Вести

Вујовић: Србија посвећена зеленој агенди

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је да је Србија изузетно посвећена зеленој агенди, као и зеленим капиталним пројектима, због чега је веома значајна помоћ и сарадња са француским компанијама које су широм Европе препознате као лидери у управљању отпадним водама.

На питање шта компаније у Србији могу да науче у технолошком смислу од Француске, министарка Вујовић је рекла да наша земља већ реализује неке важне пројекте и да има могућност да одабере најбоље стране и домаће консултанте како би се избегле неке грешке, али да је неопходно да има сарадњу са француским компанијама, будући да су оне препознате као лидери у управљању отпадним водама.

Министарка Вујовић је истакла да је планирано да Србија у наредном периоду реализује пројекте за више од 300 постројења за прераду отпадних вода и да је важно да се ослушкују потребе грађана.

"Француске компаније су, иначе, познате широм Европе као лидери када говоримо о управљању чврстим отпадом, о управљању отпадним водама и из тог разлога је неопходно да имамо сарадњу, дакле да они прате пројекте, да видимо која је то најбоља технологија, али та технологија се убрзано мења и напредује. Захваљујући сарадњи са страним експертима и страним развојним банкама, ми имамо могућност да одаберемо најбоље консултанте како стране, тако и домаће, као и да не направимо грешке које су можда неке друге општине и градови широм Европе правили у неком претходном периоду", навела је министарка Вујовић.

Додала је да је баш зато што Србија "граби" европске стандарде и прилагођава законе са европским директивама, неопходно да има европске партнере, њихово знање и искуство. 

"Већ имамо фантастичну сарадњу, пре свега са Француском развојном агенцијом са којом градимо регионалне центре за управљање чврстим отпадом. И имамо добро искуство када говоримо о француским компанијама које су лидери у Европи", рекла је министарка Вујовић.

Министарка Вујовић је указала да Србија нема пуно искуства у градњи регионалних центара или постројења за прераду отпадних вода, али да захваљујући посети председника Србије Александра Вучића Паризу и његовим односима са француским председником Емануелом Макроном може да се затражи помоћ при реализацији тих пројеката од оних који су најбољи у томе.

Говорећи о пројектима који су у плану и који се тренутно реализују, подсетила је да се тренутно ради регионални центар у Сремској Митровици, а када је реч о постројењима за прераду отпадних вода истиче да је завршен избор извођача за постројење у Апатину и у Бечеју, а да следе Пећинци, Прибој и Ваљево.

"Већ су кренула постројења и то су постројења до 50.000 еквивалент становника, то значи становници плус привреда која ће гравитирати ка том постројењу и оно што је неопходно јесте пратећа канализациона мрежа, дакле нисмо ми могли да изградимо постројење па онда након тога канализацију, све то мора да буде у приближно сличним терминима како би могло да почне са радом и наравно да ће нам ту бити потребно након тога помоћ при одржавању", навела је министарка Вујовић.

Министарка Вујовић је указала и да су планирани велики капитални пројекти и у Београду додајући да је Велико село изузетно комплексан пројекат чијој реализацији треба да претходе анализе, студије, додатна мерења, као и да се обезбеде потребна средства.

"То је пројекат који ће обухватити преко милион и по становника, односно еквивалент становника, дакле ми такво постројење немамо у Србији, те величине и габарита, наравно да такво постројење и заслужује наш главни град који је метропола и зато то дуго и траје. Та постројења су свакодневна тема свих нас и да смо веома посвећени на реализацији тих пројеката и да нам је неопходна помоћ, ево у овом случају кад говоримо о француским компанијама, управо и њихово искуство", појаснила је министарка Вујовић.

Нагласила је да су важне активности и пројекти министарства за замену котлова и прелазак на еколошки прихватљивије енергенте.

"То су ствари којима је Влада Србије посвећена и зато смо и говорили да је увек један од приоритета заштита животне средине. И то се сад стварно види.  Много коштају ти пројекти, много је времена неопходно да се они израде, али исто тако већ имамо резултате на терену и то је оно што говори у прилог томе да се трудимо да испунимо све оно што смо обећали", рекла је министарка Вујовић.

Министарка Вујовић је навела и да се Србија увек трудила да обезбеди средства, не само од Европске развојне банке већ и кинеског кредита, како би градила зелену инфраструктуру да би реке, земљиште и ваздух били чистији.

"Не можете само гледати ниједан сегмент животне средине вода дакле и тај аспект постројења за пречишћавање отпадних вода. Паралелно са тим се раде управо и регионални центар, и регионални центар је да скуп објеката који чине модерну депонију и регионални или рециклажни центар како када. Где сваки објекат има своју функцију, где се у најбољем и најсавременијем могућем смислу третира чврсти отпад, Министарство животне средине, обично инсистира на механичко-биолошком третману тог отпада како би се испоштовали принципи циркуларне економије", навела је министарка Вујовић.

 

 

 

Извор: Танјуг