електричних и хибридних возила и изградњу неопходне пратеће инфраструктуре, подстиче прелазак на еколошки чистија возила.

"Имамо могућност да подржимо грађане кроз субвенције еко возила, а важно нам је и да имамо довољно електро пуњача да испрате субвенцију", рекла је Вујовић.

Додала је да тиме Влада и ресорно министарство показују да им је изузетно стало да се ухвате у коштац са аерозагађењем и боре са наслеђеним проблемом који траје више од 30 година.

"Ако успемо да смањимо аерозагађење и за неколико процената, ми смо успели у томе", рекла је Вујовић која је са Председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић обишла Центар за прикупљање и обраду података о саобраћају на аутопутевима.

Министарство је саопштило да је поред пет постојећих електро пуњача на наплатним станицама у Србији јавно предузеће Путеви Србије инсталирало на још три ултра брза електро пуњача који су лоцирани на наплатној станици "Београд" и платоу бивше наплатне станице "Ниш", а чија је употреба бесплатна.

Вујовић је навела да се на унапређењу квалитета животне средине ради и путем конкурса за пошумљавање и замену котларница за грејање правних и физичких лица на којима је понуђено 400 милиона динара.

"Конкурс за ова средства је завршен а први уговори ће бити потписани већ у наредних десетак дана. До сада се пријавило око 30 локалних самоуправа за замену котларница за правна лица, исто толико за пошумљавање и њих осам за замену приватних ложишта".

 

 

 

Извор: Танјуг