Вести

Вујовић: Животна средина један од три приоритета Владе Србије

Животна средина је један од прва три приоритета Владе Србије, а у прилог томе говори и чињеница да је ребалансом буџета за четири милијарде динара увећан буџет Министарства заштите животне средине, изјавила је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

На отварању Регионалне конференције "Транзиција ка зеленој економији", министарка је подсетила да је зелена агенда за Западни Балкан усвојена у новембру 2020. године и да се на спровођењу декларације из Софије, у Србији између осталог формира радна група за имплементацију ове агенде у којој ће бити представници 18 републичких институција.

"Задатак ове радне групе јесте да што боље интегрише зелену агенду са националним циљевима и процесом приступања Европској унији", објаснила је Вујовић.

Вујовић је навела да је Србији потребно више од 350 постројења за прераду отпадних вода, 10.000 км канализационе мреже, као и да у земљи има 3.500 идентификованих дивљих депонија.

Говорећи о проблемима са којима се Србија суочава у овој области Вујовић је као кључне истакла проблеме са аерозагађењем, затим отпадним водама као и управљање чврстим отпадом и додала да ће се у циљу њиховог решавања градити 27 фабрика за прераду отпадних вода, регионални рециклажни центри у осам региона.

Истакла је и да Србија ради на усаглашавању законодавног оквира са ЕУ као и да ствара услове за одрживи развој и климатски неутрално друштво.

"Прошле године је припремљена мапа пута за циркуларну економију, а посебан стратешки документ у оквиру циркуларне економије јесте трогодишњи програм са пратећим акционим планом који ће бити готов до краја ове године", рекла је Вујовић.

Према њеним речима, важан корак урађен у правцу нискоугљеничног развоја јесте недавно усвајање Закона о климатским променама.

"У току је израда програма за заштиту ваздуха са акционим планом као и пуно закона који се усаглашавају са законодавством Европске уније", навела је министарка.

Додала је да Министарство заштите животне средине планира и низ инфраструктурних пројеката везаних за квалитет ваздуха и да се већ ради на замени котларница широм Србије као и на пошумљавању.

 

Подршка локалним самоуправама за уклањање дивљих депонија

Вујовић je упутила позив градовима и општинама да кандидују пројекте за превенцију нелегалног одлагања и уклањање отпада, које ће Министарство у овој години суфинансирати са 75 милиона динара.

Вујовић је навела да ће средства бити додељена у максималном износу од 80 одсто оправданих трошкова, а најмање 20 одсто трошкова сносиће град или општина, при чему ће главни критеријуми за доделу средстава бити степен општег утицаја и значај пројекта за животну средину, као и спремност пројеката.

Вујовић је указала на то да је рок за пријаву почео да тече 7. јуна, а трајаће до 22. јуна ове године, поручивши локалним самоуправама и градским општинама које имају проблем с дивљим депонијама на својој територији, да искористе прилику и пријаве пројекте како би добиле подршку државе.

Према њеним речима, ресорно министарство је по први пут расписало овакав конкурс, јер у Србији, на жалост, има велики број дивљих депонија, које су често у близини река или у градским зонама близу насеља.

Одлучни смо у намери, да заједно са локалним самоуправама, решавамо овај вишедеценијски проблем, а конкурс је први корак у том смеру, нагласила је Вујовић и додала да су планиране и појачане контроле, како једном очишћене и ревитализоване локације, не би поново постајале депоније.

Документација потребна за конкурс доступна је на интернет страници Министарства и на порталу е-Управе. Коначне ранг листе биће објављене на интернет страници Министарства и порталу е-Управе.

 

 

Извор: Танјуг