Вести

Заслужена победа

Следећи је резултат у Вождовцу, листа За европски Вождовац- Борис Тадић 13598 гласова или 29,25% ,17 мандата, Српска напредна странка Томислав Николић 13855 гласова или 29,81% односно 18 мандата. Не интересују вас ови мали остали.

У Земуну Српска напредна странка, ту недостају два бирачка места која ће за 0,05 променити, и то смо на једном ми победили, на једном ДС, дакле ништа неће променити, на Вождовцу сам вам дао пресек са свих 82 бирачких места, дакле са свих бирачких места прецизне резултате, а онда ћу вам рећи шта се управо одиграва на Вождовцу. У  Земуну ми 33,97, За европски Земун 27,56%, ЛДП 4,24%, СРС др Војислав Шешељ 10,18%, СПС 7,02%, мислим да ће бити на 6,98, ДСС 7,05% за 19 гласова су испред СПС, Листа за толеранцију 2,20%, Земунски покрет 4,61%, Покрет социјалиста 1,23%. Дакле то су вам резултати за Земун, а ја ћу вам после конференције поделити резултате да имате и за Земун и за Вождовац тако да можете да користите. То су тачни подаци.

 

 

 

Наиме шта се сада збива, ОИК у Вождовцу исти су резултати као наши, записнике имамо па не може да буде лажи и преваре и по њима смо ми  победили, они су сада узели и поништили су одлуку ИК 8 према 7 због невероватног разлога зато што је један човек на једном месту иако се број листића слаже и све се слаже, зато што је неписмен гласао крстићем, иако то неће ништа променити, поништили су на три бирачка места и без та три бирачка места СНС има 13285, ДС 13077, дакле и тако СНС је за 215 гласова испред ДС. Ми у СНС смо вама новинарима који долазите на наше конференције рекли да идемо на изборе да победимо и пре свега ја сам рекао да ћу сносити одговорност ако се тако нешто не догоди. Многи сте помислили да није нека шала у питању, да ми то не мислимо озбиљно, међутим слоган који смо истакли у финишу изборне кампање је „једино СНС може да победи ДС и Млађана Динкића“ показао се као истинит. Ми смо показали своју кредибилност, подигли морал људима иако смо знали да на Вождовцу заостајемо за ДС, радили смо даноноћно, буквално даноноћно и ја хоћу да кажем да сам поносан на активисте СНС, на људе који су дан, ноћ буквално радили и обавили најтежи могући посао, људе који су срце дали у овој кампањи и свим овим младим људима и многим другим младим људима који су показали да постоји нада да у Србији дође до промена, који су показали до сада невиђену енергију и не само да сам поносан на њих, захвалан сам им неизмерно, а ми ћемо покушати да ту енергију широм Србије пренесемо, да је раширимо и знамо да нам је остало још много рада да бисмо их победили на републичком нивоу, али ми ћемо радити даноноћно као што смо до сада радили.

Ми се не заносимо овим великим успехом, јесте то велики успех, ми ћемо наставити тешко да радимо, марљиво да радимо, ми знамо да имамо заостатак на територији северног дела Србије у Војводини у односу на ДС и ту ћемо морати много, много озбиљније и још озбиљније да радимо и ја очекујем да у наредних неколико месеци својим радом, својим ангажовањем, али рекао бих нашом политиком, политиком која је за пристојну, нормалну и модерну Србију, то су људи препознали и том политиком да успемо да победимо у нашој земљи.

Ја честитам свим нашим политичким такмацима посебно ДС на веома добром резултату. Не разумем зашто им је ово у Вождовцу било потребно, али могу понекад да разумем и политички и људски страх, али у крајњој линији није ни важно, ја им честитам на добром резултату. Показало се да у Србији постоје данас две велике политичке странке, то су на власти ДС, у опозицији СНС и очигледно да ћемо у наредном периоду водити жестоку борбу, да ће то бити можда  и деценија жестоке борбе, али надам се коректне, фер и правичне и да неће бити традегија за земљу и да неће бити политичког ревашизма, ма ко владао од поменутих странака.

Ми желимо да будемо политички противници, али никада политички непријатељи и код нас ни данас, а ни убудуће нећете видети било какву врсту претеране радости, политичке бахатости и осионости због успеха, већ ћемо гледати да то на најмирнији начин прихватамо као што бисмо желели да наши политички противници, ако нас некада буду победили, чине на исти начин.

 

Захвалан сам свим новинарима који су нам допустили да у изборној кампањи која мислим да је била најчистија, најлепша, најмодернија, ако хоћете да је покажемо, да је представимо и уверен сам да ћемо у наредном периоду усавршавати и показивати да наши људи, да наша страначка инфраструктура може да победи инфраструктуру ДС, дакле нешто што је више за аналитичаре, него за вас новинаре, мислим да данас у Београду умамо снажнију инфраструктуру од ДС, што није мала ствар, не мислим да имамо снажнију инфраструктуру у Војводини, напротив на томе ћемо тек озбиљно да радимо и радићемо на толико жестоко. Ја ћу да будем најкритичнији и према себи, али и према нашим људима и мораће да раде неупоредиво више него што су до сада радили, мораће да се угледају на ове људе.

