Вести

Вујовић у Новом Саду обишла прву компостану зеленог отпада у Србији

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је у Новом Саду прво постројење за компостирање зеленог отпада у Србији, које ће допринети модернизацији система управљања отпадом и подизању стандарда животне средине.

Захваљујући овом постројењу, наводи Вујовић, биљни отпад прикупљен на територији Новог Сада се неће одлагати на депоније, већ ће бити третиран и поново коришћен, чиме се задовољава принцип кружне економије.

"Зелени отпад неће више заузимати капацитете депоније, већ ће бити прерађен у компост, који може да се користи као квалитетно органско ђубриво, за одржавање зеленила на јавним површинама и на други начин. На овом месту ће се производити и дрвна сечка, коју ће јавно комунално предузеће „Градско зеленило“ убудуће користити за грејање, и тиме ће смањити и аерозагађење у овом делу Новог Сада", рекла је Вујовић и честитала директору ЈКП „Градско зеленило“ Милошу Егићу на првој модерној компостани у земљи.

Вујовић је истакла да је постројење још један корак у спровођењу Зелене агенде, а изграђено је уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу (GIZ). Вујовић је додала да Нови Сад спроводи и друге пројекте у сарадњи са министарством, као и да овај град тек очекују капиталне зелене инвестиције.

Директорка Немачке организације за међународну сарадњу (GIZ) Даниела Функе истакла је да је задовољна што је, изградњом компостане у Новом Саду дата подршка Немачке развоју циркуларне економије у Србији и што је ново постројење пример како кружна економија функционише у пракси, уз позитиван утицај на заштиту животне средине.

 

 

Извор: Танјуг