Вести

Вујовић: Заштитићемо здравље грађана и животну средину

Потпредседница Главног одбора Српске напредне странке, потпредседница Владе и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић учествовала је у разговорима са грађанима у Љубовији на тему могућег отварања рудника литијума у Јадру, заједно са председником Србије Александром Вучићем, ресорним министрима и представнцима фирме Рио Тинто. О закључцима са састанка и о утицима након разговора, за "СНС Информатор" каже да смо видели колико је значајно када на челу државе имамо истинског лидера који је спреман да саслуша свако мишљење и питање, да сваком грађанину одговори, као и да пред грађане доведе представнике компаније Рио Тинто да и они одговоре на сва питања и дилеме грађана.

Председник Вучић је јасно ставио до знања представницима компаније да ће и у случају пројекта "Јадар" остати непоколебљиви заштитник државе Србије и њених грађана, као и да компанији неће бити нимало лако у нашој земљи уколико жели да настави с пројектом, јер ћемо од њих захтевати највише могуће стандарде заштитe животне средине, какви се примењују и у ЕУ. Захваљујући том разговору, грађани су се уверили да ће њихов интерес бити апсолутни приоритет и да нећемо дозволити реализацију пројекта, уколико компанија не докаже да ће у раду применити најбоље доступне технологије. Пројекат "Јадар", у последње време, главни је инструмент који опозиција користи у политичке сврхе, како би ширењем лажних информација и застрашивањем грађана покушала да се на улици, насилно и мимо воље већине грађана, дочепа власти. Грађани су то одавно прозрели и зато им на изборима не поклањају поверење. За разлику од њих, ова власт је поново показала да је достојна датог поверења грађана. Без обзира на препреке које му постављају политички опоненти, председник Вучић је још једном потврдио да је увек спреман за демократски дијалог и беспоштедну борбу за напредак Србије.

* Чега се плаше грађани када је реч о пројекту рударења литијума у долини Јадра?

- Свакога од нас, грађане, представнике Владе и стручњаке, највише интересује да ли ће процес производње, који Рио Тинто планира, имати утицаја на животну средину и здравље људи. Зато од компаније очекујемо да недвосмислено докаже да би у раду примењивала најсавременије технологије које ће бити апсолутно безбедне и по здравље грађана и по околину. Охрабрује што су, током разговора у Љубовији, представници компаније показали спремност да саслушају и да унапреде првобитна решења тамо где се показало да постоји таква потреба, као што је случај са решењем за одлагање отпада. На захтев председника Вучића, компанија се обавезала да уложи додатна средства у изградњу депоније која ће бити вишеструко обезбеђена. Наставићемо да инсистирамо да се унапреди сваки аспект, све док Рио Тинто не докаже да технологије које планира да користи неће имати негативан утицај на квалитет ваздуха, воде и земљишта и да је пројекат потпуно безбедан по здравље људи и животну средину.

* Како коментаришете досадашњи ангажман људи из струке?

- Бројни су представници академске заједнице који су, свесни значаја литијума за бољу будућност Подриња и целе Србије, покушали објективно да сагледају до сада доступне информације и да воде конструктиван дијалог о пројекту, како би својим знањем и експертизом, допринели проналажењу најбољих решења. То је очигледно сметало представницима злонамерне опозиције. Угледни професори су, због својих ставова који се не свиђају опозицији, често били мета срамних јавних напада и осуда. Зато су се, на жалост, у последње време гласније чуле присталице опозиције, попут Драгане Ђорђевић и Ратка Ристића, којима је циљ да за рачун својих политичких финансијера застраше грађане апокалиптичним, измишљеним причама о последицама рударења, које су касније и сами демантовали. Без обзира на прљаву политичку борбу коју води опозиција и њихове присталице, наставићемо да инсистирамо на аргументима и на Студији о процени утицаја на животну средину, која ће показати да ли су задовољени сви савремени стандарди заштите животне средине. Председник Вучић је позвао све представнике струке да се укључе у разговоре и радна тела која ће се бавити пројектом, како оне који рационално промишљају о развојној шанси експлоатације литијума за напредак Србије уз поштовање високих стандарда који ће осигурати очување природе и здравље људи, тако и оне који ће можда изразити сумњу у могућност Рио Тинта да очува екосистем и произведе метал литијум по највишим стандардима ЕУ. Циљ је да сагледамо све могуће аспекте, како бисмо имали прецизне информације, конструктиван дијалог и како бисмо тек тада, заједно, донели најбољу одлуку у интересу свих грађана Србије.

