Вести

Вујовић: У наредних пет година капитални зелени пројекти

Уочи Светског дана заштите животне средине, који се обележава 5. јуна, у специјалном резервату природе "Обедска бара", организован пригодан програм за децу и садња храстова лужњака у којој су сa најмлађима учествовали министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.

Вујовић је истакла да ће Србија у наредних пет година реализовати капиталне зелене пројекте који ће променити слику земље, када је реч о заштити животне средине.

Подсетила је да је "Обедска бара" друго заштићено подручје у свету са великим историјским значајем и нагласила да Министарство заштите животне средине брине о заштићеним подручјима и одваја значајна средства.

Како је додала, 250 милиона динара је већ пребачено у националне паркове и заштићене просторе.

"Трудићемо се да у наредном периоду још више улажемо и бринемо о томе. Такође, мењамо и закон о заштити природе где ће бити повећан степен заштите, али и територије заштићених подручја”, рекла је Вујовић.

Додала је да се улаже у зелене капиталне пројекте, фабрике за прераду отпадних вода, рециклажне центре.

Вујовић је поручила да су едукација и подизање свести о значају животне средине важни јер сви морају да брину о животној средини.

“Надам се да ће, сваки пут када говоримо о томе и промовишемо здравију животну средину и бољи стандард људи кроз њу, свако од нас да контролише себе и да се заједно трудимо да чувамо природу што више можемо”, рекла је Вујовић.

 

 

Извор: Танјуг