Вести

Вујовић: Улажемо у бољи квалитет ваздуха у Нишу

Потпредседница Владе и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је радове на замени котларнице у згради Универзитета у Нишу, која већ деценијама представља извор аерозагађења у центру града, а сада се проблем решава уз подршку Министарства.

Пројекат замене котларнице и прелазак на еколошки прихватљивији енергент вредан је 19 милиона динара.

"Кад се пројекат реализује, нова котларница на гас осетно ће унапредити квалитет ваздуха у овом делу града, а аерозагађење из овог извора постаће прошлост. Колико је овај пројекат важан за грађане, најбоље говори то што је зграда Универзитета лоцирана у строгом центру Ниша, између Нишаве и Нишке тврђаве, на веома прометном месту. На котларницу су прикључени и Студентски културни центар, Универзитетска библиотека и Регионална привредна комора Ниш. Пројекат ће донети чистији ваздух за све кориснике ових објеката, као и за све Нишлије", рекла је министарка Вујовић.

Министарка Вујовић истакла је да је у плану Министарства заштите животне средине гашење и осталих котларница на чврсто гориво у Нишу, пре свега градских котларница Књажевачка и Пантелеј, чија се реализација очекује ускоро.

Према њеним речима, унапређење квалитета ваздуха за Владу Србије и Министарство заштите животне средине остаје један од најважнијих приоритета. Зато ће се, како додаје, у наредном периоду у овој области још брже радити.

"Чекају нас значајна улагања, не само у Нишу, већ широм Србије. У склопу визије "Србија 2027", план је да, уз пуну подршку нашег председника, уложимо значајна средства у бољи квалитет ваздуха и да до 2027. године заменимо 200 котларница. То је оно на чему радимо данас, за заједнички успех и напредак сутра", закључила је министарка Вујовић.

 

 

 

Извор: Танјуг