Хоћу да се захвалим свим нашим људима на Вождовцу, предвођеним господином Дамчевићем, хоћу да се захвалим свим нашим људима у Земуну предвођеним Браниславом Пространом и Ксенијом Узуновић, хоћу нарочито да се захвалим поверенику градског одбора Београд Небојши Стефановићу, који је даноноћно радио да бисмо на овим изборима победили и хоћу свим дивним људима да се захвалим који су помогли нашу странку, који су из свог џепа издвајали новац, а реч је о људима који немају много новца, који нису никакви тајкуни и који су нам на сваки начин помогли да синоћ и данас славимо велику победу.

 

Дакле шта је једино за вас важно да, чак и кад се пониште та бирачка места, изборни резултат је 13285 према 13077 за нас. У питању су бирачка места, једно је недалеко од центра Вождовца на коме  је победила ДС, два су где смо ми победили Бели поток и Рипањ. Мали је број људи изашао на та бирачка места да би то нешто нарочито значило, осим ако не мисле да купе сваког бирача, не знам шта мисле, не знам шта је у питању.  Уопште не могу да разумем то. Изволите ако имате питања?!

 

 

Новинар: Да ли сте можда разговарали у странци о евентуалним коалицијама?

 

Александар Вучић: Ми ћемо сачекати прво да се заврши комплетан изборни циклус, не нашом вољом иначе би већ разговарали о томе. Синоћ смо се договорили и Томислав Николић је заказао седницу председништва странке за 15. јун, за следећи понедељак где ћемо разговарати о томе како и на који начин можемо да створимо ефикасну управу у Земуну и Вождовцу, како и на који начин ћемо наставити политичко деловање. Ви знате да нас у току јуна и јула очекује коначно конституисање страначких органа, и главног одбора, и свих других, тако да је велики посао пред нама, али сасвим сигурно у наредних седам дана никакву одлуку нећемо доносити. И слободно можете да манете све приче, пре понедељка нико ништа неће знати, ни о СНС, а тешко да без СНС било ко може нешто да зна.

 

 

Новинар: Господине Вучићу, да ли може да вам се деси да не можете да капитализујете ове две победе?

      

Александар Вучић: Не може да нам се деси.

 

 

Нивинар: Да не формирате власт у Земуну?

 

Александар Вучић: Не може да нам се деси, а поновљених избора  не да се не плашимо него бих на њима однели убедљивију победу. Али се то неће десити, јер не мислим да би то било нарочито одговорно према грађанима. Дакле мислим да не може да се деси, а ако се деси победићемо убедљивије.

 

 

Новинар: Можемо ли да добијемо неке податке за Косјерић?

 

Александар Вучић: Можете, ту имамо неке податке, дакле ту је ДС са 26,10%, ми смо други са 13,86% али је ту мали број изашлих, 7000 изашлих људи у Косјерићу, неупоредиво је већи број изашлих у Земуну и Вождовцу.

 

Само желим да укажем на још једну ствар. Жао ми је што нема Студија Б, претпостављам да им нису важни градски избори и нису баш значајни за ту телевизију, сигуран сам да би им нешто друго било важније. На њихову жалост и они су допринели неуспеху оних које су подржавали. Али хтео сам још нешто да кажем. Ја немам ништа против што људи воде кампању против нас, људи то разумеју и људи који се баве истраживањем јавног мњења јасно им је кад имате тако две снажне личности у политичком деловању као што су господин Николић и помало ја, онда је суштина у следећем - немојте да измишљате е то су узели од радикала, па од ових, па од оних. Ми смо људе добили процентуално више него кад је СРС била најача у Вождовцу, у Земуну смо добили више процентуално, али ми нисмо никаква СРС, ни резервна, ни оваква, ни онаква. Ми смо странка у којој су људи из многих странака, али и људи који никада нису били у политици. Неки лажни аналитичари који намерно неће да примете да за нас гласају људи који су некад гласали за ДС и за ДСС и за СПС и за многе друге политичке странке и то показује да се они неозбиљно баве политиком и политичким истраживањима. Само нека тако наставе и изненадиће се проценту гласова који ће бити за СНС на следећим изборима. Ја вам обећавам биће још већи, а не заборавите на Вождовцу ДС није поражена 10 година. После 15 година поразили смо ДС и то не самосталну већ са све Г17, СПО и не знам с ким још. Листа За европску Србију је поражена од самосталне СНС  после 15 година. Ја мислим да то довољно говори о нашем успеху.

 

У Земуну имамо места где смо добили више од 50% гласова, у Угриновцима смо добили 54% гласова, дакле ми смо добили 1029 од 1946 изашлих, можете да мислите каква је то победа. У Батајници смо добили 40% гласова, не морамо да вам објашњавамо колика је то победа, али оно што је интересантно, смањили смо разлику у централним деловима Земуна, али смо у деловима  Бањици, Новом насељу, Горњој вароши успели да победимо. И то је оно што показује да побеђујемо и у руралном и у субурбаном, а још мало морамо да радимо у оном најурбанијем делу да бисмо и тамо односили победу.

 

Новинар: Како ће се ови резултати избора одразити на оне најављене преговоре, на односе унутар опозиције?

 

Александар Вучић. Ја мислим да се видело шта људи хоће, кога људи хоће. Ми разговарамо о техничкој сарадњи, није у питању коалиција, то је питање техничке сарадње. Ми желимо ванредне парламентарне изборе, ја мислим да је свима јасно ко су политичке снаге које имају подршку грађана Србије, а то не бих даље коментарисао.

Хвала вам!