Вести

Зоран Бабић: Отварамо пут за бољи живот грађана

Посланичку групу СНС карактерише знатно већа дисциплина присуства седницама, одговорнији приступ посланичким обавезама, као и тимски дух рада. Око сваке теме, сваког закона, за дискусију се пријави бар двадесетак народних посланика. Наравно, постоји још доста простора за напредовање.

Народна скупштина Републике  Србије, од конституисања, 23. априла, усвојила је 120 закона и 86 других законских прописа, и тако подржала реформе које спроводе премијер, Александар Вучић, и Влада Републике Србије. Лавовски део посла био је управо на Посланичкој групи СНС, која броји 136 народних посланика и чини 54,4 одсто овог парламентарног сазива. Шеф Посланичке групе СНС, Зоран Бабић, на почетку разговора за „СНС Информатор“ каже да је, као и у претходном сазиву, тако и током 2014. године, Народну скупштину карактерисала отвореност према грађанима, према свим институцијама, новим иницијативама...

- Све ово пратила је јака парламентарна дипломатија и ефикасност, којом смо пратили снажан ритам реформи, чији су покретачи Александар Вучић и Влада Републике Србије – објашњава Бабић.

* Које бисте законе издвојили као најважније, у смислу реформи које се спроводе у Србији?

- Најзначајнији су нови Закон о раду, који је отворио перспективу новом запошљавању, Закон о приватизацији и Закон о стечају, којим ће се на правичан и ефикасан начин завршити поступак приватизације, нарочито за 158 компанија у реструктурирању, и најновије измене Закона о планирању и изградњи, којим се време добијања грађевинске дозволе своди на 28 дана, чиме се праве предуслови за инвестиционо снажну 2015. годину. Такође, континуитет у борби против криминала и корупције, показали смо кроз усвајање Закона о заштити узбуњивача.

* Да ли сте задовољни радом посланичке групе Српске напредне странке? Колико сати су Ваши посланици говорили, која излагања су била најупечатљивија?

- Посланичку групу СНС карактерише знатно већа дисциплина присуства седницама, одговорнији приступ посланичким обавезама, као и тимски дух рада. Око сваке теме, сваког закона, за дискусију се пријави бар двадесетак народних посланика. Наравно, постоји још доста простора за напредовање, као и жеља да посланичка група СНС буде понос наше Странке.

* Како мислите да би могао да се унапреди рад наших народних посланика у 2015. години?

- Унапређење видим кроз успостављање динамичне сарадње између посланичке групе и страначких савета. На тај начин би се знање и искуство страначких савета материјализовало кроз квалитетне дискусије народних посланика.

* Шта је, по плану рада Народне скупштине, предвиђено да се ради почетком наредне године? Који су важни задаци пред Вама?

- За Народну скупштину, као и за Владу Републике Србије, нема одмора. Наставићемо са радом већ након божићних празника. Очекује нас значајан рад на усаглашавању законодавства са законодавством ЕУ, наставак спровођења политике реформи, за шта смо добили мандат од грађана Србије, усвајање новог Закона о полицији, као и свих oсталих закона из експозеа председника Владе Србије, Александра Вучића.

 

Извор: СНС Информатор