Вести

Вујовић: У Новом Пазару 40.000 нових садница до краја године

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић најавила је да ће до краја године у Новом Пазару бити засађено 40.000 нових садница у склопу пројекта пошумљавања за који су том граду додељена средства на конкурсима министарства.

Вујовић је обилазећи локацију у близини манастира Ђурђеви ступови, на којој је већ засађено око 15.000 нових стабала, истакла да је то изузетно важна акција и да ће се радити на пошумљавању и озелењавању у још око 40 јединица локалне самоуправе.

"Ово је један од начина да скренемо пажњу и подигнемо свест о заштити животне средине. Нови Пазар има проблем са прекомерним загађењем, пре свега у грејној сезони и зато је министарство које водим, поред пошумљавања, суфинансирало и замену котларнице у спортској хали "Пендик". То ће много значити за грађане Новог Пазара јер је хала смештена у самом центру града, добиће два нова котла на пелет, а пројекат је вредан око 5,5 милиона динара", рекла је Вујовић.

Вујовић је истакла да се водило рачуна и о директној подршци грађанима за њихова ложишта у кућама и становима јер су према проценама, ложишта у домаћинствима старија од 10 година.

"У замену индивидуалних ложишта биће уложено укупно 10 милиона динара и ту није крај. Разговарали смо са руководством шта још можемо да урадимо за Нови Пазар у наредном периоду и који су то еколошки пројекти које можемо да спроведемо. У току је и конкурс за заштиту земљишта и надам се да ће град конкурисати са адекватним пројектом", рекла је Вујовић.

Током посете, Вујовић је са руководством града обишла и несанитарну депонију, која је, како је навела, један од највећих проблема и неопходна је њена санација и рекултивација.

"Са градоначелником Нихатом Бишевцем разговарала сам о скором затварању ове депоније. Пројекат постоји из 2012. године, али је потребна његова ревизија, којом ће бити дефинисано фазно затварање депоније", указала је Вујовић.

Вујовић је навела да је министарство прошле године пребацило средства за пројекат Регионалног система за управљање отпадом за Тутин, Рашку и Нови Пазар и додала да ће се врло брзо кренути са пројектовањем како би у догледно време почели радови.

 

 

 

Извор: Танјуг