Вести

Вујовић: За пројекте заштите земљишта 333 милиона динара

Министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић потписала је са градоначелницима и председницима општина уговоре о суфинансирању реализације пројеката заштите и очувања земљишта као природног ресурса.

Вујовић је навела да ће пројекти бити суфинансирани у 43 града и општине, којима су на јавном конкурсу одобрена средства, а за ове намене ће из буџета Министарства у овој години бити издвојено готово 333 милиона динара.

Ово је само један у низу конкурса за суфинансирање еколошких пројеката широм Србије који смо расписали ове године, а интересовање градова и општина је велико, рекла је министарка.

Вујовић је похвалила градове и општине за квалитетно припремљене пројекте чија ће реализација омогућити бољи живот грађанима, објаснивши да су поменута средства намењена за санацију локација на којима су некада биле депоније, ерозивног земљишта, одрона и клизишта.

Према њеним речима, циљ је да на месту девастираног земљишта буду изграђени еко паркови и зелени простори које ће грађани моћи да користе.

Министарка је указала на велики значај ових пројеката јер директно доприносе очувању природе и земљишта као природног ресурса, истакавши као посебно важне пројекте санације и рекултивације земљишта у близини речних сливова.

Вујовић је напоменула да је планирано да сви пројекти буду реализовани до 30. новембра, тако да ће се резултати видети већ у овој години у Бору, Зајечару, Новом Пазару, Осечини, Зрењанину, Смедереву и другим градовима и општинама.

Ми ћемо наставити истим темпом да улажемо у пројекте заштите животне средине ради очувања природних ресурса, јер на тај начин подижемо и квалитет живота наших грађана, поручила је Вујовић.

 

 

Извор: Танјуг