Вести

Вујовић: У овој години 253 милиона динара за заштићена подручја

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је да Министарство наставља са убрзаном реализацијом средстава како намењених унапређењу квалитета ваздуха, тако и заштити природе, истичући да су потписани уговори о суфинансирању заштићених подручја за 2021. годину са њиховим управљачима, којима је опредељено нешто више од 253 милиона динара.

“Природа је наше највеће богатство и она не може да чека. Наша је обавеза да бринемо о заштићеним подручјима и ми ту обавезу озбиљно схватамо. У овој години су потписани уговори са 35 управљача, на основу којих ће им ресорно министарство доделити 253 милиона динара за бригу о овим зонама током 2021.“, рекла је Вујовић.

Субвенције Министарства заштите животне средине се односе на финансирање радова и других трошкова, на пословима који су дефинисани одредбама Закона о заштити природе.

Обезбеђеним средствима се, између осталог, суфинансира уређење простора и одрживо коришћење природних ресурса, затим израда и спровођење програма и пројеката уређења простора, развој сеоског и еко-туризма, органске пољопривреде, коришћење обновљивих извора енергије, очување и унапређење културног наслеђа и агробиодиверзитета, а посебно уређење и изградња приступних и интерних саобраћајница и паркинга, стаза за шетњу, бициклистичких и других стаза, видиковаца, одморишта, као и уређење парк шума, паркова, дрвореда и зелених површина.

Предвиђено је, такође, да се из ових средстава суфинансира и чување, одржавање и презентација и промоција заштићених подручја, затим организовања образовних и истраживачких кампова, школа у природи, или изградња и одржавање визиторских центара, набавка катамарана, других средстава за превоз посетилаца и друге активности којима је циљ унапређење, очување и брига о заштићеним подручјима.

 

 

 

Извор: Танјуг