Александар Вучић - 01.04.2011.

Српска напредна странка није имала било какве разговоре, договоре, у њима није учествовала, чак ни у новинским шпекулацијама не желимо да учествујемо, нити нас интересују, ми грађане зато позивамо на митинг, јер никаквог одговора режима до данас није било. Желим да вас обавестим да се Српска напредна странка изричито противи муљаторском и шпекулативном покушају да се продаје „Телеком Србије“, јер објаснићемо вам једну ствар, није имала шта Влада Србије да даје додатних 15 дана, а молим вас да разумете зашто. Па то значи да је могао било ко други да се пријави, а да не испуњава услове, јер аустријска компанија не испуњава услове. Значи, могли смо ви и ја да се пријавимо и да кажемо – ми дајемо милијарде, али нисмо испунили милијарду и 400 милиона, као што није ни та аустријска фирма. То значи да би морали са нама сада да улазе у директну погодбу. Није то било ко заинтересован за „Телеком“, већ ко је заинтересован да плати милијарду и 400 милиона. Није нико. Крај приче. Али као што знате, ми смо вам рекли да ће они муљаторски, уз подршку извесног господина Шлафа, великог пријатеља режима, покушати још једанпут да склопе велики посао, јер они без тих пара не знају шта ће. А баш их брига за државу, баш их брига за грађане, њих само интересује голи опстанак на власти и ама баш ништа више.
Господин Пелевић ће вам говорити о односу режима према Косову и Метохији, али и према народним посланицима и грађанима Србије, па ћемо после одговарати на ваша питања.

Борислав Пелевић: Српска напредна странка изражава своје незадовољство игнорисањем Народне скупштине Републике Србије од стране Владе Србије, Министарства за Косово и Метохију и Преговарачког тима који води ове преговоре са Приштином, у вези процеса преговарања са Приштином. Приликом формирања Преговарачког тима, нико из Владе Србије, нити из Министарства за Косово и Метохију није консултовао Одбор за Косово и Метохију Скупштине Републике Србије. Такође, приликом израде и утврђивања платформе за процес преговарања са Приштином, нико ни из Владе, нити из Министарства за Косово и Метохију, није консултовао ни Скупштину Србије, нити њен Одбор за Косово и Метохију. Поставља се питање, зашто онда уопште постоји Народна скупштина и зашто уопште постоји Одбор за Косово и Метохију када се то најзначајније питање и најболније питање за државу Србију не расправља у парламенту? Сматрамо да је Влада морала да закаже посебну седницу на којој би се утврдила платформа, односно, основни циљеви платформе за преговарање са Приштином. Ја ћу навести још један пример који је врло пластичан,  а догодио се у понедељак на седници Одбора за Косово и Метохију. На седници је био присутан и министар за Косово и Метохију, господин Горан Богдановић. Он је нама, посланицима, јасно рекао да више нећемо добијати материјале из Министарства за Косово и Метохију унапред, већ на самој седници Одбора и о томе ћемо расправљати на тој истој седници Одбора. Ја сам се, наравно, томе успротивио и позвао сам министра да повуче своју изјаву. Он је, на срећу, повукао своју изјаву, али остао је горак укус у устима свих нас народних посланика који смо чланови тог Одбора за Косово и Метохију. Можда је избегавање консултација са Одбором за Косово и Метохију управо зато што већину посланика, чланова Одбора за Косово и Метохију, чине управо посланици са Косова и Метохије.
Да ли је разлог за избегавање консултовања Одбора за Косово и Метохију управо то и зашто Преговарачки тим и председник тог Преговарачког тима приликом посета Косову и Метохији не жели да се састане ни са једним послаником са Косова и Метохије. То је врло индикативно и сви се питамо зашто се то уопште ради. Албанска власт је за председника Преговарачког тима именовала заменика премијера, а наша власт само једног службеника једног министарства и мислим да то није добро. То говори о озбиљном приступу албанске стране преговорима у Бриселу, а о неозбиљном приступу српских власти преговорима у Бриселу. Ми, као Српска напредна странка, се никада нећемо помирити са таквим начином комуникације са Скупштином и са Одбором за Косово и Метохију, од стране Владе и од стране Министарства за Косово и Метохију и увек ћемо се свим силама борити, а не као они само речима и паролама, за интегритет наше државе Србије. Хвала.

