Вести

Вујовић: Законом против гасова који изазивају ефекат стаклене баште

Закон о климатским променама који је усвојила Влада Србије треба да допринесе смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште (ГХГ) и обезбеди прилагођавање измењеним климатским условима, изјавила је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

Предлог овог закона Влада Србије је јуче усвојила и упутила га Скупштини Србије у даљу процедуру.

"Очекујем да ће се, у складу са процедуром парламента овај предлог у наредном периоду наћи пред посланицима. По његовом усвајању, добићемо правни оквир за даље кораке којима је циљ да се смањи емисија гасова са ефектом стаклене баште и да се брже прилагођавамо измењеним климатским условима. То је наш циљ и један од пет стратешких циљева Европске уније, као и основа зелене и циркуларне економије", изјавила је Вујовић.

Вујовић је нагласила да је Предлог закона о климатским променама резултат сарадње и залагања свих надлежних ресора у Влади.

Предлог закона прописује доношење Стратегије нискоугљеничног развоја Републике Србије са Акционим планом у року од две године, чије ће важење бити десет година од ступања на снагу овог прописа.

Вујовић је додала да ће се, његовим усвајањем испунити обавезе према Оквирној Kонвенцији УН о промени климе и споразума из Париза.

"То ће бити још један корак који нас приближава правним тековинама Европске уније", подвукла је Вујовић.

Предложеним законом Србија задржава право да креира законодавни оквир и поставља циљеве развоја, узимајући у обзир све специфичности привредног и енергетског сектора и друге националне социо-економске параметре.

 

 

 

 

Извор: Танјуг