Вести

Вујовић: За бољи квалитет ваздуха улажемо 15,6 милиона динарa

Министарка заштите животне средине Владе Републике Србије Ирена Вујовић, након што је обишла радове на регионалној депонији у Пироту, посетила је и Град Ниш, којем је министарство кроз конкурсе за унапређење квалитета ваздуха доделило 15,6 милиона динара.

Вујовић је прецизирала да је за замену ложишта у домаћинствима, из буџета министарства Нишу додељено 12 милиона динара, а за пројекте пошумљавања и озелењавања 3,64 милиона.

Индивидуална ложишта су један од већих извора загађења, и желимо да помогнемо Нишлијама да пређу на еколошки чистије енергенте. Ми смо средства пребацили граду, који ће ускоро расписати конкурс за расподелу субвенција грађанима. Очекујем да ће то у великој мери да допринесе да квалитет ваздуха буде значајно бољи. Такође, кроз озелењавање и нову садњу, Нишлије ће добити зелена острва и коридоре на општинама Пантелеј и Палилула рекла је Вујовић

Вујовић је позвала руководство Ниша да прати и нове конкурсе министарства, припрема пројекте и да искористи подршку коју држава нуди.

У фокусу министарства које водим, ове године је више него икад брига за чист ваздух и то је један од наших главних циљева. Зато смо, већ на почетку године, по први пут расписали и спровели конкурсе за замену дотрајалих ложишта. Били смо брзи, али био је и Ниш. Честитам градоначелници Драгани Сотировски, на брзо припремљеним пројектима рекла је Вујовић.

Вујовић је истакла да министарство на чијем је челу, у Нишу спроводи и значајан пројекат изградње постројења за пречишћавање отпадних вода, вредан 50 милиона евра. То је, према њеним речима, један од најсложенијих пројеката у области заштите животне средине који се финансира из Еврпске уније средстава.

Вујовић је навела да је у Нишу започет још један велики пројекат уз подршку кинеских партнера који спроводи Министарство грађевинарства, а реч је о санацији и проширењу градске депоније, с циљем да постане регионални центар.

Ово је доказ да смо потпуно посвећени еколошким проблемима и зато ћу још једном да истакнем да нема места политизацији ове теме. Ово мора да буде област која уједињује сваког грађанина, јер сви дишемо исти ваздух и свима нам је стало да урадимо највише што можемо како бисмо историјске проблеме из ове области што пре и што ефикасније решили поручила је Вујовић.

 

 

 

Извор: Танјуг