* Како коментаришете то што се на разговору нису појавили представници опозиције, који су најгласнији у осуди овог пројекта? Шта они, заправо, желе? Зашто су против, а ни не знају шта ће показати студије о процени утицаја рудника на животну средину?

- Опозиција је имала своје представнике, али оне који нису јавне личности, а задатак им је био да покушају да дискредитују разговоре. Нисам изненађена таквим потезом, а ни кукавичлуком њихових опозиционих ментора који се нису лично појавили. Они се, такође, никада нису одазвали ниједном позиву председника Вучића на конструктиван разговор, јер их очигледно ништа не интересује, осим њихове политичке добити. Зато је очекивано да осуђују пројекат, иако јавности још нису доступне чињенице о производњи и технологијама, јер компанија још није предала Студију о процени утицаја на животну средину Министарству заштите животне средине. У време док су били на власти, по њиховим наводима, литијум је био развојна шанса, а данас су челници опозиције најгласнији противници, јер данас у литијуму виде политичку шансу. Опозиција је већ дуже време у безуспешној агресивној кампањи рушења власти у којој литијум има значајну улогу и служи као параван за испуњење њиховог политичког сна, који је унапред осуђен на пропаст.

* Зашто опозиција жели сада да отера Рио Тинто из Србије, а када су били на власти 2001. године, довели су ову компанију у Србију и 2006. и 2011. године усвајали су законе у њихову корист?

- Лицемерје опозиције није за грађане никаква новост. Тачно је да су у време док су били на власти довели Рио Тинто и истицали да је то највећа развојна шанса за нашу земљу коју не смемо да пропустимо. Тада су компанији дали све кључне дозволе, мењали су законе у њихову корист и чинили апсолутно све да се пројекат што пре спроведе, а да ни реч нисмо чули о заштити животне средине. Сећамо се и да су у Стратегији управљања минералним сировинама коју су сами својевремено усвојили, већ рачунали да ће у 2020. рудник литијума бити отворен. Да су они остали на власти, сигурно би се увелико рударио литијум прљавим технологијама, а грађане ништа не би ни питали. Наша одговорна власт сматра да су грађани ти који ће одлучивати о свему и зато ће сваки процедурални корак бити транспарентан, а сваки документ у процедури израде студије биће на јавном увиду и доступан свима за коментаре и сугестије. Све релевантне коментаре грађана и струке, уврстићемо у коначна документа. Захтеваћемо од компаније да испуни највише стандарде заштите животне средине, а без чврстих доказа да ће то и учинити, нећемо дозволити реализацију пројекта.

* Када ће бити готове студије о процени утицаја рудника на животну средину? Када ћемо заиста моћи да знамо како ће рудник утицати на здравље људи?

