Александар Вучић - 01.12.2011.

Даме и господо желим да вас обавестим о следећим стварима. СНС прогоњена је због чињенице од стране Агенције за борбу против корупције, комплетан материјал сам спреман да вам доставим, лажне агенције за борбу против корупције и криминала, због тога што смо у малој сали, сали величине ове дворане у којој се ви сада налазите, дакле није то хала Шумице, већ мала сала у којој су људи, уметници добровољно дошли да одсвирају и отпевају нешто и оперски певачи итд где смо ми уручили помоћ финансијску јапанском амбасадору, јапанском народу и јапанској држави, она је наравно била симболична, она је наравно показивала љубав СНС према тој земљи, угроженој земљи у том тренутку. Ми поседујемо све уговоре и одлуке УО да се таква мала сала у хуманитарне сврхе издаје бесплатно, све живо имамо од документације, али то није било довољно, ми морамо да објаснимо како смо шта и на који начин, по ком правном основу, јер је то страшан криминал, организовали донацију и хуманитарну активност у корист јапанског народа и државе.

И трећа ствар, нећете веровати, позивамо људе на солидарност и алтруизам свакога дана, наша странка је с поносом истичем изградила девет кућа, да их обавестим још једанпут да нас не гоне за једну, нека нас гоне пута девет, девет кућа смо изградили у општини Краљево, ми се тиме поносимо, ми смо пресрећни што смо могли од онога чиме ми располажемо да урадимо девет кућа за обичне људе који су остали без својих домова. Они нас гоне због начина финансирања износа средстава са кога је странка финансирала изградњу куће породице Чорбић у селу Лопатница код Краљева. Дакле, ја морам да вам кажем да сам свашта у животу видео, али да председника највеће странке у земљи због једног плаката, једне сличице, не знам ни шта је било на том плакату, јер је неко видео да тај плакат по њему није на прописном месту и тај геније је то урадио, а још већи геније судија доноси одлуку да покреће поступак –прекршајни захтев за покретање поступка против Томислава Николића, је ли то демократија у Србији?! Ово се никада у Србији није дешавало и неће. Они који свакога дана по налогу Шапера и осталих да пуштају „Ране“, „Буре барута“ и остале филмове да би показали како је отприлике било некада деведесетих година у време кад је њихов коалициони партнер владао, Ивица Дачић, дакле ово никад није било ни деведесете ни седамдесете. Ово је горе од Голог отока, због једног плаката који је неко залепио, ми имамо 168 општина па значи за 10 плаката треба да стигне 1680 пријава, а да их је залепио колико их је залепио Ђилас и Шапић уз помоћ свих комуналних служби досада би стигло једно 450.000 пријава против. Шта ће Шапић, он ионако не зна ништа друго да ради, полуписмен човек, него је рачунао да може да се бије са неким па га питајте што се није тукао, а мислио је да може, а онда је брзином Јусеина Болта хватао маглу.

Ми ћемо ову борбу наставити, али се нећемо смирити док не покажемо како режим прогони опозицију и чиме се режим служи, шта су кључна оруђа и оружја режима у овој земљи, а послаћемо маил Болту само да му саопштимо да је добио озбиљну конкуренцију. Изволите, ако имате питање?

Новинар: Председник општине Косовска Митровица је у Београду, јесте ли се састали са њим?
Александар Вучић: Не, чуо сам се са њим јуче, односно синоћ или јутрос немојте ме држати за реч.

Новинар: Да ли сте причали о ситуацију тамо?
Александар Вучић: Па не знам о чему бисмо друго причали, причали смо наравно.

Новинар: Хоћете ли открити део тог разговора?
Александар Вучић: Па не, то су наши приватни разговори и страначки разговори. Ако имате неко питање у вези са ситуацијом ви поставите па ћу вам ја одговорити.

