Вести

Вујовић: Проширење капацитета вртића, реконструкција школа и одговорна социјална политика приоритети градске власти

План градске власти јесте да проблем са недостајањем места у београдским вртићима, који је наследила, реши у потпуности до краја мандата, рекла је данас помоћница градоначелника Ирена Вујовић, гостујући на Студију Б.

– До сада је уписано 11 хиљада малишана, што је за седамсто више у односу на претходну годину. Они који су „испод црте”, са потврдама могу да оду у приватне верификоване вртиће у којима Град Београд такође субвенционише боравак малишана – истакла је Ирена Вујовић и подсетила да град са 80 одсто субвенционише боравак деце у вртићима, те да је износ који родитељи плаћају 5.540 динара, што је упола мање него ранијих година.

Акценат града јесте на проширивању капацитета, па се већ у септембру очекује отварање вртића у насељу Др Иван Рибар, а потом адаптираног објекта у Овчи и санираног објекта у Земуну, па се очекује још додатних шест стотина места у овим објектима, наравно и више када се укључе и приватни капацитети, нагласила је помоћница градоначлника. Она је истакла да је град веома задовољан сарадњом са приватним вртићима, а „од септембра ће се видети како то функционише у пракси”. Очекује се да ће се ово решење показати као боље и финансијски исплативије у односу на изградњу скупих објеката, што је раније била пракса, рекла је Ирена Вујовић.

Санација и реконструкција постојећих вртића константно се обавља, тамо где је потребно, а ове године издвојено је 20 милиона динара за те намене за пет предшколских установа на територији Београда. Улаже се, такође, и у школе, а радови су током ове године обављани у 90 објеката. Међу њима је ОШ „Иван Горан Ковачић” на Звездари, где се ради комплетна реконструкција и коју ће 1. септембра отворити градоначелник Београда. Ту су такође и гимназија у Лазаревцу, Средња туристичка школа, ОШ „Јован Стерија Поповић”, ОШ „Милан Ракић” и многе друге, прецизирала је Ирена Вујовић.

Кад је реч о школи у Дражњу, која је изгорела 2014. године, Град Београд је урадио све што је неопходно – уређан је пројекат реконструкције, расписана је јавна набавка за извођача, а по регуларној процедури тренутно се чека да се пребаци својина над земљиштем са републике на град. Оног тренутка када то буде завршено, истакла је Ирена Вујовић, кренуће се са санацијом и реконструкцијом.

Европска унија је до сада дала педесет милиона евра за трајно стамбено збрињавање ромске популације и њихова оцена је да су веома задовољни оним што је урађено у Београду. Поред стамбеног збрињавања, инклузија и запошљавање су приоритети.

– Београд води одговорну социјалну политику и ослушкује све потребе људи који припадају социјално угроженим категоријама. Управо је завршен конкурс за 235 станова у Овчи, а пре тога је додељено осамдесет монтажних кућа и 350 пакета грађевинског материјала намењених избеглим лицима. До понедељка траје и конкурс за још 50 сеоских домаћинстава и грађевински материјал у вредности од 1.500 евра – нагласила је Ирена Вујовић.

Београд има 22 клуба за старе, са шест и по хиљада чланова, где им је омогућено да квалитетније проводе своје време, похађају разне курсеве и радионице. Важно је нагласити, рекла је Ирена Вујовић, да је боравак у клубовима бесплатан и само је потребно да се најстарији суграђани учлане у њих. На захтев премијера Србије, до краја године у Београду ће се отворити још три клуба – почетком октобра у Земуну, након тога у Раковици и потом на Звездари.

Помоћница градоначелника подсетила је и на потписивање уговора за још 250 личних пратилаца за децу са сметњама у развоју, а од септембра особе са инвалидитетом добиће педесет персоналних асистената, што је раније обећавано а никад до сада испуњено.