- У наредне две године могли бисмо да очекујемо да Студије о процени утицаја на животну средину за сва три дела пројекта - рударски, процесни и део који се односи на управљање отпадом, буду готове. Први процедурални корак је направљен за рударски део пројекта и компанија је Министарству заштите животне средине доставила Захтев за одређивање обима и садржаја за израду студије. Нисмо били задовољни достављеним документом и захтевали смо од Рио Тинта да га допуни. Чим смо утврдили да је компанија доставила све тражене податке и да је захтев уредан, ми смо га објавили. Од 17. септембра документ је на увиду јавности који ће трајати 15 дана. Увид је омогућен на веб сајту Министарства заштите животне средине, Града Лознице и Општине Крупањ, као и у просторијама ових институција сваког радног дана од 11 до 14 часова. Ова и сва остала документација, у свакој појединачној фази и за сваки део пројекта, биће на увиду јавности и сви заинтересовани ће моћи да дају сугестије како би се унапредио финални документ. Следећи корак био би доношење Решења о обиму и садржају студије и на крају разматрање Студије о процени утицаја на животну средину. Када компанија достави све три Студије о процени утицаја на животну средину њих ће, поред тима у Министарству које водим, прегледати домаћи и страни релевантни стручњаци, како бисмо сагледали сваки детаљ. Након тога следе свеобухватни разговори, а затим ћемо заједно са грађанима доносити одлуку о томе у ком смеру ће се Србија даље развијати.

* Да ли ће држава Србија својим грађанима гарантовати здраву животну средину и очување здравља становништва?

- Здравље грађана и очување животне средине су за нас апсолутни приоритет и без чврстих гаранција да ће бити потпуно заштићени - нема ни реализације пројекта. Ми смо већ показали грађанима да овој важној теми приступамо озбиљно и одговорно. Уз пуну подршку председника Вучића, захтевали смо од компаније да, уколико жели да спроведе пројекат у нашој земљи, обезбеди најновије технологије и докаже да ће производни процес да се одвија уз максималну бригу о грађанима и животној средини. Наставићемо да унапређујемо прописе и усклађујемо их са ЕУ регулативом, а наставићемо и са набавком нове опреме за мониторинг и праћење радова. Подизаћемо капацитете инспекција, како бисмо најбоље могли да контролишемо испуњеност наших строгих захтева. Као одговорна власт, нећемо правити  компромисе када је реч о здрављу људи и животној средини - и то је наша порука и најважнији захтев који Рио Тинто мора да испуни, уколико жели да остане и ради у нашој земљи. Наша визија је да Србија направи корак даље и, уколико буде доказано да је безбедна производња ове стратешки важне руде, уместо да  искључиво продајемо сировине, желимо да заокружимо процес производње и да се код нас у Србији отвори фабрика за производњу батерија за електричне аутомобиле.

 

Очистили смо 1.000 депонија за четири године

* Докле се стигло са пројектима којима се решава проблем управљања отпадом и депоније широм земље?

- Управљање отпадом један је од највећих еколошких проблема у Србији, којим се нико пре ове власти није системски бавио. Ову власт су сачекали проблеми стари по 30, 40 и 50 година, за које је потребно време, како би се системски решили. За разлику од свих пре нас, када сам преузела ресор пре четири године, нисмо окретали главу, већ смо правилно управљање отпадом одредили као један од три главна приоритета у раду Министарства. Направили смо планове, обезбедили средства и сада улажемо више него што се икада пре улагало како бисмо раскрстили са лошим еколошким наслеђем и увели ред у област управљања отпадом. За четири године успели смо да очистимо више од 1.000 дивљих депонија, а чистили смо по приоритету прво оне локације које су највише сметале грађанима. Значајна средства су уложена у пројекте затварања и санације несанитарних депонија. Санирали смо осам несанитарних депонија, на којима се деценијама неправилно одлагао отпад, док је у току санација још шест депонија у Суботици, Тополи, Прокупљу, Пожеги, Зрењанину и Руми. Изградњом модерних центара за управљање отпадом на којој вредно радимо, створићемо услове да затворимо бројне друге несанитарне и очистимо дивље депоније на територијама градова и општина које ће гравитирати ка тим центрима. Према визији развоја Србије године коју је представио председник Вучић, до 2027. године изградићемо девет регионалних центара, који ће за 62 локалне самоуправе решити проблем одлагања отпада на начин на који се је решен и у развијеним земљама.

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА