Вести

Вујовић: Влада ради на томе да што пре модернизује рециклажне центре

Потпредседница Владе и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић синоћ је била на депонији „Дубоко“ у Ужицу, где припадници штаба за ванредне ситуације уз помоћ ватрогасаца чине све како би се локализовао и угасио пожар, због којег је Ужице прогласило ванредну ситуацију на делу територије. 

Вујовић је обишла локацију заједно са начелником Сектора за ванредне ситуације МУП-а Луком Чаушићем и градоначелницом Јеленом Раковић Радивојевић, након чега је присуствовала седници штаба за ванредне ситуације како би се утврдили наредни кораци. 

„Трудимо се да сви будемо максимално ангажовани како би се пожар што пре локализовао. Желим да захвалим припадницима МУП-а, штабу за ванредне ситуације који су овде на терену, ватрогасним екипама. Хвала и свим локалним самоуправама, као и приватним путарским предузећима који су своју механизацију усмерили у Ужице, како би се што пре угасио пожар. Овакве сцене и ситуације морају да постану прошлост у Србији. Влада Србије интензивно ради на томе да што пре модернизујемо регионалне и рециклажне центре широм Србије. 'Дубоко' је свакако приоритет, али је и најкомплекснији пројекат који захтева обимне радове, посебно имајући у виду да ће се, док се радови изводе, и даље одлагати отпад на овој локацији“, рекла је Вујовић.

Вујовић је подсетила да је Министарство у 2021. години већ уложило 96 милиона динара како би се проширило тело депоније, урадила стабилизација и спречило настајање клизишта, а уз пројекат чија реализација ускоро креће, могућност новог пожара и загађења биће сведена на минимум.

„У најкраћем року кренуће се у одабир извођача, а након тога следи пројектовање које ћемо настојати максимално да скратимо. Замолићемо и кредиторе да убрзају своје процедуре, како бисмо што пре могли да кренемо са радовима. По реализацији пројекта, век трајања депоније биће најмање двадесет наредних година“, рекла је Вујовић додајући да је дошла у Ужице како би се на терену уверила да има довољно механизације.

„Морамо да радимо брже и да санирамо ову ситуацију што пре. Чека нас велики посао како би 'Дубоко' постало регионални центар по европским стандардима и најмодернији центар у овом делу Србије“, рекла је Вујовић.  

 

 

 

Извор: Танјуг