Вести

Жарић Ковачевић: Наставак реформских активности и процеса

Министарка државне управе и локалне самоуправе Републике Србије Јелена Жарић Ковачевић доделила је данас, у оквиру програма обележавања Дана матичара, плакете најефикаснијим матичним службама у Србији и том приликом најавила наставак реформских активности и процеса, укључујући унапређење концепта вођења матичних књига.

"Министарство је започело припрему новог закона у овој области рада ради даљег унапређења и ви ћете бити позвани да у току процеса јавне расправе учествујете у његовом креирању", поручила је Жарић Ковачевић присутнима.

Награђене матичне службе налазе се у Нишу, Суботици и Краљеву, а министарка истиче да је улога матичара једна од најзначајнијих улога у јавно - службеном систему.

"Посао матичара остаје пресудан за очување идентитета једног народа. Сведочите важним тренуцима у животима грађана и ваша преданост послу, одговорност и професионализам доприносе да сви ти тренуци буду забележени и запамћени на прави начин", рекла је Жарић Ковачевић.

Жарић Ковачевић је нагласила допринос матичара развоју електронске управе, подсетивши да су у претходном периоду дигитализацијом матичних књига створени услове за електронску размену података о грађанима из матичних књига између органа јавне управе.

Према њеним речима, дигитализација матичних књига допринела је свеукупној модернизацији јавне управе и квалитету појединачних услуга, које су намењене грађанима.

"Много труда и енергије уложено је да све матичне књиге из папирног облика буду преписане у електронски. Завршили сте велики посао и тиме омогућили да данашњи Регистар матичних књига буде важан ресурс за ефикаснији рад целе управе, јер ова службена евиденција представља основ за остваривање широког спектра права грађана из различитих области, почев од здравствене, дечије и социјалне заштите, до школовања, запослења и даље", рекла је Жарић Ковачевић.

Помоћница министарке државне управе и локалне самоуправе Марина Дражић истакла је да је отпочело процес креирања јединственог регистра са подацима из матичних књига рођених, венчаних и умрлих у једну електронску књигу.

 

 

 

Извор: Танјуг