Вести

Зорана Михајловић: Фотеља никог неће да спаси

  - Мораће да се испита и шта је било са ”Агроживом” и ”Информатиком” и другим ћеркама-фирмама ”Србијагаса”. Оне су повећавале трошкове ”Србијагаса”, а самим тим и цену кубика гаса, што је произвело лоше последице за привреду и грађане. Јер, не постоји предузеће која се бави гасом, а које је у минусу. А данас ”Србијагас” има губитке од око 800 милиона евра. Зато и радимо на његовом реструктурирању, јер желимо да буде профитабилно предузеће. Основну делатност фирме подићи ћемо на ноге, а видећемо која од ћерки-фирми може да се приватизује.

*ЗАШТО је влада изневерила обећање да страначке перјанице неће водити јавна предузећа? Имамо примере Милана Кркобабића, Бајатовића...

- Што се СНС тиче, ми ћемо и даље да се залажемо за департизацију и да ће нам стручност људи бити увек на првом месту. Наши кадрови ће свакако ићи на конкурс и верујем да са те стране нисмо изневерили очекивања грађана.

* Може ли та одлучност да се све истера начистац да изазове потресе у Влади? Медији спекулишу и о улози Бајатовића у случају ”Азотара”, а он је високи функционер СПС...

- Бајатовићева функција унутар партије је ствар самог СПС. Наша странка је од почетка говорила да јој је кључни циљ да се избори са криминалом и корупцијом, и ту не смемо да устукнемо ни пред којом партијском бојом. Кренуло се жестоко у ту битку и дубоко верујем да ће ствари у Србији да се промене. А да ли ће на том путу неко да се љути, о томе нећу ни да размишљам. Само видим да народ цени нашу борбу пошто СНС тренутно подржава више од 30 одсто грађана.

* Без обзира на тај високи напон на политичком пољу, остаје ли влада сагласна да струја и гас неће поскупети ове године?

- Неће бити поскупљења струје и гаса. Повећања ће бити у 2013, али тек када уведемо социјалне карте и нови тарифни ситем. Тако ћемо добити реалније цене, али заштитићемо и потрошаче. Социјалне карте биће готове до краја године. Формирали смо радну групу која проучава како да се заштите они који због лошег материјалног стања не могу да плаћају струју. Већ смо направили велики помак тако што смо омогућили да они који троше до 500 киловата месечно добију попуст од 15 одсто. Тиме је обухваћен већи проценат становништва, него да смо увели два сата јефтине струје преко дана.

* ДА ли је у вашим плановима запостављена заштита природе која вам је такође ресор?

- Ни најмање. Уз стратешке циљеве: повећање енергетске ефикасности, изградња нових објеката и зелена енергија, имамо и план приоритета у заштити животне средине. То су сређивање депонија, решавање проблема фармацеутског отпада и отварање рециклажних дворишта. Под хитно морамо тиме да се позабавимо, не само због еколошке безбедности него што ти пројекти гарантују и нова радна места.

* Хоћете ли отписати макар камате онима који годинама нису плаћали рачуне и тако прекинути врзино коло?
- Камате на камату су већ отписане. Нередовне платише мораће да се обавежу да плате основни дуг, а ми ћемо им дати могућност да то учине у ратама. Тек тада ћемо моћи да отписујемо камате, јер велики број њих данас не плаћа ни једно ни друго. А струја се не искључује зато што морамо да будемо хумани.

* Јесте ли сигурни да неће бити интервентног увоза струје у јануару као на почетку ове године?
- Купљене су довољне количине за наредну годину. ”Електропривреда Србије” први пут је учествовала на јавном тендеру који је организовала ”Електропривреда Републике Српске”. Нема интервентног увоза. Уштедели смо на десетине милиона евра тако што смо унапред обезбедили електричну енергију за јануар, фебруар, март, али и за новембар и децембар. То је велика ствар, јер нећемо доћи у ситуацију да нам струја хитно треба и да је плаћамо по четири или пет пута већој цени. Тако је ЕПС дао око 120 милиона евра за јануар и фебруар ове године, само због лоших годишњих планова бившег менаџмента.

* Има ли довољно енергената за грејање домаћинстава и привреде ове зиме?
- Поново смо из робних резерви обезбедили довољне количине мазута. Али то више неће моћи тако. Договорили смо се да топлане морају да крену са мерењем по утрошку топлотне енергије. Обезбедићемо калориметре по зградама, а остало ће морати да ураде локалне самоуправе. То је велика акција и мислим да можемо потрошњу топлотне енергије да смањимо за 20 одсто. То је велика ствар за повећање енергетске ефикасности.

* Када ће СНС и формално да крене у акцију рушења власти у Београду и да ли је тачно да стално одлажете зато што немате већину да оборите Ђиласа?
- О Београду разговарамо на готово свакој седници председништва и ужег руководства. Не допада нам се како ствари функционишу у главном граду. Може много боље. Верујем да ћемо у наредном периоду имати прилику да причамо и о томе како ће се променити власт. Оног тренутка када одлучимо да мењамо власт у Београду, имаћемо неопходну већину.

* Колико сте ефикасни када је реч о злоупотребама ”струјне мафије”? Има ли помака у истрагама?
- У енергетици је било много корупције. На то сам указивала док смо били у опозицији и указиваћу и даље. Зато сам и именовала Љубишу Милановића за специјалног саветника за борбу против криминала и корупције. Он има свој тим и бави се тим стварима. Данас немамо довољно струје нити смо подигли неки важан електроенергетски објекат зато што се неко бавио трговином, а не изградњом. Немам конкретне податке колику смо штету претрпели због таквог односа, али се зна да је овде од 2000. до 2011. године кроз енергетски сектор прошло на стотине милиона евра, а ништа није урађено. Потпуно је јасно да је тај новац отишао на неку другу страну. За тих десет година могли смо да имамо термоелектрану ”Колубару Б” или ТЕНТ 3.

* Да ли причом о реформисању ЕПС, у ствари, припремате терен за приватизацију те фирме?
- Став ове владе је да ЕПС не треба приватизовати. То смо јасно рекли. Тачно је да смо недавно усвојили полазне основе за корпоративизацију ЕПС, јер хоћемо не само да сачувамо то предузеће него да га учинимо ефикасним и профитабилним, што оно данас није. Корпоративизација је дубинска реформа ЕПС, а у исто време ћемо урадити и процену капитала фирме. Морамо да знамо чиме располажемо, а онда крећу улагања, јер ЕПС треба да буде понос Србије.

Милан БАБОВИЋ