Новинар: Занимају ме  дијаметрално супротни ставови господина Николића и господина Пелевића.
Александар Вучић: Имате званично саопштење СНС. Господин Николић је изнео званичан став странке, а код нас у странци имате људи који размишљају на свој начин, влада демократија и ми се дичимо нашом демократијом и код нас је то дозвољено. А што се тиче изјава господина Пантића, оне су увек везане за људе који живе доле. Он није високи страначки функционер, он јесте члан СНС, али његов је посао да брине о грађанима Косовске Митровице. Ја мислим да он то добро ради, ја мислим да он добро брине о грађанима Косовске Митровице и то је наравно моје мишљење што не мора ништа да значи. Ја сам донео неке изјаве, спреман сам да вам покажем пошто је Борис Тадић лагао народ да није позивао на барикаде, подсетићу вас изјава Борка Стефановића је била како само да народ који се херојски држи издржи на барикадама неколико наредних дана, па ћемо ситуацију да вратимо пре 25. Зато је наше питање било веома логично, питање и господина Николића и господина Пелевића - а шта се то променило? Ако јесте,  супер, хајде да се склањамо са барикада,  а ако није, о чему се онда ради? Онда бар будите толико поштени па признајте поразе, али немојте као јуче по Крлетовом налогу да у 16.28 часова Танјуг изласи са коментаром, а ви ми господине Радошевићу из Танјуга реците ако није истина, а прошли пут, да обавестимо колеге, ја сам био у праву а не ви. У 16.28 иде коментар који је написан у кабинету председника Републике у којем се саопштава, погледајте ту вест, како је цела Србија уједињена око позива како никада Тадић није успео да постигне веће јединство политичке елите итд. Као што је страшно смешно да су из кабинета позвали све телевизије и рекли позовите Огњена Прибићевића да гостује да би могао да прича глупости о СНС и да хвали Бориса Тадића, тако да сити  смо тих идиотлука режима и тих провидних трикова које данас и мој четрнаестогодишњи син разуме, а не људи који су 20 година у послу.

Ми имамо једну поруку и ту поруку господин Николић је пренео врло јасно.А нисам, сем једне реченице или две, нисам приметио ништа што би било другачије што је говорио господин Пелевић што би искакало из говора господина Николића. Али морам још нешто да вам кажем, колико су људи безобзирни који гоне СНС по медијима, па јесте ли видели јуче изјаву Драгише Ђоковића коју хвала богу нисте пустили, Драгише Ђоковића, члана ДС, шта је рекао о иницијативи председника своје странке Бориса Тадића. Пустили сте пре седам дана, јуче кад је било потребно нисте га пустили, ни ви нити било ко други зато што је требало да се прича о нечему другом. А сада ћу ја да вам кажем да је став Драгише Ђоковића став ДС, па ја знам да је то став једног часног човека, а знам да је став ДС став Бориса Тадића и не правим се ни наиван ни глуп, па да се сада питам да ли је то став Драгише Ђоковића или је то став Петра Петровића, или оне госпође Петковић или не знам кога, као што то ви понекад покушавате да учините и добро знате о чему говорим.Изволите?

Новинар:У вези ситуације на северу Косова, да ли можете нешто да кажете како ће се одвијати?
Александар Вучић: Надам се да ће Борис Тадић данас рећи какво је то решење које је пронашао, да ће обелоданити људима да људи могу слободно да решавају своје проблеме на неки други начин, а да је он решио питање административних прелаза и да их је повољно решио, онако како је обећао људима. То би било најбоље, а ако то није случај, онда се плашим за будућност нашег народа на Косову и Метохији, разуме се. Изволите?

Новинар: Изградња метроа је била помпезно најављена, ево данас је одржан први састанак радне групе, нешто о томе да кажате?
Александар Вучић: А што ме то питате кад то нико неће да објави. То је реч о његовом величанству Драгану Ђиласу, то не сме да се деси. Немојте да вас подсећам како је гостовао на РТС и на Б-92 где је одговарао на моје оптужбе са радија Фокус, а никад ме нису позвали ни један ни други да о томе кажем иједну једину реч. Пошто они воле да се позивају на стручњаке, највећи стручњак за изградњу метроа у Београду је Бранислав Јовин, човек који тај посао ради од 1974. или 1976. године, дакле 35 година, човек који је рекао да је овој земљи потребан тешки метро, а не нови трамвај, како су они навикли, човек који је рекао да се то не ради на тај начин, човек који је тражио да се иде на тендер, а не на међудржавне споразуме да би се избегао тендер или било какво такмичење у вези са изградњом метроа, јер ради се о огромном новцу, милијардама евра, а не десетинама милиона евра. Њих то не занима, они имају своје новине и телевизије, они ће да вам за нови мост прогласе мост који је још 1994. кренуо у изградњу, па завршен, па у НАТО бомбардовању оштећен. Шта ћете да радите, то су трикови режима. Ми ћемо против тога морати да се боримо и да људима објашњавамо. Све у свему, лично ми је лакше кад знам да идем на некога ко се бави само преварама и лажим, а да знам да суштине нема, а суштина је рецимо да је Београд дужан преко 800 милиона евра и то кроз папире провучене кроз Скупштину града, а тек чекајте да видимо колико је град дужан јавним предузећима, а колико су јавна предузећа дужна посебно, па ћете да видите да су то милијарде евра, па се питам само - а од чега ћемо ми то да враћамо?!

Ми ћемо и у децембру имати широку међународну активност и посетити више земаља, и западних и источних и у региону, и о томе ћемо вас додатно обавештавати. Таман да буде занимљивих питања.
Хвала вам најлепше што сте дошли на нашу конференцију!