Александар Вучић: Изволите, ако имате неко питање.

Новинар: Имам једно питање за господина Пелевића. Била сам на тој седници и тада је речено да би требало да на неку наредну седницу дође шеф Преговарачког тима. Да ли ћете том приликом добити неки одговор?
Борислав Пелевић: Видели сте да сам ја демонстративно напустио седницу, јер нисам желео да разговарам о материјалу који смо добили одмах уочи седнице и нисам желео да трпим понижења која стално доживљавамо и као Одбор и као Скупштина Србије од стране тог Министарства за Косово и Метохију. Драго ми је да сте били тамо, чули сте да сам ја рекао да није наше да ми позивамо председника Преговарачког тима Србије, већ је његово да дође и да нас извести, односно да нас прво консултује о томе шта ће се тамо говорити, а касније да нас извести о томе. Е изгледа да је он много важнији, и да је тај тим много важнији од целе Скупштине Србије. Зато сам им поставио питање зашто онда постојимо као Скупштина, да ли смо само декор овој корумпираној власти или ћемо да заједно решавамо најбитнија питања за Србију. Немам никаквих назнака, добили смо материјал и позив да се седница Одбора наставља у понедељак у 12 сати, али нема никаквих назнака да ли ће доћи господин председник Преговарачког тима или неће доћи. У сваком случају, уколико буде дошао, мислим да ћемо покушати да успоставимо било какву сарадњу у циљу побољшања преговарачког односа и преговарачког процеса који се одвија у Бриселу.

Александар Вучић: Господин Пелевић је много фин човек, па није хтео да каже, ми нисмо имали ни седницу Скупштине Србије, а ушли смо у преговоре, нико не зна ни шта је платформа, нити било шта. Ово Бора говори стручније и више зна о томе него ја. Изволите.

Новинар: Рекли сте највећи митинг, а да ли имате икакву идеју 200.000 људи, 100.000 људи...
Александар Вучић: Имам идеју. Дакле, пошто ја не волим да...

Новинар: ...куда ће та шетња да иде?
Александар Вучић: Па, то још зависи од форме митинга, дакле, зато смо оставили то као могућност. Можда ће да буде, уколико, не знам, режим схвати да не треба да показује бахатост на сваки начин, па можда направимо неку врсту, ми смо понудили, чини ми се, највећи могући компромис и очекујемо одговор власти. Ако то прихвате, онда ће то бити више представљање програма, представљање будућности Србије, а ако то не буде онда ће то бити форма протеста. Дакле, у зависности од тога који ће формат скупа бити, тако ћемо се понашати. Када ме питате колики број људи, ја говорим о објективним цифрама, не о ономе како су извештавали људи 5. октобра и како се коме свиђало са демонстрација 1996, 1997. године, па једни кажу 2.000, а други кажу 20.000 хиљада. Не, ја говорим о објективној цифри, свакако ће бити преко 100.000 људи, а то никада није било у Србији сем на Газименстану. Никада нигде, ни близу. Можда негде између 85 и 90.000 5. октобра, говорим о стварним цифрама, дакле, не о ономе што су писали медији. Пошто, знате, онај ко је ишао годинама на стадионе, он то уме добро да процени, понекад чак боље него и полиција. А полиција је, иначе, имала процену, а што вам никада нису рекли, за 5. октобар да је било 75.000, а видите то се никад ни у једним новинама није појавило, осим што стоји у њиховим белешкама. Али је то море људи. Знате шта је скупити 50, 70, 80 хиљада! То је море људи, нема краја људима.
Изволите, ако имате још неко питање.

Новинар: Значи, какав ће бити митинг зависи од тога да ли ће бити одговора?
Александар Вучић: Све зависи од тога. Формат митинга, дакле, начин и обраћања и колико ће трајати, како ће тећи, све зависи од онога што ће се збивати, али ће митинг свакако бити. Свакако ће бити одржан. А вама је јасно куда могу и те шетње да иду, свакако нећемо ићи до Авале да се прошетамо, а зна се ваљда и где по граду, нећемо у Страхињића Бана ићи, то је сигурно. Немам посла доле.
Изволите, ако имате још неко питање. Хвала вам најлепше, срећан рад.